vue d'une partie du pavillon des viandes, prise le 29 juillet 2003, lors de la première visite du ministre de l'Agriculture Hervé Gaymard du marché d'intérêt national (MIN) de Rungis. AFP PHOTO MARTIN BUREAU

Curtea de Apel Cluj a dat o sentință favorabilă evazioniștilor care fac parte din clanul țigănesc Stănescu din zona Moldovei. Patru dintre inculpați au fost condamnați definitiv cu suspendare, iar al cincilea a murit pe parcursul procesului. Sentința este atât de favorabilă încât pe portalul instanțelor de judecată din România toate referințele legate de numele persoanelor implicate în dosarul penal de spălare de bani (561/117/2015) au fost șterse. Procurorii au deschis dosarul în 2013, după doi a fost trimiși în instanță, iar acum cei vinovați au fost condamnați fără să facă pușcărie.

Judecătorii BOER Maria și GOJA Vasile au dat o sentință definitivă în cazul de spălare de bani în care sunt implicați o parte din membrii clanului țigănesc Stănescu, unul dintre cele mai mari din zona Moldovei. În acest dosar este vorba despre o rețea evazionistă care a distribuit carne pe tot teritoriul României.

Soluția pe scurt a instanței reduce pedepsele și îi condamnă pe inculpați la închisoare cu suspendare. ”Reduce pedeapsa aplicată inculpatei LAZĂR (fosta ŞEVCIUC) RODICA: contopeşte pedepsele aplicate inculpatei în pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare. (…) Dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei rezultante de 3 ani închisoare aplicată inculpatei pe durata unui termen de încercare de 6 ani. (…) Reduce pedepsele aplicate inculpatului STUPAR GABRIEL DANIEL (…) contopeşte pedepsele aplicate inculpatului în pedeapsa cea mai grea de 2 ani şi 6 luni închisoare. Menţine dispoziţiile privind suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei rezultante aplicate inculpatului şi reduce termenul de încercare stabilit de instanţa de fond de la 6 ani închisoare la 5 ani închisoare, cu menţinerea măsurilor de supraveghere. (…)

Reduce pedeapsa aplicată inculpatului Stănescu Marius născut la 13 ianuarie 1983 de la 4 ani închisoare la 3 ani închisoare pentru comiterea complicităţii la evaziune fiscală în formă continuată

dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei rezultante de 3 ani închisoare aplicată inculpatei pe durata unui termen de încercare de 6 ani stabilit (…)

Reduce pedeapsa aplicată inculpatului CONDURACHE REMUS CONSTANTIN, de la 3 ani închisoare la 2 ani închisoare pentru săvârşirea complicităţii la evaziune fiscală în formă continuată (…) dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei aplicate inculpatului pe durata unui termen de încercare de 4 ani.

Dispune încetarea procesului penal privind pe inculpatul COSTEA FLORIN CIPRIAN, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată prev. de art. 26 alin 1 Cp anterior raportat la art. 9 alin. 1 lit. c din Legea nr. 241/2005 cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cp anterior şi art. 5 Cp, ca efect al survenirii decesului inculpatului. Respinge ca nefondat apelul declarat de STATUL ROM N- ANAF- prin DGRFP- CLUJ-NAPOCA-AJFP CLUJ împotriva aceleiaşi sentinţe penale”, arată o parte din soluția pe scurt a instanței emisă la finalul acestei săptămâni.

Ceea ce este interesant la acest dosar este că pe portalul instanțelor din România (portal.just.ro) au fost șterse toate numele persoanelor și firmelor din acest dosar.

Dosarul a pornit în urmă cu 8 ani

Dosarul a fost făcut de procurorul Leordean Rica de la Parchetul de pe Lângă Tribunalul Cluj care stabilit în 2013 că inculpații, ajutați de mai multe firme, printre care două din Cluj Napoca (Paul CH SRL şi MegaFresh), au făcut o evaziune fiscală de 6 milioane lei.

În iulie 2012, evazionista Rodica Şevciuc reuşea  să îl convingă pe Pavel Chira să înfiinţeze împreună cu aceasta societatea comercială Megafresh SRL prin intermediul căreia să efectueze distribuire de carne  în Transilvania. Doi ani mai  devreme, ajutată de Voicu Gherman, Şevciuc împreună cu Chira intrau în afaceri prin societatea Paul CH SRL, prin care se desfăşurau activităţi comerciale similare.

