Conform ARC, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) în ultimii ani a verificat sute de parlamentari şi miniştri, dar a reuşit să găseascăt doar 11 colaboratori ai Securităţii. În arhivele CNSAS, Ion Iliescu figurează ca „necunoscut”. În legislatura 2004 – 2008, CNSAS a verificat 346 de deputaţi, iar în actuala legislatură 143 de oameni politici.
Majoritatea politicienilor care ne conduc au primit decizii care atestă că cei controlaţi nu au fost colaboratori ai Securităţii. Astfel, este certificat că 337 de deputaţi şi 139 de senatori nu au colaborat cu Securitatea sau, mai bine spus, în arhivele cu dosare ale fostei Securităţi predate până în prezent la CNSAS nu s-au putut găsi date sau documente că ar fi colaborat cu Securitatea. Iniţial, în cazul a nouă deputaţi şi trei senatori, CNSAS a găsit documente care indicau colaborarea cu Securitatea şi le-a dat verdict de colaborare. Patru dintre ei au contestat însă aceste verdicte, iar Colegiul CNSAS a decis, prin vot, să le retragă, considerând că există prea puţine indicii care să ateste o colaborare cu Securitatea în sensul unei activităţi de poliţie politică. Aceştia sunt:
– Liviu Câmpanu, deputat PNL la data verificării, în prezent senator al UNPR
– Nicolae Titu Gheorghiof, deputat PNL la data verificării, în urmă contestaţiei depusă de acesta, CNSAS a decis că a fost colaborator, dar nu a făcut poliţie politică
– Mircea Coşea, deputat PNL la data verificării – numele său a fost identificat pe o listă cu agenţi ai Direcţiei de Informaţii Externe (DIE) din cadrul Securităţii
– Petru Şerban Mihăilescu, senator PSD la data verificării – numele său a fost identificat pe o listă cu agenţi ai Direcţiei de Informaţii Externe (DIE) din cadrul Securităţii.
Pentru ceilalţi şase deputaţi şi doi senatori, CNSAS a menţinut verdictele de colaboratori ai Securităţii şi în urma contestaţiilor. Unul dintre ei, Vasile Butnaru (deputat PSD la data verificării), a obţinut însă în instanţă anularea verdictului CNSAS.
Astfel, în final au rămas doar cinci deputaţi şi doi senatori cu verdicte de colaboratori ai Securităţii, menţinute şi de instanţa de judecată sau ale căror procese nu au ajuns încă la final:
– Monica Octavia Muscă, deputat PNL la data verificării, exclusă ulterior din partid – verdictul CNSAS a fost confirmat prin decizie definitivă şi irevocabilă a instanţei de judecată
– Marcu Tudor, deputat PRM la data verificării, fratele preşedintelui PRM, Corneliu Vadim Tudor
– Dan Dumitru Zamfirescu, deputat PRM la data verificării – verdictul CNSAS a fost confirmat prin decizia Curţii de Apel Bucureşti
– Ioan Aurel Rus, deputat PRM la data verificării – verdictul CNSAS a fost confirmat prin decizia Curţii de Apel Bucureşti
– Dumitru Avram, deputat PRM la data verificării – verdictul CNSAS a fost confirmat prin decizia Curţii de Apel Bucureşti
– Dan Voiculescu, senator PC la data verificării – verdictul CNSAS a fost confirmat prin decizie definitivă şi irevocabilă a instanţei de judecată
– Rodica Stănoiu, senator PSD la data verificării – procesul este în curs la Curtea de Apel Oradea.
Un caz special este cel al fostului preşedinte al României, Ion Iliescu, senator între 2004 şi 2008, despre care CNSAS ne-a comunicat că “figurează ca necunoscut în evidenţele Securităţii”, drept pentru care ”nu s-a emis decizie”. Ion Iliescu devine astfel singurul parlamentar din legislatura 2004 – 2008 lăsat de CNSAS cu un statut incert, prin care nu se spune nici că a colaborat, nici că nu a colaborat.
Legislatura 2008 – 2012
Listele nominale cu parlamentarii din această legislatură furnizate de CNSAS la solicitarea ARC conţin 283 de deputaţi (din totalul de 334) şi 132 de senatori (din totalul de 137).
