
Un nou proces controversat zguduie sistemul de justiție din România! O femeie din Constanța, anchetată de procurorii DIICOT, arestată preventiv la cererea acestora, trimisă în judecată și achitată pentru unele dintre infracțiuni, a dat în judecată Statul Român, solicitând daune morale de 1.000.000 de euro.
Motivul? Timpul petrecut în arest a fost mai lung decât pedeapsa primită! Deși instanța a stabilit în final o condamnare de zece luni de închisoare cu executare pentru o parte dintre acuzații, femeia a stat în detenție un an și nouă luni. Practic, a fost privată de libertate mai mult decât era necesar!
Statul refuză să plătească despăgubiri uriașe
Procesul inițial s-a desfășurat la Tribunalul Constanța, unde judecătorii au acceptat doar parțial cererea femeii. Departe de suma de 1.000.000 de euro, instanța a decis că aceasta merită doar 4.000 de euro drept despăgubire. Însă, cazul este departe de a fi încheiat: Statul Român a atacat hotărârea și a dus procesul la Curtea de Apel Constanța, potrivit Ziarul Amprenta.
Dosarul a fost înregistrat oficial pe 31 martie 2025, iar acum urmează să fie repartizat unui complet de judecată, care va stabili data primei înfățișări.
Acuzații de trafic de droguri și o achitare parțială
Femeia a fost implicată într-un dosar DIICOT ce viza traficul de droguri de mare risc și operațiuni cu produse psihoactive. Deși procurorii au susținut acuzațiile, instanța a considerat că nu există suficiente dovezi pentru una dintre infracțiuni, iar femeia a fost achitată. Totuși, pentru celelalte acuzații, a primit o condamnare de zece luni cu executare – o pedeapsă cu mult mai mică decât timpul petrecut în arest preventiv.
Ce spun judecătorii despre despăgubiri?
Tribunalul Constanța a recunoscut caracterul injust al arestării preventive, dar a subliniat că măsura a fost justificată inițial de gravitatea acuzațiilor. Instanța a explicat că „reclamanta a fost supusă unei arestări cu caracter injust”, dar și că suma de 1.000.000 de euro este exagerată și „nu trebuie să devină un prilej de îmbogățire fără just temei”.
Un alt motiv pentru care despăgubirile au fost limitate la 4.000 de euro este faptul că „reclamanta nu a propus vreo probă care să demonstreze suferințele cauzate de arest”.
Curtea de Apel are ultimul cuvânt!
Decizia finală în acest caz va aparține Curții de Apel Constanța, unde urmează să fie stabilit dacă femeia va primi mai mulți bani sau dacă statul va scăpa de plata despăgubirilor. Procesul este de interes major, având în vedere că, totuși, femeii i s-au acordat totuși despăgubiri pentru perioada în care a stat în arest.
Citește și: CNA pregătește cenzura oficială în România. Guvernul vrea să controleze tot ce vezi, auzi și spui