În mod normal, ADI Ecometropolitan ar fi trebuit să descalifice compania de la licitație, dar au scos-o câștigătoare pe loturile Turda și Dej, iar acum se forțează și câștigarea lotului care cuprinde Cluj-Napoca, Huedin și alte 43 de comune din județ. Succesul Supercom, companie care este controlată acum de Ilie Ciuclea, un fost lăcătuș devenit mason, poate fi tradus și prin apropierea pe care compania a avut-o de afacerile care gravitează în jurul Elenei Udrea. La Deva, unde firma Supercom administrează un deponeu, există probleme mari de mediu cauzate de scurgerea necontrolată de levigat.

Contractul pentru salubrizarea lotului Cluj-Napoca, chiar dacă nu a fost semnat încă de Supercom, firma care a câștigat licitația, va avea multe nereguli.

În mod normal, dacă o companie nu își păstrează oferta fermă pe parcursul licitației la care participă, autoritatea contractantă este obligată de legislație să descalifice compania din cadrul procedurii. În acest caz nu s-a întâmplat așa ceva ba, mai mult, compania masonului Ilie Ciuclea a câștigat licitația!

Potrivit surselor Gazeta de Cluj, compania Supercom condusă de masonul Ilie Ciuclea a început să împarte flyere prin localitățile Clujului în care anunță că va face colectare o dată pe lună, în situația în care scrie, negru pe alb, că frecvența ar trebui să fie de două ori pe lună. Deși au început activitatea de colectare pe loturile Turda și Dej din luna iunie, reprezentanții Supercom facturează la companii volumetric (și nu cântăresc, așa cum era obligatoriu) iar la persoanele fizice încă nu facturează pentru că “nu se înțeleg cu ADI la tarife”. Nu este niciun motiv de neînțelegere, cerința din documentație, dar și în oferta Supercom, era să se cântărească deșeurile și să se factureze cantitatea efectiv colectată.

De asemenea, o altă inadvertență constă în faptul că cei de la această companie de salubritate spun că, o parte din acțiunile de colectare vor avea loc pe timpului nopții. Or, în oferta cu care au câștigat licitația se scrie clar, la pag 144 (clarificare 21) că cei de la Supercom nu lucrează pe timp de noapte.

Mai mult, valoarea contractului a fost calculată greșit de 2 ori: la oferta inițială și când au modificat oferta prin clarificări ulterioare și  au refăcut formularul de ofertă. Totuși, autoritatea contractantă (ADI Ecometropolitan – entitate controlată de CJ Cluj, n.red.) a acceptat oferta celor de la Supercom!

De altfel, și redevența ofertată, din formularul de ofertă, a fost calculată greșit tot de 2 ori: oferta inițială și cea făcută după clarificare! Și în acest caz a fost acceptată de autoritatea contractantă fără nicio problemă!

Nici tariful de transfer nu a scăpat de erorile de calcul din care, se pare, este construit prețul acestui contract. Ceea ce este flagrant la relația dintre autoritatea contractantă și Supercom este faptul că reprezentanții ADI Ecometropolitan au transmis societății comerciale  greșelile care ar fi trebuit modificate, dar erorile au continuat să existe!

Spre exemplu, în procesul verbal de deschidere a ofertelor figurează că Supercom a avut o ofertă de 426 milioane lei, însă în raportul de evaluare a ofertelor apare suma de 409 milioane lei.

În momentul de față, rezultatul licitației pentru atribuirea lotului I (Cluj-Napoca/ Huedin și alte 43 de comune) din concesionarea serviciului de salubrizare din județul Cluj către compania Supercom este în faza de contestații. Procedura este contestată de firmele concurente care au participat la licitație: Polaris, Brantner și Rosal.

Reprezentanții acestor societăți reclamă nereguli vizavi de derularea procedurilor de selecție și atribuire a contractului. Mai mult, cei de la Supercom au câștigat licitația de aproximativ 400 milioane de lei chiar dacă oferta lor a fost întocmită greșit și au ofertat tarife mai mari decât tarifele maxime impuse.

Elena Udrea – umbra Supercom-ului la Cluj

Compania Supercom a mai participat la licitațiile organizate de administrația clujeană locală, dar nu a câștigat contractul. În 2014, CNSC a emis o decizie prin care a anulat licitaţia municipalităţii clujene privitoare la serviciul de salubrizare, care fusese atribuit firmei Supercom.

Contract a ajuns în justiție, iar Curtea de Apel Cluj a decis că Primăria Cluj Napoca trebuie să refacă licitaţia privitoare la salubritatea stradală. Ulterior contractul a fost atribuit firmelor Brantner și Rosal.

