Consiliul Județean Cluj a găzduit marți, 30 ianuarie a.c., o întâlnire de lucru în cadrul căreia au fost analizate o serie de aspecte practice referitoare la organizarea unei misiuni economice în Iordania.  Beneficiind de patronajul Casei Regale a României, misiunea succedă celor deja organizate cu succes în Republica Moldova și Germania. La ședința desfășurată la sediul forului administrativ județean au participat, alături de vicepreședintele Vakar Istvan și de conducerea Asociației ClujToday – organizatoare a misiunii, reprezentanți ai diferitelor companii private din județul Cluj interesate să dezvolte afaceri în lumea arabă și ai clusterelor specializate în domeniul agro-alimentar, IT și al energiilor regenerabile. Asociația respectivă gravitează în jurulș lui Claudiu Pădurean

            „Îmi doresc ca un număr cât mai mare de agenți economici din județ să se alăture echipei care tocmai se formează, în așa fel încât să putem prezenta iordanienilor cele mai bune produse și servicii clujene. Clujul poate fi pentru iordanieni o bună poartă de intrare pe piața Uniunii Europene în timp ce ei pot facilita accesul companiilor românești la procesul de reconstrucție a Siriei și Irakului” a declarat vicepreședintele Consiliului Județean, domnul Vakar Istvan.

            Misiunea va avea loc în perioada 16-20 aprilie a.c., la Amman și va încuraja întâlniri directe între companiile iordaniene și posibilii investitori din România. Importanța ei e dată de faptul că Iordania este o țară care, deși este situată într-o regiune afectată de conflicte, este extrem de stabilă și cu o creștere economică constantă. Totodată, miza misiunii economice e dată inclusiv de faptul că Regatul Hașemit poate constitui o poartă de intrare pe piețele de mare anvergură din zonă precum Arabia Saudită, Irak și Siria.

În ceea ce privește interesul iordanienilor pentru colaborarea cu operatorii economici români, unul dintre principalele domenii de colaborare avute în vedere este agricultura, respectiv exporturile românești de cereale, animale vii și carne, dar și importul de legume și fructe iordaniene, cel puțin pe durata sezonului rece, când producătorii interni nu au recolte. Totodată, este avut în vedere și exportul pe piața iordaniană de produse alimentare procesate – ulei de floarea soarelui, brânzeturi, conserve de legume, fructe, carne și preparate din carne. În același timp, prezintă interes pentru firmele iordaniene industria farmaceutică veterinară românească. De altfel, industria farmaceutică sau para-farmaceutică iordaniană – produse obținute din minerale din Marea Moartă – este extrem de dezvoltată, circa 70% din producție fiind destinată exportului.

Având în vedere faptul că firmele iordaniene specializate în IT sunt cele mai dezvoltate din regiune și peste două treimi din web-site-urile în limba arabă sunt create și administrate de companii iordaniene, sectorul IT constituie un alt segment de interes pentru colaborarea bilaterală. În acest context, Iordania poate constitui o sursă de forță de muncă înalt calificată la un preț accesibil pentru firmele românești iar prin demararea de colaborări cu firmele iordaniene de profil se poate ajunge la proiecte comune destinate terțelor piețe, în special țărilor din Golf, cu care firmele din Regatul Hașemit au relații strânse.

Turismul este un alt domeniu de interes, având în vedere faptul că în Regatul Hașemit există o multitudine de atracții turistice, de la celebra Petra sau Wady Rum la cele religioase – Locul botezului Mântuitorului, Locul tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, Mausoleul Sfântului Gheorghe, Muntele Nebo și chiar cea mai veche biserică din lume, precum și Marea Moartă sau Marea Roșie unde clima permite concedii în afara sezonului estival de la noi.

Nu în ultimul rând, domeniul energetic se află pe lista posibilelor domenii de cooperare româno-iordaniene, cu atât mai mult cu cât mare parte din rețeaua electrică națională a Iordaniei a fost construită de societăți românești iar reputația lucrătorilor români este una excelentă. Iordania este interesată de energia electrică obținută din resurse regenerabile – energie solară și eoliană, pe care o dezvoltă masiv, astfel că firmele românești ar putea fi implicate în acest proces de extindere a surselor de energie regenerabilă. Avantajele sunt legate de ofertarea unui preț de aproximativ trei ori mai mic decât prețul practicat în Europa dar și de climă, numărul de zile însorite fiind foarte mare în comparație cu cel din regiunea noastră.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.