Piața Mărăști

Dorel Filip, patronul celebrului restaurant Vărzărie din Cluj Napoca i-a făcut o plângere penală pentru înșelăciune omului de afaceri Costică Pocol, care a construit fără autorizație de construcție clădirea din Piața Mărăști, unde funcționează mai multe spații comerciale. Inițial, procurorii au dispus clasarea plângerii penale, dar judecătorul Cristina Badea a dispus completarea urmăririi penale.

La mijlocul acestei luni, Judecătoria Cluj Napoca a dispus reîntoarcerea la procuror a unui dosar în care este cercetat omul de afaceri Costică Pocol, proprietarul clădirii construite fără autorizație din Piața Mărăști, locul unde își desfășoară activitatea mai multe societăți comerciale. Pocol este acuzat de Filip Dorel, patronul restaurantului Vărzărie din Cluj Napoca, de înșelăciune. Proprietarul clădirii din Piața Mărăști i-a vândut lui Dorel cu 78.000 de euro etajul al treilea din clădirea respectivă, însă acest etaj este construit ilegal, fără autorizație sau carte funciară. Astfel că, păgubitul a constatat că a fost înșelat doar după ce a vrut să dea în chirie acel spațiu.

Inițial, procurorii au dat o soluție de clasare a cauzei, însă Filip a contestat decizia în instanță, iar judecătorul Cristina Badea, de la Judecătoria Cluj Napoca a dispus retrimiterea cauzei la procuror pentru completarea urmăririi penale.

”În baza art. 341 alin. 6 lit. b C.proc.pen., admite plângerea formulată de către petentul Filip Dorel Nicolae, împotriva soluţiei procurorului de clasare din data de 12.11.2018, în dosar nr. 10239/P/2015 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca, desfiinţează soluţia de clasare şi trimite cauza la procuror în vederea completării urmăririi penale. În baza art. 275 alin. 3 C.proc.pen., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 15 mai 2019”, arată soluția pe scurt a instanței.

Extinderea pieței Mărăști o afacere ”marca” Pocol

Extinderea Pieţei Mărăşti a întâmpinat, de-a lungul timpului, nenumărate probleme. Autorizaţia de construire emisă pentru imobilul din Piaţa Mărăşti i-a permis lui Pocol să construiască spaţii comerciale şi de alimentaţie publică, având regim de înălţime S+P+2E – S+P+5E. Singura problemă este că în autorizaţie se precizează faptul că imobilul urmează să fie construit pe bulevardul 21 Decembrie 131 – 135, iar pe partea cu Piaţa Mărăşti sunt numai numere pare, deci autorizaţia îi permite lui Pocol să construiască pe partea cealaltă a bulevardului. Această eroare administrativă nu s-a mai întâlnit în istoria municipiului Cluj-Napoca. În 2014, Pocol a fost nevoit să „asigure” construcţia cu mai mulţi stâlpi de susţinere la etajul unu, în principal din cauza că imobilul era în pericol să se dărâme. Acest aspect a demonstrat faptul că respectiva clădire suferă foarte mult din cauza erorilor de proiectare şi de execuţie. Alte nereguli, asupra cărora Gazeta de Cluj a atras atenţia în repetate rânduri, se referă la faptul că imobilul este realizat fără fundaţie, existând oricând pericolul să se prăbuşească. Mai mult, imobilul este construit pe magistrala de apă, motiv pentru care, în cazul unei defecţiuni, echipele de intervenţie nu vor putea face nimic pentru a rezolva problemele.

Imobilul din Piaţa Mărăşti nu este singura construcţie dubioasă marca Pocol. Acesta a mai reuşit să ridice şi alte construcţii ilegale, fără a fi sancţionat de autorităţi.

În anul 2008, Emil Boc a acuzat fostul Consiliu Local  Cluj-Napoca  că a acordat autorizaţii de construire pentru nişte „monstruozităţi urbanistice”, făcând referire la un alt imobil „celebru” realizat de Pocol, hotelul Cristian din Piaţa Mihai Viteazu. La vremea respectivă, Boc a anunţat că a dorit să demoleze construcţia cu pricina încă din 2006, dar autorizaţia de construire era valabilă şi, în consecinţă, a fost nevoit să lase lucrurile aşa cum sunt. Vina principală pentru acest lucru aparţine instituţiei conduse, în perioada respectivă, de liderul PRM, Gheorghe Funar, fostul primar al municipiului.

Hotelul respectiv a fost edificat pe o autorizație de construcție valabilă pentru un chioșc. Terenul pe care este construit hotelul aparține municipalității clujene care, chiar dacă are cunoștință de starea de nelegalitate al construcției respective, a prelungi contractul de concesiune fără nicio problemă.