CNSAS a precizat că cei 56 de membri ai actualului Parlament – 51 de deputaţi şi 5 senatori – care nu figurează în evidenţe aveau mai puţin de 16 ani la data de 22 decembrie 1989 şi, prin urmare, nu sunt supuşi verificărilor, potrivit legii de funcţionare a instituţiei, pe motiv că erau prea tineri pentru a fi fost racolaţi de Securitate. Ei reprezintă aproape 12% din totalul membrilor Parlamentului actual.
În cazul a 273 de deputaţi şi 125 de senatori din actualul Parlament, verificările CNSAS au dus la concluzia că nu s-au găsit în arhive date sau documente din care să rezulte calitatea de colaborator sau lucrător al Securităţii.
În cazul a trei deputaţi şi patru senatori, CNSAS a stabilit că aceştia au fost colaboratori ai Securităţii, unul dintre senatori fiind însă Dan Voiculescu (PC), care avea verdict de colaborare încă din legislatură trecută.
Alţi doi senatori dintre cei patru, Cezar Mircea Măgureanu (PNL, apoi independent începând cu octombrie 2009) şi Tudor Udristoiu (PDL) au câştigat însă procesele cu CNSAS şi au obţinut în instanţă decizii conform cărora nu au fost colaboratori ai Securităţii.
Ceilalţi patru parlamentari declaraţi colaboratori potrivit deciziilor CNSAS, confirmate de instanţele de judecată sau cu procese încă pe rol sunt:
– Nicolae Ciprian Nica, deputat PSD – procesul cu CNSAS este pe rolul Curţii de Apel Bucureşti
– Florin Costin Pâslaru, deputat PSD – verdictul CNSAS a fost confirmat prin decizie definitivă şi irevocabilă a instanţei de judecată
– Gheorghe Sorin Buta, deputat PDL, verdictul CNSAS a fost confirmat prin decizie definitivă şi irevocabilă a instanţei de judecată
– Elena Mitrea, senator PSD, verdictul CNSAS a fost confirmat prin decizia Curţii de Apel Bucureşti
Potrivit listelor CNSAS, un număr de nouă parlamentari, dintre care şapte deputaţi şi doi senatori, sunt în prezent în curs de verificare. Aceştia sunt deputaţii Vasile Gherasim (PDL), Emil Bostan (iniţial PNL, independent din decembrie 2009), Dan Păsat (iniţial PNL, a trecut la PDL în februarie 2010, autosuspendat din partid din cauza dosarului de corupţie în care este inculpat), Sorin Ştefan Zamfirescu (PDL), Cristian Buican (PNL), Petre Petrescu (PSD), Marian Neacşu (PSD) şi senatorii Valer Marian (PSD, reverificat, are o decizie de necolaborare primită în 2008) şi Mihai Nită (PDL).
Verificările CNSAS la Guvern au scos la iveală un singur colaborator: aceeaşi Mona Muscă. De la sfârşitul lui 2004 şi până în prezent, în total 84 de persoane au ocupat funcţii de miniştri în Guvernul României, fie în cabinetul Tăriceanu, fie în cabinetul Boc. Potrivit listelor nominale furnizate de CNSAS, doar unul dintre aceştia a primit verdict de colaborare cu Securitatea: este vorba despre Mona Muscă, ministru al Culturii în perioada 29 decembrie 2004 – 22 august 2005. Ea figurează însă şi pe lista parlamentarilor aflaţi în aceeaşi situaţie, întrucât a fost şi deputat până în aprilie 2006 când a demisionat din Parlament, la scurt timp după ce Curtea de Apel Bucureşti a respins contestaţia ei împotrivă verdictului CNSAS.
Ştefan Trandafir
Lista oficială a colaboratorilor din România
Monica Octavia Muscă, deputat PNL
Marcu Tudor, deputat PRM
Dan Dumitru Zamfirescu, deputat PRM
Ioan Aurel Rus, deputat PRM
Dumitru Avram, deputat PRM
Dan Voiculescu, senator PC
Rodica Stănoiu, senator PSD