În 2010, aceasta (Supercom, n.red.) ar fi încasat de la Consiliul Judeţean Dâmboviţa, cu ajutorul omului de casă al Elenei Udrea, Florin Popescu, nu mai puțin de 80 de milioane de euro. Controversata afacere a gestionării problemei gunoaielor din Județul Dâmbovița a fost pusă la cale la sfârşitul lunii octombrie a anului 2009, chiar în plină campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale şi imediat după ce Elena Udrea a preluat interimatul Ministerului Mediului. Operaţiunea a avut loc după plecarea PSD din Guvernul Emil Boc I. La vremea respectivă, Consiliul Județean a anunţat că intenţionează să cedeze, prin intermediul unui contract de delegare prin concesionare, gestiunea serviciilor publice de colectare și transport a deșeurilor menajere din județul Dâmbovița. (…) În cursă s-a înscris un singur ofertant, respectiva firma Supercom SA București, patronată de Ilie Ciuclea, care, la acea dată, ocupa funcţia de vicepreşedinte UNPR Bucureşti, partener la guvernare cu PDL. În urma deliberărilor, Consiliul Județean Dâmbovița a atribuit contractul către Supercom, având o valoare de 334.872.879,76 lei, cu TVA inclus, ceea ce la cursul leu/euro de la momentul respectiv însemna 80 de milioane de euro, a scris Jurnalul Naţional care a ajuns la concluzia că firma a prosperat numai din afaceri cu statul.

Florin Popescu, omul Elenei Udrea care s-a ocupat de afacerea Supercom

Ilie Ciuclea a fost, pentru scurtă vreme, senator din partea PSD în legislatura 2004-2008, înlocuindu-l pe Sorin Oprescu, care și-a dat demisia din Parlament după ce a fost ales primar al Capitalei. Ulterior, Ilie Ciuclea a devenit prim-vicepreședinte al UNPR București.

Compania Supercom a devenit mai cunoscută după ce a reușit să câștige contractele de salubrizare și deszăpezire pentru sectorul 2 al Bucureștiului, condus de Neculai Onțanu, și el membru al UNPR. Printre contractele pe care le-a mai avut Supercom se numără și cel încheiat, în 2007, tot cu Primăria sectorului 2, pentru ridicarea autovehiculelor staționate ilegal. Compania Supercom a fost declarată câștigătoarea licitației pentru salubrizarea și deszăpezirea Clujului, cu o valoare de peste 30 de milioane de euro. La scurt timp însă, rezultatul licitației a fost contestat, iar, potrivit presei locale, Curtea de Apel a decis reluarea procedurilor pe motiv că nu a fost respectat criteriul legat de cifra de afaceri minimă pe care ar fi trebuit să o aibă câștigătorul pentru fiecare dintre cele două sectoare la care participa la licitație.

 Supercom sancționată pentru probleme grave de mediu

Anul acesta, compania condusă de Ilie Ciuclea a fost sancționată pentru că a cauzat probleme grave de mediu. Mai exact, firma Supercom administrează groapa de gunoi de la Bârcea Mare, județul Hunedoara. 

Comisariatul Județean Hunedoara al Gărzii Naționale de Mediu a efectuat acțiuni de inspecție și control atât planificate cât și neplanificate. ”Urmare a efectuării acestor acțiuni au fost constate neconformități, au fost aplicate sancțiuni contravenționale și au fost impuse măsuri”, ne-au transmis reprezentanții instituției.

Principalele neconformități depistate de comisarii Gărzii de Mediu au fost următoarele:

  • neexistența (până la data de 1 aprilie 2019) unui contract încheiat de către Supercom SA în vederea reducerii cantităților de deșeuri de la depozitare finală prin operațiunea de valorificare energetică cu un operator specializat și autorizat;
  • nepredarea spre valorificarea energetică a refuzului de ciur rezultat de la Stația de sortare deșeuri și ambalaje;
  • Existența pe depozitul conform a deșeurilor de ambalaje de folie de polietilenă, precum și deșeuri de PET-uri;
  • neinstalarea puțurilor de captare a gazului de depozit după ce stratul de deșeuri depus a atins înălțimea de 4 metri, iar la data controlului înălțimea a ajuns la circa 11 metri
  • nefuncționarea biofiltrului pentru tratarea aerului rezultat din hala de sortare mecanică a TMB.

”Societatea a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 60.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor OUG nr. 195/2005 privind protecția mediului”, arată reprezentanții Gărzii de Mediu.

Anul acesta, supercom a fost amendată din nou pentru că nu reusește să gestioneze problemele de mediu.

