Deputatul PNL Ovidiu Raetchi declara ca va lansa in dezbatere publica un proiect de lege care prevede introducerea materiei „Gandire critica in contextul fake news si al ideologiilor extremiste”, in clasa a XI-a.

„Dezvoltarea fenomenului “fake news” generează o criză pentru societatea contemporană şi ameninţă inclusiv buna funcţionare a democraţiilor liberale. Ascensiunea recentă a partidelor izolaţioniste, rasiste şi antieuropene reprezintă o dovadă în acest sens. Cred că tinerii pot fi deprinşi din vreme, în momentul în care se pregătesc să devină cetăţeni implicaţi deplin în viaţa publică, cu acele instrumente ale gândirii critice care pot identifica o ştire falsă sau o tentativă de manipulare în interesul unei ideologii a urii şi discriminării”.

Deputatul PNL susţine că prin o astfel de materii care să trateze această temă răspunde unei provocări sociale majore a prezentului şi viitorului, poate fi uşor adaptată programei şcolare.

„Printre temele care vor fi abordate în cadrul disciplinei “Gândire critică în contextul fake news şi al ideologiilor extremiste”, se numără identificarea unor ştiri false, verificarea ştirilor din mai multe surse, formarea unui mecanism critic şi analitic de recepţionare a ştirilor, identificarea manipulărilor informaţiei în beneficiul unor interese extremiste sau anti-democratice, filtrarea unor informaţii care au ca scop final îngrădirea şi ameninţarea unor drepturi fundamentale. Chiar dacă se depun eforturi pentru contracararea acestui fenomen, faptul că reţelele sociale şi mass-media sunt asediate de ştiri false într-o formă tot mai eficientă şi perfecţionată reprezintă o problemă majora, în condiţiile în care scopul final al unui “fake news” este dezinformarea şi manipularea opiniei publice în direcţia dorită de cel care propagă informaţia”, mai prevede iniţiativa legislativă.

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here