Potrivit declarațiilor făcute de oficialii americani care au vizitat baza militară de la Câmpia Turzii, statul american a investit 143 milioane de dolari în obiectivul din Cluj.

„Vă mulţumesc pentru că ne sunteţi alături astăzi, aici, la Câmpia Turzii, mulţumesc generalului Pană şi colonelului Oatu şi Forţelor Aeriene Române pentru că ne găzduiesc şi ne permit să evidenţiem încă o dată parteneriatul extraordinar între SUA şi România. Prezenţa Forţelor Aeriene ale SUA aici, la Câmpia Turzii, reprezintă un exemplu grăitor al consolidării continue a parteneriatului nostru în materie de securitate şi a investiţiilor de bani, munca asiduă şi a jertfei de sânge pe care SUA şi România le fac pentru a proteja această regiune şi Alianţa de ameninţările din prezent şi cele în curs de apariţie”, a declarat, într-o conferinţă de presă, David Muniz.

El a mulţumit, în numele preşedintelui Joe Biden, militarilor din Forţele Aeriene prezenţi pentru serviciu la Câmpia Turzii şi, totodată, Forţelor Armate Române pentru sprijinul continuu pe care îl acordă Forţelor Americane şi parteneriatului strategic dintre cele două ţări.

eful Statului Major al Forţelor Aeriene, general-maior dr. Viorel Pană, a subliniat, în aceeaşi conferinţă de presă, importanţa cooperării româno-americane în domeniul securităţii.

„Activitatea de azi reprezintă un alt moment deosebit de important, prin care consolidăm cooperarea în domeniul securităţii, o componentă vitală a Parteneriatului strategic al României cu SUA. În condiţiile actuale, şi nu mă refer la lupta pe care o ducem împotriva unui inamic încă necunoscut, SARS-COV-2, ci mai degrabă la acţiunile provocatoare ale diverşilor actori regionali în zona Mării Negre, care au devenit un obişnuit cotidian. Garantarea integrităţii şi suveranităţii spaţiului aerian al membrilor Alianţei nord-Atlantice a devenit o misiune esenţială pe timp de pace şi prin această dislocare demonstrăm o postură adecvată şi întărim colaborarea dintre aliaţi. SUA şi România împărtăşesc aceleaşi valori, fapt dovedit şi de semnarea foii de parcurs româno-americane de către secretarul american al Apărării, domnul Mark Esper, respectiv de ministrul Apărării Naţionale, domnul Nicolae Ionel Ciucă, în octombrie 2020, la Washington”, a spus Viorel Pană.

La eveniment a fost prezentată, în expoziţie statică, o aeronavă MQ-9 Reaper.

Un detaşament alcătuit din aeronave MQ-9 Reaper şi circa 90 de militari aparţinând Forţelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii este dislocat, pentru următoarele luni, în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii.

Militarii americani vor executa misiuni de informaţii, supraveghere şi cercetare în sprijinul operaţiilor NATO, iar Forţele Aeriene Române, prin intermediul Bazei 71 Aeriene „General Emanoil Ionescu”, vor asigura sprijinul tehnic, operaţional şi logistic necesar desfăşurării misiunilor pe toată perioada dislocării acestora în România.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here