QTR Alfa, o firmă din Cehia care se ocupă de comercializarea panourilor solare a dat în judecată societatea PV Energy, una dintre firmele omului de afaceri din domeniul energiei, Liviu Sugar. Firma lui Sugar a instalat o centrală fotovoltaică la Sălard (jud Bihor), iar o parte din panourile solare au fost cumpărate de la societatea cehească cu peste 10 milioane euro. Pe de o parte, cehii spun că mai trebuie să primească un milion de euro, contravaloarea panourilor achitate. În replică, reprezentanţii firmei lui Sugar spun că ei au cumpărat panourile de la un intermediar şi că nu au nicio legătură cu datoria.
În decembrie 2018, firma cehească QTR Alfa s.r.o. a dat în judecată firma PV Energy SRL cerând restituirea a 3.024 panouri solare cu puterea de 230 Wp și a 554 panouri solare cu puterea de 200 Wp. doar că panourile nu se mai pot restitui pentru că au fost montate la centrala fotovoltaică din localitatea Sălard, judeţul bihor. În cererea de chemare în judecată, compania cehească a precizat că, în situația în care cei de la PV Energy nu mai sunt în posesia bunurilor, să plătească contravaloarea lor care, în opinia avocatului care reprezintă firma din Cehia ar ajunge la aproximativ un milion de euro.
”Nu a fost plătit preţul integral. Nu trebuie să fii parte în contract pentru a putea ridica pretenţiile financiare pe care le avem noi. Am identificat traseul panourilor conform contractelor şi această firmă (PV Energy, n.red.) trebuie să ne dea diferenţa de bani. Cu penalizări şi indicele de inflaţie suma ajunge la aproximativ un milion de euro”, a declarat pentru Gazeta de Cluj avocatul Igor Lăcătuş din cadrul cabinetului de avocatură Moţec.
Potrivit actelor de la dosar, reprezentanții PV Energy pretind că firma este proprietar asupra panourilor solare aflate la Centrala fotovoltaică Sălard.
Însă, istoria acestei afaceri este destul de încâlcită. Panourile au fost achiziţionate în 2013, iar contractul a fost încheiat între firma QTR Alfa s.r.o. în calitate de vânzător şi IRES GEO s.r.o în calitate de cumpărător. La data respectivă au fost două contracte de vânzare-cumpărare: pe de-o parte 1.512 bucăţi panouri solare cu capacitatea unui panou de 200 Wp şi 6.858 bucăţi panouri solare cu capacitatea unui panou de 195 Wp la preţul de 737.869,50 euro + TVA şi pe de altă parte 3.042 bucăţi panouri solare cu capacitatea unui panou de 230Wp şi capacitatea totală aproximativă de 0,7 MWp la preţul total de 321.843,60 euro + TVA.
Garantarea executării obligaţiilor de plată de către IRES GEO s.r.o a fost asumată de către societatea SENTIRA a.s..
Între societatea IRES GEO s.r.o., societatea IRES s.r.o. şi societatea QTR Alfa a fost încheiată o convenţie având ca obiect preluarea datoriei rezultate din neonorarea obligaţiilor care alcătuiesc obiectul contractelor de vânzare cumăpărare încheiate în 2013 între QTR Alfa s.r.o. în calitate de vânzător şi IRES GEO s.r.o în calitate de cumpărător.
Societatea SENTIRA a.s., Peter Milo şi Merek Krizan şi-au exprimat consimţământul prin încheierea conveţiei.
Firma PV Energy este deţinută, în proporţie de 95 % de compania cehească PV Esal AS, al cărei reprezentat este Peter Milo, restul pachetului de acţiuni fiind deţinut de Claudiu Sugar. Însă, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, beneficiarul firmei PV Energy este o singură persoană: Claudiu Sugar.
Pe de altă parte, reprezentanţii SC PV Energy SRL arată că această firmă nu este parte în convenţiile anterior evocate, societatea având doar calitatea de ”client” în contractul încheiat cu IRES s.r.o.. Acest contract a fost încheiat în data de 08.03.2013 fiind urmat de încheierea unor acte adiţionale în data de 24.04.2013 şi în data de 24.06.2013. Aceste convenţii au ca obiect construirea unei centrale fotovoltaice cu o putere totală instalată de min. 2,0 MWp la Sălard.
Revenind la procesul deschis QTR Alfa s.r.o., trebuie menţionat că judecătorii clujeni le–au respins în două rânduri chemarea în judecată, iar acum procesul este în stadiul de rejudecare la Curtea de Apel Cluj.
Anul trecut, sugar a încheiat o mega-tranzacţie din piaţa energiei regenerabile: i-a vândut o centrală celui mai bogat ucrainean
Anul trecut, compania DTEK RENEWABLES INTERNATIONAL, controlată de Rinat Ahmetov, a dobândit tot pachetul social al firmei Glodeni Energy SRL, care deține o centrală fotovoltaică în localitatea Glodeni, județul Mureș. Anterior acestei preluări, firma aparținea soților Dana și Liviu Sugar, prin intermediul Finas Group.