„GNM CJ Hunedoara a aplicat o sancțiune contravențională în cuantum de 100.000 lei operatorului economic (Supercom, n.red.) care deservește Deponeul Ecologic pentru nerespectarea condițiilor de funcționare menționate în Autorizația Integrată de Mediu și a fost notificată Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara în vederea inițierii procedurii de suspendare a autorizației deținute în caz de neconformare.

Sancțiunea a fost aplicată după după intrarea în posesie a rezultatelor analizelor efectuate de către ABA Mureș.

În data de 20 februarie 2021, GNM CJ Hunedoara a fost informată prin sistemul unic 112 privind potențiala poluare a pârâului Tâmpa (Valea Popii). Echipa de permanență s-a deplasat în cel mai scurt timp în zonă și s-a constatat faptul că în apele pârâului s-a scurs levigat provenit de la deponeul ecologic Bărcea Mare.

Au fost impuse cu celeritate măsuri privind stoparea sursei de poluare și măsuri de curățare a zonei afectate. Aceste măsuri au fost monitorizate în permanență și vor fi urmărite și în perioada următoare”, arată un alt răspuns al GNM CJ Hunedoara.

Astfel, se pune întrebarea pertinentă dacă o societate care a cauzat astfel de probleme serioase de mediu poate gestiona contractul de salubrizare pentru județul Cluj?

Patronul Supercom s-a transformat din lăcătuș în mason

Supercom este afacerea lui Ilie Ciuclea, fost prim-vicepreședinte al UNPR București și ex- senator PSD în perioada 2004-2008. Denumit de presă ,,Lordul gunoaielor”, Ilie Ciuclea este membru al Ordinului Cavalerilor Templieri Masoni ai Ritului York din România, iar în 2013, a fost ales Mare Comandor al acestuia.

Ilie Ciuclea

Compania Supercom a declarat pe anul trecut o cifră de afaceri de aproape 220 milioane lei, un profit de 8,5 milioane lei și 1.907 angajați. Ciuclea este administratorul și acționarul majoritar al firmei.

Primul loc de muncă al lui Ciuclea a fost de montator și lăcătuș la Uzina Grivița din București. După aceea s-a mutat la Uzina de Mecanică Fină din Capitală unde, din lăcătuș a ajuns șef de serviciu și apoi director! În 1990 și-a deschis firma Supercom prin care s-a ocupat de colectarea deșeurilor. Dacă, în perioada respectivă, România ar fi fost capitalistă, ascensiunea fulminantă al fostului lăcătuș ar fi fost demnă de o ecranizare, însă toți cei care au prins perioada respectivă știu că întreg sistemul era bazat pe filiera PCR.

Caietul de sarcini făcut de firma care i-a aparținut unui fost ofițer de Securitate și fostului ministru al Mediului, Sulfina Barbu

Firma EPMC Consulting, care a realizat caietul de sarcini pentru licitația organizată de ADI Eco Metropolitan, are o relație specială, atât cu administrația clujeană, cât și cu societatea Supercom.

Spre exemplu, EPMC a realizat PLANUL JUDEȚEAN DE GESTIONARE A DEȘEURILOR ÎN JUDEȚUL HUNEDOARA (2020 – 2025), iar în zona respectivă cei de la Supercom se ocupă de o parte din salubrizare și administrarea deponeul ecologic de la Bârcea Mare. Acolo s-a format un râu de levigat, problemă cu care s-a confruntat și rampa de gunoi de la Pata Rât din Cluj Napoca.

”Problema este că poluare va continua, dacă cei de la Supercom, care au în administrare acest deponeu, nu vor pune în funcțiune stația de epurare. Practic, tot levigatul trebuie dirijat prin conducte spre stația de epurare”, declara în martie Aurica Lăsconi, director la Sistemul de Gospodărire a Apelor Hunedoara.

Pentru Primăria Sectorului 2 din Capitală, cei de la EPMC au oferit consultanţă pentru elaborarea documentaţiilor necesare în vederea delegării gestiunii serviciului public de salubrizare. Lucrările sunt făcute de compania Supercom.

Cei de la EPMC au făcut și caietul de sarcini pentru concesionarea serviciilor de deratizare și dezinsecție pentru municipiul Cluj Napoca, iar lucrarea a fost atât de bine făcută încât  instanța clujeană și Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) au hotărât că documentația pentru această licitație trebuie refăcută.

EPMC Consulting SRL, este patronată de Cristina și Horea Corpodean. Societatea a fost denumită anterior KVB ECONOMIC SRL și a aparținut fostului ministru Sulfina Barbu şi a fostului ofiţer de securitate Silvian Ionescu. Majoritatea afacerilor acestei companii sunt realizate în domeniul consultației și a studiilor de fezabilitate pentru afacerile din mediu. (Nelu Vinca)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.