Ministrul Muncii va adopta un nou proiect de lege. Lia Olguta Vasilescu a declarat miercuri că va permite tuturor persoanelor care lucrează pe calculator să-și facă treaba de acasa, -insa prin adoptarea acestei legi, ITM iși rezervă dreptul de a face verificări la locuința respectivilor angajati.

”(Proiectul de Lege privind -n.r.) este un proiect de lege foarte popular în Japonia. Legislaţia din Japonia a stat la baza legislaţiei din România. (…) am adoptat (în Camera Deputaţilor, for decizional-n.r.) şi noi astăzi această lege care a fost gândită de Guvernul României şi care se află în programul de guvernare. Practic, orice persoană care lucrează de pe calculator poate să o facă de acum înainte de acasă. Este pontat ca orice altă persoană care ar fi la serviciu, are contractul introdus în Revisal, are toate drepturile ca orice salariat, doar că lucrează de acasă”, a declarat ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, la Parlament, potrivit Mediafax.
De asemenea, ITM va putea verifica in orice moment daca „la biroul de acasă”salariații respectă regulile de securitate in muncă, a declarat Olguta Vasilescu.
Angajatorul trebuie să verifice dacă se respectă acasă toate normele de securitate de muncă şi Inspectoratele Teritoriale de Muncă pot să facă verificări. Practic, domiciliul se transformă într-un fel de birou. Este exact ca şi cum ai lucra într-un birou, la angajator, doar că o faci de acasă. ITM poate să verifice dacă se respectă normele de securitate în muncă”, a precizat Lia Olguţa Vasilescu, întrebată dacă ITM poate face verificări la domiciliul angajaţilor.

Totodată, ministrul aduce la cunoștință faptul ca „activitatea de videochat nu este reglementată prin această lege.”

 

1 COMENTARIU

  1. Si daca eu vreau sa lucrez din Costa Rica? Sau din Parcul Central, banca nr.3, cu vedere la tramvai? Sau de unde si-o-ntarcat Mutu Iapa, cam pe la Dracu cu Carti? Si acuma pe bune, daca imi declar locuinta ca loc de munca, vine un bou de la politia locala si-mi spune ca am schimbat destinatia locuintei si conform legii locuintei ma amenduieste. Daca ma duc in Parcul Central, vin boschetarii lu’ Bontidean, ma amenduiesc ca am schimbat destinatia parcului? Dar daca lucrez din tramvai?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here