Dorina Palace, unul dintre cele mai selecte centre rezidențiale pentru vârstnici din Cluj Napoca, are un director nou în persoana medicului Olimpiu Harceaga. De profesie chirurg, Harceaga spune că încearcă să aducă un suflu nou în acest domeniu de nișă. În centrul de pe strada Horea din Cluj Napoca și-a petrecut jumătate de an din viață celebrul speolog clujean Iosif Viehmann, unul dintre discipolii direcți ai lui Emil Racoviță. Afacerea funcționează în fostul Palat Muntean, una dintre bijuteriile arhitecturale Art-Deco din Cluj Napoca, fiind construită în anii 1936-1938.

Reporter: Ținând cont de specializarea dumneavoastră, în chirurgie estetică, ce v-a îndemnat să vă implicați într-o afacere în care liftingurile faciale nu își au locul ?

Olimpiu Harceaga: Mulțumesc pentru oportunitatea oferită de ziarul dumneavoastră de a expune activitatea Centrului Rezidențial Dorina Palace de pe strada Horea 48. Specializarea mea este aceea de Chirurgie Plastică în fapt am o dublă specializare sunt și Dermatolog. Am ținut să fac această precizare fiindcă specializarea de Chirurgie Plastică este mult mai largă decât Chirurgie Estetică, ea se ocupă în mare parte cu recuperarea funcțiilor și formei pierdute. Implicarea mea în managementul acestui centru vine din dorința de a da ceva înapoi societății. Sunt recunoscător comunității clujene fiindcă mi-a oferit posibilitatea să fac studiile medicale aici și mai apoi să profesez. Un centru rezidențial nu este neapărat despre a face profit mai ales unul cu maxim 40 de locuri, mai exclusivist, cum este Dorina Palace. Acum 5 ani, inclusiv inițiatorii acestui centru au dorit să ofere comunității clujene un centru rezidențial de excelență. 

 Reporter: Cărui grup social i se adresează serviciile oferite de Doină Palace ?

Olimpiu Harceaga: Serviciile noastre sunt de rezidență și recuperare. Funcționăm într-o clădire Art Deco, cu valoare arhitecturală, situată central care are un spațiu verde de 2000 mp, cum foarte rar întâlnești în Cluj Napoca. Ne axăm foarte mult pe colaborarea cu medici specialiști care indică planul de recuperare. Suntem, din acest punct de vedere, foarte apropiați ca servicii cu ceea ce se oferă într-un spital. Împreună cu mine, din echipă de conducere mai face parte un medic de terapie intensiva și un farmacist. Toate aceste plusuri vin cu niște costuri, de aceea serviciile noastre nu sunt ieftine, se adresează unor familii cu câștiguri peste medie. 

 Reporter: Cu siguranță, fiecare rezident din cămin are o poveste de viață impresionantă în spate. Îmi puteți, în câteva rânduri, creiona una dintre ele ?

Olimpiu Harceaga: De-a lungul timpului am avut ca rezidenți multe personalități ale Clujului: medici, judecători, avocați, academicieni. În acest moment avem ca rezidenți o familie de artiști, foști cântăreți ai operei din Cluj, doamna a fost primadona operei, iar domnul violonist în orchestră. La cei peste 80 de ani au rămas împreună și zilnic își arată devotamentul și dragostea unul față de celălalt într-o poveste care durează de peste 50 de ani! 

 Reporter: Pentru multe familii, ”instituționalizarea” unui bătrân este privită că o dramă. Cum demontați acest stereotip ?

 Olimpiu Harceaga: O casă de rezidență este privită în societatea noastră ca un loc sinistru, în care persoană vârstnică este lipsită de dragostea și ocrotirea familiei. Însă, dacă privim lucrurile mai îndeaproape, atunci unele dintre aceste credințe nu sunt reale. Cu siguranță, dragostea pe care o persoană vârstnică o poate primi în sânul familiei este de neînlocuit, însă îngrijirea medicală de care beneficiază în casele de rezidență, care oferă și servicii medicale, este un factor decisiv în creșterea duratei de viață a persoanei dragi.

