Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a organizat o dezbatere pe tema regionalizării, care a suscitat declaraţii contradictorii în presă pe marginea acestui subiect în membrii din conducerea partidelor care formează coaliţia de guvernare, PSD şi PNL.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) a organizat în 2 aprilie prima dezbatere privind procesul de regionalizare-descentralizare, împreună cu Academia Română.

Evenimentul a avut loc în Aula Academiei Române, iar alături de membrii grupului de lucru academic al CONREG (Consiliul Consultativ pentru Regionalizare), au participat prim-ministrul Victor Ponta, preşedintele Senatului Crin Antonescu, preşedintele Academiei Române Acad. Ion Haiduc, academicieni, preşedinţii consiliilor judeţene, primarii municipiilor reşedinţă de judeţ, preşedinţii Comisiilor de Administraţie Publică ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, parlamentari, reprezentanţi ai structurilor asociative ale administraţiei publice locale, ai societăţii civile şi ai asociaţiilor patronale şi sindicale.

Ponta vrea reducerea birocraţiei

„Vreau să vă spun că, dincolo de instrumentele fundamentale care aparţin statului naţional – vorbim de politică externă, vorbim de apărare, vorbim de justiţie – aproape toate celelalte servicii ale statului pot fi realizate pentru cetăţean mult mai bine de un consiliu regional, de un consiliu judeţean, de un consiliu local decât de guvernul central. Cred că în educaţie, cred că în sănătate, cred că în toate celelalte domenii o guvernare mai apropiată de cetăţean va fi o guvernare mai eficientă, va reduce birocraţia, va reduce corupţia, va reduce toate acele tare care ne împiedică să ne dezvoltăm ca ţară”, a spus premierul în alocuţiunea sa din cadrul acestui eveniment.

„În acest an urmează să se realizeze foarte clar regionalizarea României. Dacă nu se va face în acest an pot spune că în niciun caz în următorii ani nu se mai poate realiza. Guvernul României, până la finele lui 2012, negociază cu Comisia Europeană domeniile, regiunile unde vor fi investite fonduri europene. La sfârşitul anului acestea vor fi prezentate Comisiei Europene. În acest sens dacă noi nu am face în acest an regionalizarea şi am face-o în anii următori ar trebui reluat procesul negocierilor cu Comisia Europeană pentru a fi acreditate regiunile şi astfel am pierde ani buni în absorbţia fondurilor. Eu voi prezenta duminică seara cum arată variantele de regionalizare a României, variante menite a omogeniza administrativ, economic şi social România. Aşa cum este acum România tendinţa este de polarizare pe regiuni în sensul că dacă se va menţine la fel vom avea regiuni din ce în ce mai bogate şi regiuni din ce în ce mai sărace”, a spus Liviu Dragnea, ministrul MDRAP.

Iohannis îl consideră pe Dragnea prea centralist

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a sugerat că Liviu Dragnea are o mentalitate prea centralistă. „Dacă noi vom înfiinţa structuri care sunt legate de Bucureşti precum actualele judeţe, care sunt dirijate de ministerele din Bucureşti, atunci am înfiinţa judeţe puţin mai mari, lucru de care putem să ne lipsim. Regionalizarea face sens doar în măsura în care discuţia este purtată şi de jos în sus, nu numai de sus în jos“, a explicat Iohannis. „Regionalizarea face sens în măsura în care regiunile primesc sarcini, dar şi autonomia necesară pentru a le duce la bun sfârşit. Dacă dorim doar să facem structuri care administrează judeţele şi ţin cu totul de Guvern, mai bine nu facem regionalizarea“, a comentat primarul Sibiului.

Iohannis coordonează comisia PNL care pregăteşte un proiect de regionalizare al acestui partid. Liviu Dragnea coordonează proiectul de lege privind regionalizarea la nivel guvernamental. Vicepremierul Liviu Dragnea a admis că regionalizarea României se va baza pe cele opt regiuni de dezvoltare care există în prezent. „Trebuie să recunosc faptul că actualul desen regional din România are argumente serioase. Nu s-a finalizat analiza, mai sunt criterii care se iau în evaluare, continuă dezbaterile publice, dar se pare că ne îndreptăm cu paşi serioşi către asta“, a explicat Dragnea.

De ce se tem românii de regionalizare

O sinteză numită “Regionalizarea României – între pericole și oportunități” arată cum este văzut acest proces de către populaţie. Dorel Şandor, consultant independent şi fost secretar de stat, a explicat de ce din Cluj au venit multe puncte de vedere care au exprimat reţineri, unele temeri şi chiar opoziţie faţă de alegerea unei forme de regionalizare.

„În centrele mai dezvoltate oamenii se tem de două lucruri, de invazia celor din zonele sărace şi deci de un declin la nivelul comunitar sau de împărţirea resurselor cu alţii din alte zone, dispersarea resurselor. Mai concret, să nu vină săracii sau să nu ne plece banii unde sunt probleme, lucruri care până la un punct sunt justificate”, a precizat fostul secretar de stat. “Eu cred că, şi mă refer inclusiv la resursele universitare ale Clujului, că Clujul ar putea deveni un factor de gândire academică realistă şi profesională pentru a hrăni procesul regionalizării cu expertize, analize şi soluţii. În privinţa asta, centrele universitare, pe lângă Cluj şi Iaşul şi Timişoara, ar fi esenţial să fie prezente în alimentarea acestui proces”, a explicat Dorel Şandor.

Prezentarea concluziilor și recomandărilor audierii publice “Regionalizarea României – între pericole și oportunități” a avut loc la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, din cadrul Universității Babeș-Bolyai. Sinteza a fost realizată de comisia de experți, formată din Vasile Surd, prof. univ. dr. emerit al Facultății de Geografie din Cluj Napoca, Vasile Dâncu, președinte Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), Dorel Șandor, consultant independent, Şerban Ţigănaş, președinte al Ordinului Arhitecților din România şi Simona Fiţ, consultant în transparența decizională Academia de Advocacy.

 

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.