O şansă americană pentru studenţii români

Tinerii români care vor să ajungă informaticieni ar putea studia în SUA în cadrul unui program care implică doi ani de studiu în România (cunoştinţe de bază) şi doi ani la un colegiu din New Jersey (informatică aplicată). Iniţiativa aparţine Colegiului Bloomfield şi Institutului de Tehnologie Avansată din statul New Jersey, care oferă deja pregătire academică de lungă durată (4 ani) în programe pentru obţinerea titlurilor de “Bachelor of Arts” şi “Bachelor of Science”.
De curând, specialiştii americani au aprobat o extindere a colaborării cu statele din Europa, începând cu România. În acest sens, americanii au demarat cercetările de piaţă în oraşele Cluj şi Braşov în scopul identificării unor surse de finanţare româneşti, particulare şi de stat, precum şi a studenţilor dornici de o astfel de specializare.
La sfârşitul şcolarizării, studenţii vor fi consiliaţi în arta întocmirii resumeurilor şi a susţinerii de interviuri pentru obţinerea de locuri de muncă. Pentru aceşti studenţi vor fi organizate târguri de “joburi”, unde li se vor oferi poziţii în companiile de informatică.
După finalizarea celor doi ani de studiu în România, studenţii vor merge în SUA cu viză de tipul F1, ce le va oferi dreptul de muncă plătită în cadrul universităţii sau a unor firme de specialitate.
La sfârşitul şcolarizării, ei vor obţine o diplomă românească şi una americană. Taxele de şcolarizare vor fi la nivelul celor americane, dar numai pentru perioada studiului în SUA şi vor trebui să reprezinte finanţări româneşti. Pro-gramul mai oferă şi pregătire de tip master în formula 1+1, adică 1 an în Romania şi unul în USA, precum şi specializări de 6-8 luni.
Colegiul Bloomfield a răspuns cerinţei pieţei în instruirea studenţilor în domeniul informatic, prin înfiinţarea, în 1998, a Institutului de Tehnologie Avansată. Acest centru de instruire în informatică oferă la absolvire cinci licenţe utile pe piaţa informaticii, în cadrul programului “Internet Technology System”.
Persoanele care pot să ofere relaţii sau idei de finanţare şi studenţii interesaţi se pot adresa pe e-mail la adresa maria@gazetadecluj.ro
(M.B.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here