Mai sunt și alte aspecte legate de socializare, accesul la kinetoterapie, psiholog, asistență socială sau aspecte legate de familia persoanei vârstnice, care nu are timpul necesar să organizeze toate aceste servicii necesare. Cred că atâta timp cât casa de rezidență poate oferii serviciile menționate și familia are posibilitatea să viziteze frecvent vârstnicul, atunci calitatea vieții persoanei internate este mai bună decât acasă!

Pot să va dezvălui un mic detaliu despre mama proprietarului acestui centru, care la 90 de ani preferă să locuiască aici datorită activităților pe care le găsește aici.

 Reporter: Care este ”istoria” acestui cămin pentru bătrâni ?

 Olimpiu Harceaga: Cu voia dumneavoastră, am să îi spun casă de rezidență și recuperare. A fost înființată acum 5 ani într-un imobil de referință al orașului refăcut de proprietar cu tot ce este necesar pentru a servi scopului de centru rezidențial. Încă de la început scopul a fost acela de a oferi servicii de lux, atât de cazare cât și de recuperare. Datorită locației și personalului putem să îndeplinim acest scop cu succes!

 Reporter: Cu ce probleme v-ați confruntat în această perioadă de pandemie ?

 Olimpiu Harceaga: Am preluat managementul centrului acum 3 săptămâni, când valul 3 al pandemiei a scăzut mult în intensitate. Majoritatea rezidenților și personalului sunt vaccinați, în plus, săptămânal, personalul și rezidenții nevaccinați sunt testați prin programul de testare coordonat de DSP. Vizitele aparținătorilor sunt limitate, în camere accesul fiind permis doar pentru cei vaccinați sau pentru cei care au anticorpi neutralizanți. Pot spune că nu suntem foarte afectați în această perioadă!

 Reporter: Ne puteți spune câteva cuvinte despre personalul din subordinea dvs ?

Olimpiu Harceaga: Avem trei categorii de personal: medici specialiști colaboratori, asistențe medicale și infirmieri. Absolut toți au experiență de câțiva ani în muncă cu persoane vârstnice. De curând, am reușit să recrutam infirmieri care au lucrat în afara tării în centre pentru vârstnici, iar experiență lor ne va ajuta să implementăm servicii mai bune de îngrijire.

 Reporter: Ce tip de îngrijiri paliative oferiți în cadrul căminului ?

 Olimpiu Harceaga: Chiar dacă scopul centrului nu este acela de îngrijiri paliative mai acceptăm și cereri de acest tip sau le oferim aceste servicii și rezidenților noștri. Urmărim ghidul NICE din UK pentru aceste servicii, în general serviciile acoperă managementul simptomelor asociate, cu respectarea demnității persoanei aflate în acest stadiu al vieții, al rudelor și al celor care o îngrijesc.

 Reporter: Care sunt măsurile prin care statul ar putea veni în ajutorul celor care derulează un business în acest domeniu ?

Olimpiu Harceaga: Dacă statul ar deconta serviciile noastre prin casele de sănătate, centrul nostru ar putea fi mult mai accesibil.

Reporter: Care sunt cele mai importante lecții de viață pe care le-ați primit de la cei care au apelat/apelează la serviciile Doină Palace ? 

Olimpiu Harceaga: Cu siguranță peste un an o să vă pot da un răspuns mai amplu, dar sentimentul de a dărui și a face bine este ceva ce ne face mai buni și mai împliniți zilnic!

Dorina Palace redefinește conceptul de Senior Living – Centru îngrijire bătrâni Cluj – prin servicii medicale complexe la cele mai înalte standarde. Personalul specializat din cadrul acestui centru de vârstnici vine în sprijinul seniorilor cu servicii socio-medicale adaptate nevoilor individuale, oferite într-un spațiu modern, intim și securizat.

”Preocuparea deosebită atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru liniștea sufletească și echilibrul emoțional al oaspeților noștri, este transpusă în paleta largă de activități: de la consiliere psihologică, consiliere și îndrumare spirituală, consiliere socială, până la organizarea de evenimente tematice, serate, petreceri de zile onomastice, excursii, etc”, se arată în prezentarea centrului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.