Serbia nu a avut niciodată, la nivel teoretic sau practic, politici de asimilare a minorităţilor etnice, a declarat ministrul sârb de Externe, Ivan Mrkici, comentând, astfel, indirect, afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu făcute la Izvorul Mureșului, relatează cotidianul sârb Blic, citat de www. jurnalul.ro, preluat de Romanian Global News.
Din evaluările Consiliului Europei şi Uniunii Europene, Serbia se clasează pe un loc de frunte din punctul de vedere al respectării, protejării şi asistenţei instituţionale acordate minorităţilor etnice, a subliniat Mrkici, apreciind că ţara sa poate fi luată drept model din acest punct de vedere!
În mod evident dacă aceste afirmații ale lui Ivan Mrkici se confirmă, adică sunt reale, atunci în mod clar ministrul de externe al Serbiei poate fi catalogat ca unul dintre cei mai mari mincinoși miniștri de externe din Europa și poate fi comparat cu miniștrii de externe ai statelor totalitare care ca o mașină stricată repetă minciuni pe bandă rulantă despre laptele și mierea din aceste state.
Cât de prost să fii ca să încerci să crezi că poți păcăli o lume întreagă atunci când evidențele sunt atât de flagrante: peste 300.000 de romani/vlahi din Timoc lipsiți de dreptul elementar la școală în limba română, politica agresivă a autorităților sârbe în complicitate cu Biserica Ortodoxă Sârbă împotriva Bisericii Ortodoxe Române și a reprezentanților săi din Timoc, presiuni și anchete permanente împotriva liderilor românilor/vlahilor din Timoc pentru a nu mai lupta pentru drepturi identitare, lipsa mass-mediei în limba română, 300 de români/vlahi anchetați după metode staliniste pentru că erau pe liste ale unui partid românesc la alegerile pentru Consiliul Național, doi lideri români, unul din Voivodina altul din Timoc atacați cu focuri de armă în propria casă, în aceeași noapte, atentate la care autorii rămân necunoscuți, , încercarea prostească, pe model stalinist, de împarțire a românilor/vlahin din Timoc în „vlahi” și „români” și inventarea unei așa zise limbi vlahe, diferită de limba română, organizarea unui simulacru de proiect pilot cu ore de limbă și cultură română, în care peste 1600 de copii români/vlahi au fost antrenați, dar care dincolo de proasta organizare intenționată, rămâne fără urmări în ceea ce privește introducerea limbii române în școlile din Timoc.
Sunt tot atâtea capete de acuzare pe care minciunile rostite cu nonșalanță de ministrul de externe al Serbiei nu poate să le șteargă din conștiința opiniei publice.
Iar dacă Ministrul de Externe al Serbiei nu știe unde s-au întâmplat aceste lucruri, Romanian Global News este gata să-i pună la dispoziție un ghid și material de lectură scris de autori sârbi, care să-l pună la curent cu realitățile din propria țară.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat la Izvorul Mureșului că Serbia şi Ucraina „mai au paşi mulţi de făcut pentru a ajunge la a fi definite ca state democratice”, el arătând că drepturile acordate minorităţilor etnice sunt o emblemă a nivelului de democraţie. „Drepturile pentru minorităţi sunt o emblemă a nivelului de democraţie. Pentru mine este clar că şi Serbia şi Ucraina mai au paşi mulţi de făcut pentru a ajunge la a fi definite ca state democratice. Încă nu se înţelege la nivelul politic, în aceste ţări, că avantajul de a avea minoritatea recunoscută a altui stat pe teritoriul tău este uriaş. Ei nu realizează încă acest tip de avantaje care consolidează relaţia bilaterală şi fac din ţara mamă un partener al acelui stat în orice fel de condiţii, nu numai când e vorba de minorităţi”, a afirmat şeful statului, la Universitatea de vară de la Izvoru Mureşului.