Șeful Comisiei SRI, Claudiu Manda a declarat recent că are cunoștință de faptul că fostul președinte Traian Băsescu a sesizat printr-o notă Comisia pentru un Protocol încheiat între SRI și DNA. Potrivit protocolului ofițerii SRI puteau face anchete.

Din cauza lipsei unui răspuns din partea DNA după ce această instituție refuzase să dea lămuriri în această privință, Manda a spus că a vorbit cu directorul SRI, Eduard Hellvig despre nota respectivă. SRI a confirmat ceea ce se bănuia: ofițerii săi au făcut anchete penale în mai multe dosare.

„Am avut o notă secretă de la Traian Băsescu. În acea notă internă se făcea referire la un plan de colaborare între SRI şi DNA.

Am solicitat să ne parvină nota cu numărul şi planul de cooperare. Până la momentul de astăzi nu ne-a venit acea notă şi nici planul. Ni s-a pus că sunt 302 planuri de cooperare. Am cerut informații de la DNA, dar nu le-am primit. Am primit de la SRI. Serviciul a confirmat că a făcut anchetă în anumite dosare, pe baza colaborării cu DNA.”, a spus Claudiu Manda.

Traian Băsescu a dezvăluit, în încercarea de a o salva pe Elena Udrea în dosarul Gala Bute, de la tribuna Senatului, conţinutul a două articole din Protocolului de colaborare DNA-SRI – încă nedesecretizat – şi, în premieră, a faptului că a existat şi un Plan de acţiune semnat între cele două instituţii.

Fostul preşedinte nu a dezvăluit conţinutul întregului document, având în vedere că acesta nu a fost declasificat, însă a citit suficient de mult pentru a dezvălui ce prevăd două articole ale Protocolului dintre SRI şi DNA: ca informaţiile obţinute de agenţii secreţi să fie şoptite numai în urechea procurorului de caz, fără a primi de ştire inculpatul vizat de anchetă şi avocatul acestuia.

Sursa: evz.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here