Cele două firme au început să achiziţioneze marfă de la  furnizori din comunitatea europeană, mai exact din Ungaria. Principalele achiziţii ale acestora erau carnea de porc şi cea de curcan, marfă ce ulterior era vândută la firme cu sediul în România. Achiziţia acelor produse era, conform prevederilor europene, scutită de plata TVA către Statul Român.

Astfel că, Şevciuc şi Chira au înregistrat în contabilitate facturi fiscale false, ce figurau ca fiind emise de societăţi comerciale din Iaşi. Aceste documente, însă, nu reflectau realitatea dar datorită faptului că preţul cu care achiziţionau acele bunuri fictive era cu TVA inclus, cei doi aveau posibilitatea deducerii taxelor respective.

Prin această metodă ajungeau deseori la diminuarea sau anularea TVA-ului ce trebuia, legal, achitat Statului Român.

Evaziune fiscală pe bandă rulantă

Rodica a reuşit să cadă la înţelegere cu unul dintre membrii clanului Stănescu din Iaşi, Marius. Cu ajutorul acestuia, firmele din Cluj-Napoca, Megafresh şi Paul CH au înregistrat în evidenţa contabilă acele facturi fictive. Corporation Huge Project SRL şi  StelyIntremed International au fost câteva din societăţile comerciale ce completau circuitul evazionist.

Marius Stănescu, Remus Condurache şi Florin Ciprian  Costea au predat ştampilele de pe câteva SC-uri Rodicăi Şevciuc şi lui Pavel Chira, totodată împuternicind-ui pe aceştia în vederea administrării conturilor bancare pentru viramente necesare prin sistemul Internet Banking. Cei  trei figurează în dosar ca inculpaţi pentru complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani.

De asemenea, Marius Stănescu este un familiarizat cu procedurile de judecată, apărând într-un alt dosar judecat de Tribunalului Iaşi, în calitate de inculpat, tot pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală bazată pe aceeaşi reţetă de evidenţă în contabilitatea societăţii a unor cheltuieli fictive privind achiziţii de mărfuri efectuate în perioada august – decembrie 2011, unde prejudiciul trecea de pragul unui milion de lei.

Drumul până la Cluj pavat cu intenţii infracţionale

Din declaraţia dată de Remus Condurache, un alt inculpat în prezentul dosar, reiese faptul că Rodica Şevciuc controla toată operaţiunea  evazionistă şi tăia ”feliile”  de bani pentru fiecare din cei implicaţi.

„Am înfiinţat Corporation Huge Project la sugestia lui Marius Stănescu, împreună cu care, la începutul anului 2013 am venit la Cluj-Napoca pentru a o cunoaşte pe Rodica Şevciuc. În urma discuţiilor purtate cu aceasta am convenit să-i predăm toate documentele contabile ale societăţii, urmând ca Şevciuc să ne plătească cu 10-20 de bani per kilogramul de  carne vândută ce urma să fie livrată”, relatează Remus Condurache.

Însă greşeala Rodicăi a fost că Remus aflase de onorariile mari încasate de membrul clanului Stănescu în raport cu viramentele mici pe care aceasta i le făcea lui. De aici au început discuţiile în contradictoriu bazate pe faptul că femeia îl favoriza financiar pe Marius Stănescu.

Clanul Stănescu

Încrederea lui Remus faţă de Rodica Şevciuc a scăzut, iar într-una dintre discuţiile purtate de acesta cu Stănescu, la telefon, Condurache susţinea că nu mai doreşte să facă parte din ”înţelegere” şi propunea începerea unei noi operaţiuni pe o altă firmă.

-Condurache: Să ne întâlnim, dar nu mai facem nimic pe firma asta.

-Stănescu: De ce?

-Condurache: Că  mi-o ajuns atâta.

-Stănescu: Bine, cum vrei tu.

-Condurache: Facem alta dacă vrei.

-Stănescu: Bine. Lasă ca mai vorbim.

Însă Marius reuşise să îl convingă pe Remus să continue operaţiunea,  dat fiind  faptul că din neam în neam, Stăneştii sunt clienţi fideli ai sălilor de judecată din România. De fapt, nu mai puţin de 47 de membri ai imensului clan Stănescu sunt inculpaţi în 121 de dosare penale pentru evaziune, înşelăciune, spălare de bani etc, dosarele fiind aflate fie pe rolul instanţelor de judecată (unele sunt deja finalizate cu condamnări), fie în faza urmăririi penale.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.