Oficialii UE “descapuseaza” Hidroelectrica

Gazeta de Cluj va prezinta care sunt contractele investigate de Comisia Europeana pe care Hidroelectrica le-a incheiat preferențial La scurt timp dupa ce oficialii romani au aflat de investigațiile Comisiei Europene, cea mai mare companie de furnizare a energiei electrice a suspendat clauza de forta majora prin care Hidroelectrica putea suspenda furnizarea energiei cu prețuri preferențiale In același timp, Fondul Proprietatea, unul dintre actionarii Hidroelectrica, cere rezilierea contractelor incheiate cu “baietii destepti”.

Comisia Europeana s-a autosesizat in urma cu circa o luna de zile in privința contractelor incheiate intre “baietii destepti” din energie și Hidroelectrica.
Vicepreședintele Comisiei in materie de concurenta Joaquín Almunia a declarat ca “trebuie sa verificam daca tarifele preferențiale acordate de Hidroelectrica au privilegiat clientii care au beneficiat de acestea in comparatie cu concurentii lor de pe piața interna”. Oficialul mai considera ca prin aceasta investigație, CE va stabili daca Hidroelectrica a subvenționat in mod indirect clientii vanzand acestora energie electrica la prețuri sub nivelul pietei sau achizitionand de la acestia la prețuri peste nivelul pietei. “Hidroelectrica este controlata de catre statul roman și exista indicii potrivit carora statul ar fi influentat deciziile de a incheia aceste contracte in conditiile date”, se arata in comunicat.
Aceste verificari vin pe fondul faptului ca Guvernului si-a asumat o serie de privatizari fortate fata de Comisia Europeana, iar pe aceasta lista se numara și Hidroelectrica, companie care este “capusata” de aceste contracte preferențiale Astfel, prin aceste verificari, practic Comisia Europeana se asigura ca investitorul care va cumpara pachetul de actiuni nu va lua și contractele neperformante.
Contractele intre Hidroelectrica și opt comercianti de energie electrica, unele contracte datand din 2004, precum și contractele intre Hidroelectrica și doi producatori industriali au fost incheiate la prețuri care par a fi sub nivelul pretului practicat pe piata, se spune in comunicatul CE. Pe de alta parte, in contractele incheiate cu doi producatori de energie termica, Hidroelectrica a cumparat energie electrica la prețuri care par a fi mai ridicate decat preturile practicate pe piata. “Asadar, prin furnizarea de fonduri care pot fi atribuite in definitiv statului, toate aceste contracte par sa fi fost, in mare masura, in avantajul intreprinderilor selectate, in timp ce concurentii au trebuit sa plateasca preturile practicate pe piata”, concluzioneaza comunicatul.

Corul baietilor: “Nu am fost ajutati!”

Contractele investigate de Comisia Europeana sunt urmatoarele.
Cel incheiat cu compania ALRO ai carei reprezentanti spun ca vor coopera cu Comisia Europeana pentru lamurirea tuturor aspectelor referitoare la contractele cu Hidroelectrica insa din analiza efectuata de companie nu rezulta ca aceasta ar fi beneficiat de un ajutor de stat, informeaza Agerpres. “Suntem pregatiti sa cooperam pe deplin cu Comisia Europeana pentru lamurirea tuturor aspectelor. Din analiza noastra nu rezulta in niciun fel ca am fi beneficiat de vreun ajutor de stat. Asteptam confirmarea oficiala și detalii din partea Comisiei Europene”, se precizeaza intr-o declaratie de presa a companiei. Alro este o subsidiara a Vimetco N.V., companie globala de aluminiu primar și procesat.
Nici reprezentantii companiei ArcelorMittal nu considera ca ar fi beneficiat de vreun tratament preferențial din partea Hidroelectrica. “Vom formula un raspuns la decizia Comisiei Europene in timp util, de indata ce vom intelege pe deplin chestiunile la care se face referire. Suntem convinsi ca nu am beneficiat de nici un ajutor de stat in aceasta situatie și vom continua sa cooperam pe deplin cu Comisia Europeana. Pentru moment, nu mai avem alte comentarii de facut”, se arata in comunicat.
 Pe de alta parte, in timp ce reprezentantii Comisiei investigheaza contractele respective, cei de la Hidroelectrica au renuntat la o clauza care permitea companiei sa nu mai vanda la sub-pret energia electrica. Hidroelectrica si-a notificat partenerii ca de la 1 mai va inceta situatia de forta majora, activata la sfarsitul lunii septembrie 2011 din cauza secetei, și va putea livra electricitatea „dupa programul normal”. Compania a activat aceasta clauza intrucat nu mai avea destula apa pentru a produce energie in hidrocentrale, astfel incat a redus livrarile de energie catre toti partenerii contractuali. „Avand in vedere ca și gradul de umplere a lacurilor de acumulare a inregistrat un trend crescator, Hidroelectrica a notificat partenerii de contracte in legatura cu incetarea aplicarii clauzei de forta majora incepand cu 1mai. In aceste conditii, livrarile de energie ale Hidroelectrica se vor desfasura dupa programul normal”, se arata in comunicat. aproximativ 70% din energia produsa de Hidroelectrica este livrata catre “baietii destepti” din energie.

