Deputatul clujean de la USR, Oana Murariu, a participat, alături de de europarlamentarul USR Vlad Gheorghe și de deputata USR Diana Buzoianu, vicepreședintele comisiei pentru mediu, la un workshop ținut la Curtea de Apel din Mons, Belgia, unde s-a înființat o secție specializată pe dreptul mediului.
„Da, judecătorii se pronunță în dosare privind infracțiuni de mediu, autorizații de construire emise cu încălcarea cerințelor de mediu, prejudicii create comunității prin poluarea apelor, aerului etc. În Belgia se poate. Întrebarea e…în România când? USR promovează de ani buni ideea DNA-ul pădurilor, adică existența unor procurori specializați pe infracțiuni de mediu, care să aibă în gestiune exclusiv astfel de dosare, organizați într-o direcție de sine stătătoare, cu propriul buget și concentrată exclusiv în această direcție. E suficient? Sigur că nu. Trebuie ca dosarele să fie bine înțelese și de către judecători, care trebuie să se specializeze tematic”, a scris Oana Murariu.
Deputatul clujean a mai precizat că în țara noastră, schemele de personal în justiție sunt subdimenisonate.
„An de an revin cu amendamente la legea bugetului de stat pentru bugetarea veniturilor pentru mai mulți magistrați. De fiecare dată au fost respinse de coaliția majoritară PSD-PNL.
Dacă vrem competență și soluții cât mai corecte în procese, inclusiv în cele de mediu, a căror importanță poate de multe ori nici nu o conștientizăm, NU mai putem avea procurori care gestionează concomitent sute/mii se dosare și judecători cu 100 de cauze pe lista ședinței de judecată. Ministerul Justiției, o faceți intenționat? Ca să fie blocat sistemul judiciar? Soluția e simplă: scoateți mai multe locuri la concursul de admitere la INM și la concursul de admitere în magistratură anul acesta”, a conchis Oana Murariu.
Citește și: Iarna și-a intrat în drepturi în Cluj-Napoca. Tamponări în lanț pe o stradă în orașul de cinci stele
De parcă numai copacii pădurilor fac O2. Citam undeva că pt aceiași suprfață o fîneață, un câmp cu iarbă și flori, face de cîteva ori mai mult O2 decît o pădure.