Companiile Finas și DTEK au încheiat o colaborare în 2021 când au investit într-un parc eolian dintr-o localitate din județul Iași. În afacerea respectivă, DTEK deține 60%, clujeanul Sugar Liviu Claudiu – 20%, inginerul ieșean Agavriloaei Neculai – 10%, Burțilă Roxana Elena și tatăl ei, fostul senator de Iași Florin Constantinescu – 10%.
De altfel, Constantinescu s-a ocupat de punerea la dispoziție a terenului pe care se face parcul eolian.
Parcul eolian va avea o putere de 60 MW și va avea o suprafață de 25 de hectare. Investiția în valoare de 90 de milioane de euro se află în acest moment în stadiul de proiectare și de licitații echipamente, urmând a fi finalizată în 2024.
Claudiu Sugar face parte dintr-o ”triadă” de oameni de afaceri, alături de Ratu Taica și Mircea Pinte. Principalul lor domeniu de activitate constă în imobiliare și construcții. Pe de o parte, una dintre firmele lor a primit contractul de renovare a sediului în care lucrează procurorii DNA Cluj, clădirea fiind în patrimoniul Primăriei Cluj Napoca. În același timp, o altă firmă de-a lor ține în chirie o parte din cadrul IPJ Cluj pentru că sediul instituției este blocat într-o serie de lucrări de renovare care au fost lăsate neterminate. Taica și Pinte au fost, în urmă cu câțiva ani sponsorii de campanie (2008) al lui Emil Boc. LA scurt timp, după ce Boc a fost numit Premier, firma lor de construcții, SC Decorint, a primit un contract de la Ministerul Educației pentru… zeci de mii de jucării care au fost trimise grădinițelor din România. Valoarea contractului respectiv a fost de aproximativ 1,5 milioane euro la nivelul anului 2010.
Radu Taica, despre care jurnaliștii au scris că ar fi fost un om de bază al primarului Emil Boc, primește de la Poliția Municipiului peste jumătate de milion de euro, după ce instituția și-a mutat provizoriu sediul în clădirea pe care Taica o deține.
Din 28 noiembrie 2019, sediul Poliției Municipiului Cluj-Napoca a fost mutat temporar pe strada Corneliu Coposu nr. 167 ca urmare a renovării clădirii în care funcționează instituția.
Pentru chirie, Poliția Municipiului plătește lunar suma de 143.677 lei plus TVA, adică aproximativ 30.000 de euro (fără TVA). Contractul expiră la sfârșitul lunii august 2021, ceea ce înseamnă o chirie totală de aproximativ, 3.000.000 lei (628.500 euro) la care se adaugă TVA.
Familia Sugar a vrut să facă un minicartier de case în Făget
Familia Sugar a cumpărat 1,4 hectare de teren în zona de agrement a Făgetului, o poiană din apropierea străzii Antonin Ciolan. Achiziția a fost făcută împreună cu alți doi parteneri de afaceri de-ai lui Claudiu Șugar, Gheorghe Mircea Pinte şi Horaţiu-Radu Taica.
Ei au cumpărat poiana respectivă cu intenția de a face case de vacanță, însă planul lor nu a fost în concordanță cu Planul Urbanistic General (PUG) al Municipiului Cluj Napoca. Regulile urbanistice adoptate în 2014 au schimbat regimul zonei respective, astfel că terenul respectiv nu mai era destinat caselor de vacanță, ci a fost trecut la categoria de pășune, adică o arie verde în care nu pot fi edificate proiecte imobiliare de niciun fel.
În 2019, soții Sugar au decis să dea în judecată Primăria Cluj Napoca pe motiv că prin adoptarea prevederilor noului PUG ei au fost, de fapt, expropriați!
În cadrul procesului, Primăria Cluj Napoca a arătat că nu poate fi vorba de nicio expropriere. Zona nu are rețele edilitare, iar accesul la drumul public nu este reglementat. Mai mult, terenul are încadrarea de arie naturală protejată de interes conservativ.
În linii generale, soții Sugar au reclamat faptul că au făcut o afacere imobiliară proastă și au cerut să fie despăgubiți de primărie. La tribunal, judecătorul a considerat că prevederile PUG-ului vizavi de poiana din Făget seamănă cu un decret de expropriere și a dispus ca ei să fie despăgubiți de municipalitate cu un milion de lei.
Acest verdict a fost contestat de juriștii primăriei clujeni și Curtea de Apel Cluj le-a dat câștig de cauză respingând acțiunea soților Sugar.
Ha, ha, până şi Şughi, acest idiot congenital, a ajuns băiat deştept. E o ţară ciudată… Ţin minte când şi-a cumpărat parterul unei vile pe Racoviţă şi a dărâmat pereţii de susţinere, aşa că a picat vecinul de la etaj peste el. Cât poţi fi de prost ?
N-o fi vrut peste el.
Și cu ajutor de la beserica , se poate orice, ce mai contează banii ăia?