FP vrea anularea contractelor preferențiale

In acest moment, Hidroelectrica livreaza energie pentru consumatorilor casnici la un pret mediu anual de 86 de lei/ MWh.
Hidroelectrica este detinuta de stat, prin Ministerul Economiei, in proportie de 80%, iar restul actiunilor sunt in portofoliul Fondului Proprietatea (FP). Conform unor estimari facute de managerul de fond al Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, Hidroelectrica a pierdut de pe urma contractelor preferențiale circa 230 de milioane de euro. conform lui Konieczny, pretul mediu de piata al energiei vandute de Hidroelectrica este de 150 de lei/MWh, dar “baietii destepti” cumparau energie cu prețuri cuprinse intre 100 și 135 de lei/MWh.
“La un pret mediu de piata de 150 de lei/MWh, din aceste contracte bilaterale, la prețuri semnificativ sub cel al pietei, pe baza informatiilor publice furnizate de catre Hidroelectrica pana acum, estimam pierderile companiei la 130 de milioane de euro din profit pe 2009, iar in 2010 profiturile pierdute au fost in jur de 100 de milioane de euro. Noi consideram ca Hidroelectrica ar fi trebuit sa ofere aceste cantitati de energie pe piata, intr-un proces transparent de licitatie și sa accepte cele mai bune oferte primite”, arata reprezentantul Fondului Proprietatea.
La Cluj, firmele care pot face tranzactii cu energie, potrivit raportului Fondului Proprietatea, nu se numara printre marii cumparatori de la Hidroelectrica. Emfez Romania, subsidiara grupului ungar cu același nume, a primit licenta de tranzactionare de la ucrainianul, Dmitri Firtash care controleaza exportul de gaze din Ucraina. Societatea clujeana este controlata de EMFESZ KFT și administratorii sunt omul de afaceri ungur VAJKOVSZKI GYORGY și concetatenii lui, Toth Arpad Zoltan și Gazda Tamas. SC Arc Parc Industrial, firma detinuta de Adriana Cristea și fiul ei, Stefan. Afacerile familiei Cristea, care acum se numara printre milionarii Clujului, au fost sustinute la inceput de fostul director al fabricii de textile Argos, Angela Popescu. Anul trecut, SC Arc Parc Industrial a avut o cifra de afaceri de aproape 2 milioane de lei. Firma clujeana SC Energon Power&Gas este detinuta de omul de afaceri Rares Criste. Aceasta firma a avut, anul trecut, o cifra de afaceri de peste 44 milioane de lei. Pachetul majoritar de actiuni este detinut de holdingul olandez  ENERGON HOLDING DELFT  și de administratorul firmei, Rares Criste. In aceasta firma a fost implicat și Alin Ardelean, fiul fostului sef de la Doi si’un sfert, Virgil Ardelean, care i-a vandut lui Criste actiunile pe care le avea. SC TEN GAZ (fost AMGAZ FURNIZARE) este detinuta de Electrogrup și administrata de Marius Claudiu Petrescu, iar cifra de afaceri pe anul trecut a fost de peste 187 de milioane de lei. Electrogrup este administrata de fratii Teofil și Simion Muresan, cu o avere estimata la peste 50 de milioane de euro, și de Claudiu Liviu Sugar. SC Gevco, firma clujeana licentiata pentru a face afaceri cu energie electrica, este patronata de Catalin Gabriel Marinescu. In 2007, Gevco a fost in atentia unei comisii parlamentare care a anchetat firmele “baietilor destepti din energie” care faceau afaceri cu statul.

Stefan Trandafir

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.