AVAS se pregăteşte să privatizeze Industria Sării Interesele de grup primează în faţa celor ale României Cristian Pârvan afirmă “ Acum plângem după petrolul ţării, în timp ce, în secret, se pregăteşte înstrăinarea centrelor de exploatare a ţării. Cu siguranţă vom plânge şi după ele, precum şi după victimele colaterale”. Până una alta, Ocna Dej ar putea rămâne în subordinea Statului , dar nu se ştie pentru cât timp.
Multe dintre privatizările din România au fost contestate, pe drept cuvânt, de către români. Mai mult, unele dintre deciziile Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului(AVAS) au intrat şi în atenţia forurilor internaţionale. După ce România a pierdut controlul asupra industriei petrolului acum, prin mijloace considerate oculte, mai marii ţării se pregătesc să facă un alt “pact cu diavolul”, iar moneda de schimb să fie Industria Sării.
Teodor Atanasiu declara la începutul anului, într-un interviu că privatizarea Salrom este o prioritate pentru AVAS şi că se gândeşte la o vânzare a acţiunilor Societăţii la Bursa de Valori. Cristian Pârvan, secretarul general al AOAR, afirmă că nu este corect ca să fie vândute întâi activele profitabile şi abia apoi, să fie gândită o strategie de privatizare.
Până una alta, Ocna Dej ar putea rămâne în subordinea Statului , dar nu se ştie pentru cât timp.
La orizont o escrocherie majoră
Secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Cristian Pârvan a declarat pentru Gazeta de Cluj că Asociaţia pe care o reprezintă a protestat împotriva faptului că, deşi AVAS încearcă să muşamalizeze o mare escrocherie, nimeni nu se formalizează. “Deşi toţi plângem după petrolul României, iar acum suntem pe punctul de a renunţa la o altă resursă importantă, la sare. Cu siguranţă toţi vom regreta”, a afirmat acesta.
Printr-un comunicat de presă, AOAR a anunţat că “se opune ferm oricăror încercări de repetare chiar şi aproximativă a gravelor erori făcute în privatizarea societăţii Petrom. Atragem atenţia AVAS asupra presiunilor ce se fac pentru privatizarea industriei sării. Alături de situaţia neclară a rafinăriei de la Piteşti, poate compromite total şansele de continuare a activităţii la Oltchim Râmnicu Vâlcea, se va adauga o nouă necunoscută prin propunerea spre privatizare a companiei SALROM, al doilea furnizor esenţial pentru OLTCHIM”.
Cristian Pârvan a afirmat că, în aceste condiţii, privatizarea Salrom ar fi o greşeală imensă, iar, Oltchim nu va reuşi să supravieţuiască dacă al doilea furnizor de materii prime va fi “anihilat”. El a mai declarat că, în acest moment vânzarea de acţiuni la Bursă ar fi total neinspirată, dată fiind situaţia în care aceasta se află şi că o asemenea privatizare ar trebui, în prealabil, bine gândită şi pregătită, altfel România riscă să îşi piardă resursele de sare pentru o perioadă mult prea lungă, de sute de ani.
Secretarul General al AOAR a mai criticat metodele adoptate de către AVAS, de a vinde pe ultima sută de metri austriecilor una dintre cele mai importante Societăţi Naţionale, în speranţa că nimeni nu va observa ceea ce se întâmplă. “Dacă resursele de petrol vor mai putea fi exploatate pentru încă cca. 15 ani, resursele de sare sunt suficiente pentru sute de ani, iar efectele unei asemenea privatizări ar putea fi dezastruoase, deoarece AVAS nu ia în considerare interesele ţării, ale României”, a concluzionat Pârvan. AVAS se spală pe mâini de sare
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a iniţiat un proiect de hotărâre de guvern pentru aprobarea Strategiei de restructurare şi privatizare a Societăţii Naţionale a Sării S.A. Proiectul de act normativ a fost transmis spre avizare cãtre ministerele de resort şi a fost postat şi pe site-ul instituţiei pentru dezbatere publicã în vederea acordãrii posibilitãţii cetãţenilor, reprezentanţilor societãţii civile, de a formula propuneri şi observaţii.
Potrivit informaţiilor oficiale ale AVAS “situaţia internaţională existentă în domeniul extracţiei, prelucrãrii şi comercializãrii sării este dificilã, acest sector confruntându-se cu o supracapacitate de producţie şi cu creşterea substanţialã a costurilor de transport. În baza unor analize efectuate de cãtre companie, în colaborare cu Societatea Generalã a Experţilor Tehnici S.A., societate de evaluare, independentă, a rezultat necesitatea restructurării societăţii, în vederea vânzării de active. Restructurarea societăţii va trebui sã ducã la mãrirea siguranţei în exploatare şi modernizare a activitãţilor care rãmân în societate dupã vânzarea activelor viabile”.
În informarea oficială AVAS se precizează că “în acest context, ţinând cont şi de expansiune agresivă a concurenţilor din regiune, AVAS a propus realizarea procesului de privatizare a Societãţii Naţionale a Sării S.A., precedat de un program de restructurare prin vânzarea unor active care formează activităţi rentabile, urmând ca sumele obţinute sã fie folosite de societate pentru restructurarea activitãţilor nerentabile”. Potrivit aceleiaşi surse, restructurarea se va realiza prin: vânzarea de active – se vor scoate la vânzare bunuri/ansambluri de bunuri care formeazã “module” de activitãţi rentabile, independente din punct de vedere funcţional; şi restructurarea tehnologicã – are ca scop rentabilizarea activitãţilor rãmase în societate dupã vânzarea de active, realizarea investiţiilor de mediu necesare în vederea respectãrii legislaţiei în domeniul protecţiei muncii şi al gospodãririi apelor, precum şi pentru reconstrucţia ecologicã a perimetrelor”. Totuşi, în patrimonial Societăţii Naţionale ar putea rămâne şi în continuare: Feldspat – Rm.Vâlcea; pentru sare gemã – Râmnicu Vâlcea şi Ocna Dej; pentru sare recristalizatã şi turism , Cacica; şi sediul central.
Dupã finalizarea procesului de restructurare, acţiunile aparţinând AVAS vor fi vândute prin metoda licitaţiei competitive, cel puţin la valoarea de ofertã stabilitã prin raport de evaluare întocmit de cãtre un expert independent.
Folosim cookie-uri pentru a ne asigura că vă oferim cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă continuați să utilizați acest site vom presupune că sunteți de acord.Ok