Sursa foto: Facebook

Consilierul local Oană Alexandra, de la USR PLUS, a anunțat că metroul va ajunge, din nou, pe masa Consiliului Local, unde se va vota actualizarea costurilor pentru metroul clujean, care se majorează cu 500 milioane de euro.

Proiectului metroului a avut patru amânări și o suspendare a licitației de execuție, investiția acestuia urcând de la 1,3 miliarde de euro la 1,8 miliarde de euro, din care doar 300 milioane de euro sunt asigurați prin PNRR.

„Cu alte cuvinte, majorarea de preț depășește deja valoarea finanțării prin PNRR și asta în mai puțin de un an de la data adoptării proiectului. În plus, să nu uităm că banii din PNRR sunt condiționați de încheierea contractelor de achiziție pentru 70% din suma alocată până la finalul lui 2022 și 100% din contractări până în 2023”, a scris Oană Alexandra pe Facebook.

Consilierul local de la USR PLUS a mai precizat că ratarea acestor jaloane înseamnă un risc major de pierdere a unicei surse de finanțare pentru metrou asigurată până în prezent.

„Încadrarea în termenele foarte strânse prevăzute de PNRR a fost de bun început a fost o cursă contra cronometru, iar acum devine acum o țintă aproape imposibil de bifat.  După actualizarea indicatorilor tehnico-economici în Consiliul Local, urmează aprobarea acestora și de către Guvern și apoi relansarea licitației pentru proiectare și execuție, în speranța că de data aceasta Primăria va reuși să atribuie contractul.

În aceste condiții, cu dificultăți aproape insurmontabile legate de încadrarea în jaloanele PNRR și cu incertitudini majore pe partea de finanțare, proiectul metroului arată din ce în ce mai improbabil, încă înainte de prima lopată”, a mai precizat Alexandra Oană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here