Adoptarea de către Parlament a legii de eliminare a pensiilor de serviciu încasate de magistraţi şi grefieri atrage tot mai multe reacţii din partea celor implicaţi în realizarea actului de justiţie, multe dintre acestea fiind exprimate în mediul online. După ce avocatul clujean Radu Chiriţă a scris pe blogul personal un fel de scrisoare către judecători, judecătoarea Mădălina Afrăsinie i-a replicat acestuia. În cele ce urmează am extras cele mai interesante fragmente din postările celor doi.

În postarea sa, Radu Chiriţă, avocatul ales de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) să susţină valabilitatea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) în procesele de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), a ales să scrie despre salariile şi pensiile judecătorilor, unul dintre subiectele de mare actualitate, în contextul adoptării de către Parlament a legii de eliminare a pensiilor de serviciu ale magistraţilor şi grefierilor. 

Întâi de toate, avocatul din Baroul Cluj a ţinut să sublinieze că îşi doreşte ca judecătorii să fie bine plătiţi, astfel încât aceştia să dea maximum la locul de muncă şi să îşi poată face treaba aşa cum trebuie.

„Un om prost plătit va lucra, de regulă, prost şi nu vreau asta de la judecători. O slujbă prost plătită nu va atrage oamenii de valoare, aşa cum se întâmplă azi în mediul preuniversitar, în care e greu să mai găseşti profesori buni”, a scris Radu Chiriţă pe blogul personal. 

Totuşi, avocatul aşteaptă mai mult respect din partea magistraţilor, în condiţiile în care judecătorii ce oferă respect sunt în minoritate: „Acolo pe unde mă plimb mai des, gen secţiile penale de la ICCJ sau curţile de apel, cred că cei care te tratează cu suficient respect sunt net minoritari”, arată avocatul din Cluj. 

„Aşa cum am spus mai sus, da, judecătorii trebuie să fie bine plătiţi. Mai ales cei de la instanţele înalte, acolo unde rămân hotărârile definitive. Pentru banii ăia trebuie însă să dea ceva înapoi, iar acel ceva nu înseamnă doar soluţii corecte. Înseamnă mai mult”, consideră Chiriţă, cel care şi-ar dori ca avocaţii să nu mai fie nevoiţi să aştepte ore întregi pe holurile instanţelor de judecată. 

„E chiar o misiune imposibilă să nu mai fiu citat pe ora 9 ca să stau până după masă pe holuri? Domnilor judecători, aţi stat vreodată câteva ore să aşteptaţi să vă vină rândul la ceva? Dacă da, cum e? Cum ar fi să o faceţi aproape zilnic? Şi noi, restul, avem familii cu care trebuie să stăm, avem clienţi cu care trebuie să ne întâlnim, avem de muncă ca să avem de unde plăti taxele. Cum e să le spui copiilor în jumate din zile: azi nu ştiu la ce oră ajung? Vă puteţi imagina? Nu se poate altfel?”, a întrebat acesta. 

Avocatul a explicat, apoi, şi de ce opinia populară este una nefavorabilă privind acordarea pensiilor de serviciu magistraţilor, iar unul dintre motive îl reprezintă atitudinea juzilor faţă de justiţiabili sau avocaţi.

„Cât de complicat trebuie să fie să nu mai fiţi, mulţi, atât de acri, isterici, plini de voi? Io m-am învăţat, mă mai apucă scârba uneori, dar în esenţă am pielea groasă şi prea mulţi ani prin faţa voastră ca să mai fiu foarte afectat. Unii avocaţi tineri plâng când ies din sală. Clienţii mei au, poate, un singur proces toată viaţa lor. Dacă merge pentru prima dată într-o sală de judecată şi văd un judecator care îi tratează cu dispreţ şi superioritate, care urlă la ei, care pare complet dezinteresat de ceea ce se spune în faţa sa, credeţi că omul ăsta va fi de acord să câştigaţi mult mai mult ca el”, se întreabă Radu Chiriţă. 

„Degeaba face CSM ghiduri despre comportament, cât timp o să îl respecte doar cei care oricum o fac deja. Nu cu ghiduri se pot impune cele de mai sus şi altele pe care nu le-am spus. Din punctul ăsta de vedere, CSM şi IJ şi-au ratat complet menirea. E greu însă să găsiţi susţinere de la cei pe care, ca sistem, nu ca indivizi, îi trataţi cu superioritate şi le scuipaţi coji de seminţe în cap”, a mai scris avocatul spre finalul postării sale.

Replica judecătoarei Mădălina Afrăsinie

În replică, Mădălina Afrăsinie, judecător în cadrul Secţiei a VI a Civilă a Tribunalului Bucureşti, preşedinte delegat, a spus că de 18 ani, de când este jude „de scaun”, nimic nu s-a schimbat în sistemul de justiţie. 

„Noi suntem copleşiţi de volumul de activitate şi de complexitatea cauzelor, dumneavoastră (avocaţii, n.r.) sunteti supăraţi, pentru că noi nu vă ascultăm asa cum vă doriţi fiecare”, a scris judecătoarea pe contul de Facebook.

„Aşa este domnule coleg! Sunt probleme în această profesie, probleme pe care le regăsim şi în breasla dumneavoastră…şi mă refer la unii avocaţi…care se cred un fel de îngeri razbunători”, i-a transmis magistratul avocatului Chiriţă. 

<<Scrisoarea dumneavoastră am citit-o în metrou…stiti, deşi am condus o secţie a Tribunalului Bucureşti timp de 6 ani, nu am avut…”privilegii”…şi nici nu simt nevoia, pentru că aşa realizez că sunt doar un om şi sper ca, până la sfârşitul vieţii, aşa să şi rămân>>, a continuat Mădălina Afrăsinie, care a precizat că are un băiat de 14 ani care, <<dacă mă întrebaţi când a crescut, habar nu am, deoarece, dată fiind profesia, nu am fost acasă în ziua când, de exemplu, a început să meargă singur, în ziua când a spus „mamă” şi în multe alte zile importante>>.

<<Să vă mai povestesc despre concediile restante de peste 3 ani şi pe care le-am pierdut, fără să primesc un ban pentru aceste concedii? Zile libere? Ce-s alea? Ele se încadrează la capitolul „vis erotic”…Şi ca mine sunt mulţi colegi…Da, aveţi dreptate să fiţi supărat, după cum şi eu am dreptate să mă lupt pentru respectarea statutului meu profesional>>, a mai spus judecătoarea de la Tribunalul Bucureşti. 

„Încă aştept o conferinţă comună, juzi-avocaţi-procurori (atentie: fără SRI), în cadrul căreia să putem să urnim aceste profesii, să arătăm legiuitorului că modificările legilor, noaptea ca hoţii…gen asumare, nu fac altceva decât să îngroape şi mai mult profesiile noastre”, a încheiat Mădălina Afrăsinie, potrivit monitoruljustitiei.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.