Șmecherie cu CF-urile din Piața Mărăști

Administratorii Pieței Mărăști, printre care se numără și Costică Pocol, au parcelat și înstrăinat aproape 50 de suprafețe de teren din cadrul pieței respective, în pofida faptului că terenul este gajat la o bancă pentru un credit. Beneficiarii sunt chiar cei care administrează afacerea, membrii familiilor Tripon și Pocol. Veneto Banca SCPA Italia Montebelluna – Sucursala București încearcă să recupereze împrumutul în valoare de peste 6,3 milioane de euro și peste jumătate de milion de lei pe care l-a acordat în 2007 companiei deținută de Costică Pocol, SC Center Star SRL, artizanul afacerii Parking Mărăști.

Chiar dacă Veneto Banca are instituită o ipotecă asupra unei parcele de peste 1.000 de mp din cadrul terenului pe care este edificată Piața Mărăști, administratorii afacerii Agromărăști SA au operat o serie de modificări în cartea funciară, au dezlipit peste 40 de parcele de teren pe care le-au trecut în proprietatea diverselor firme și persoane care gravitează n jurul acestui business.

Banca avea instituită o ipotecă pe terenul de 5.609 mp și operațiunile de dezmembrare nu ar fi putut fi făcute fără consimțământul ei, însă acest lucru s-a întâmplat, astfel că din această suprafață au fost dezmembrate aproximativ 40 de parcele, banca rămânând în CF cu o ipotecă pe un teren cu o suprafață de 1.175 mp care, în mod normal, nu ar putea fi valorificat pentru că nu există nicio cale de acces la el.

Parcelele respective au ajuns în proprietatea SC Market Mărăști, firmă controlată de familia Tripon (Dorina, Mihai și Ionuț) și de Gheorghe Bondane (asociat minoritar și administrator, n.red.), Sabina Todica, mama omului de afaceri Teofil Tripon, SC Eunicia SRL, una dintre afacerile lui Costică Pocol, soții Viorica și Ioan Goia, SC Mărăști Star, afacere controlată de familia Tripon, SC Ilmato Import Export, afacere controlată de Ionuț Goia, SC Administrarea Piețelor și Oboarelor SA, firmă înființată de liberalul Horia Uioreanu (fostul șef al CJ Cluj, condamnat pentru corupție), fostul consilier local liberal Romulus Zamfir, fostul viceprimar PNTCD Mircea Gavrila sau fostul consilier local țărănist Ionel Chicinaș

Acționariatul SC Agromărăști, firma care administrează piața de cartier, este format din Dorina Tripon și firmele ADMINISTRAREA PIETELOR SI OBOARELOR SA, AKAMAI SRL, GEBA ST IMPORT EXPORT SRL, FAMILIA IMPEX SRL, ILMATO IMPORT EXPORT SRL, MARASTISTAR SRL, adică beneficiarii schimbărilor efectuate în cartea funciară.

Licența Parking Mărăști

În 2008, Amelia Cândea,  studentă la Sociologie, a scris o lucrare de licență intitulată ”Informalitate și clientelism. Piața Mărăști din Cluj Napoca”. Pentru redactarea textului, ea a discutat cu clienții din piață, cu vânzătorii și cu alte diferite persoane.

”Primarul Funar a fost cel care a concesionat terenul Pieței Mărăști (pe 49 de ani) către trei acționari: ”Pocol o avut 40%, Bongdane 19% și APO 30%”. Primii doi, îmi spune cu o totală nonșalanță interlocutorul meu ”au lucrat amândoi la CFL Baciu 2, deci au reușit să fure de acolo atâția bani, pentru că numai acolo erau legume și fructe în vremea aceea. Cam ăștia au fost banii pentru concesionare, pentru teren. Iar pentru amenajare, pentru a amenaja piața, au scos un credit de la Bancoop”. Din acest împrumut însă o sumă importantă a fost folosită pentru a deschide o fabrică de bere în Săvădisla, iar o altă parte a fost investită la abatorul lui Costică Pocol, din Dâmbul rotund. Desigur, aceștia nu au mai putut să returneze ratele la bancă, și așa au fost confiscate de bancă magazinele limitrofe, terenul rămânând însă al acționarilor.

2 COMENTARII

  1. Când vor fi demolate clădirile edificate fără respectarea Legii. Adică, o parte a Pieții Mărăști, Hotel Cristian de la Piața Mihai Viteazul etc.?

  2. Astea (Piața Mărăști, Hotel Cristian) sunt elemente reper ale orasului de 1000 de stele. Toti smecherii, acesti imbogatiti peste noapte, care nu platesc taxe, fac ce vor pe piata imobiliara clujana. Ultima gaselnita, pentru a mai construi cateva etaje, este ETAJUL RETRAS. Bocul sta si se scarpina, zice e legal domnle, au autorizatie, au contracte- pai contesta si tu autorizatia, nu mai prelungi contractele, etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.