Firma Construcții Erbașu, patronată de omul de afaceri Cristian Erbașu, a câștigat la Curtea de Apel Cluj procesul pentru construcția noii secții de neurochirurgie din cadrul Spitalului Clinic Județean Cluj Napoca. Proiectul este în valoare de 45 milioane de euro. Rezultatul licitației a fost contestat de firma Medicare Tehnics, societate legată de fostul adjunct al SRI, Florian Coldea a contestat procedura, iar CNSC a dispus reanalizarea ofertelor.

Judecătorii de la Curtea de Apel Cluj au dat câștig de cauză societății Construcții Erbașu în procesul pentru adjudecarea unui contract în valoare de 45 milioane euro pentru construirea clinicii de neurochirurgie a Spitalului Clinic Județean Cluj Napoca. Inițial, licitația a fost câștigată de firma lui Cristian Erbașu, însă unul dintre contracandidați, firma Medicare Tehnics, a contestat rezultatul licitației. Cu ajutorul Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), disputa a ajuns în instanță.

La începutul lunii, Curtea de Apel Cluj a emis o sentință, prin care dispune desființarea deciziei CNSC care obliga autoritatea contractantă să anuleze rezultatul inițial al licitației.

”Admite în parte plângerile formulate de către petenţii Spitalului Clinic Județean Cluj Napoca şi SC Construcții Erbașu SA împotriva deciziei CNSC nr. 1250/C3/1113/23.07.2020 pe care o desfiinţează în parte, în sensul că va dispune evaluarea ofertei câștigătoare conform considerentelor reţinute în prezenta hotărâre. 2.Cu majoritate, Respinge plângerea formulată de către petenta Medicare Tehnics SA împotriva deciziei CNSC nr. 1250/C3/1113/23.07.2020. Obligă intimata Medicare Tehnics SA să achite petentului Spitalul Clinic Județean Cluj Napoca 8261,5 lei, cheltuieli de judecată parțiale. Definitivă. Pronunţată azi, 06.10.2020, prin punerea soluției la dispoziția părților prin intermediul grefei. Cu opinie separată în sensul admiterii plângerii formulate de către petenta Medicare Tehnics SA şi obligarea autorităţii contractante la reevaluarea ofertei câştigătoare, conform dispoziţiilor art.215 alin.5 din Legea nr. 98/2016, precum şi cu opinie concurentă în ceea ce privește plângerile formulate de petenţii Spitalul Clinic Județean Cluj Napoca şi SC Construcții Erbașu SA.”, arată soluția pe scurt a instanței.
SC Construcții Erbașu este reprezentată de omul de afaceri Cristian Erbașu.  Este unul dintre oamenii de afaceri controversați care deține societăți comerciale abonate la contractele publice ale instituțiilor statului. În urmă cu câțiva ani, sediul companiei Erbașu a fost ținta anchetatorilor de la Direcția Generală Antifraudă și poliție. Au fost ridicate acte contabile, iar proprietarul Cristian Erbașu a fost dus la audieri, în calitate de martor. Compania pe care au anchetat-o autoritățile pentru o posibilă fraudă a fost moștenită de la tatăl lui, Mihail Erbasu, care s-a sinucis în urmă cu mai mulți ani, în condiții misterioase, în vila sa din Snagov. Potrivit anchetatorilor, afacerea vizată avea ramificații în aproape jumătate de țară. 116 firme au fost urmărite penal pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Prejudiciul estimat se ridica la aproximativ 30 de milioane de euro, dar sumele spălate de suspecți erau estimate la 100 de milioane de euro. Însă, Erbașu nu a fost trimis în judecată și, mai mult, firmele sale și-au revenit spectaculos.

Acuzații de corupție din partea Băncii Mondiale

Printre subcontractanții (1,74% din valoarea contractului, n.red.) firmei lui Cristian Erbașu se numără SC TEHNOPLUS MEDICAL și Tehnoplus Medical Service S.R.L. Societatea este reprezentată de Octavian Niculescu. Banca Mondială a acuzat oficial această societate de corupţie şi a exclus-o de pe lista proiectelor finanţate de ea.

Banca Mondială a descoperit, în urma unei anchete proprii, că Tehnoplus Medical SRL a dat o șpagă de circa 170.000 de euro unui spital din România pentru atribuirea unui contract de furnizare de echipamente. „Conform probelor identificate în cadrul cercetărilor, Tehnoplus a acordat ca mită suma de 168.860 euro în schimbul atribuirii unui contract de furnizare de echipamente”, a anunţat Banca Mondială. Cu toate acestea, niciun parchet nu a anunțat deschiderea vreunei anchete vizând firma lui Octavian Niculescu.

Pe de altă parte, firma lui Niculescu este una dintre preferatele SRI și SIE când vine vorba de contracte de milioane de lei.

Compania la care Octavian Niculescu este unic asociat şi administrator bifează însă constant performanţe financiare. Numai în ultimii cinci ani, Tehnoplus Medical SRL a înregistrat un profit net total de 58,2 milioane de lei, echivalentul a 13 milioane de euro. Clienţii firmei sunt spitalele din toată ţara, inclusiv cele ale SRI şi SIE, pentru care livrează absolut orice, de la pansamente şi seringi, la mobilier şi aparatură medicală, până la secţii şi săli de operaţie la cheie. Octavian Niculescu mai apare în două firme: Hospital Project & Consulting SRL şi Protruck Transport SRL.

„Expeditorul” unei mite pentru un fost ministru

Din lista subcontractorilor aleși de Construcții Erbașu SA se mai evidențiază firma clujeană SYNTTERGY CONSULT S.R.L., reprezentată de Victor Duhanes. Societatea are la activ un contract de aproape un milion de lei încheiat cu unul dintre spitalele Serviciului Român de Informații.

O altă firmă, care primește cea mai mare parte din contract (4,09%) este Hospital Technical Solutions, societate reprezentată de VALENTIN SCHNAIDER, care deține și pachetul majoritar de acțiuni. Evoluția acestei firme este surprinzătoare: a fost deschisă în 2028, an în care a declarat o cifră de afaceri de 3,2 milioane de lei și o pierdere de 300.000 lei. Însă, în următorul an cifra de afaceri a explodat la 40 de milioane de lei și profitul la 7 milioane!

De la această societate ar fi plecat mita primită de fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea. Procurorii anticorupție au precizat că banii ar fi fost dați în procent de 7% din valoarea totală a unui contract, respectiv că Pintea ar fi primit în decembrie 2019, de la reprezentanții firmei câștigătoare a licitației, suma de 10.000 de euro, iar în 28 februarie 2020 ar fi primit 120.000 de lei. Banii s-au dat printr-un intermediar, „proprietarul firmei care a subcontractat lucrarea de la câștigătorul licitației, într-o pungă de cadouri”. Contractul a fost semnat în 12 februarie 2019, dată la care Sorina Pintea era de câteva săptămâni ministru al Sănătății. Constructorul obiectivului precizat de DNA este Hospital Technical Solutions, iar contractul este în sumă de aproape 2,3 milioane de lei (exact: 2.299.000 lei, echivalentul a aproximativ 480.000 euro).

Suma totală pe care susține DNA că ar fi primit-o Sorina Pintea sub formă de mită este echivalentul a 35.000 de euro, adică aproximativ 7% din valoarea totală a lucrării.

Printre subcontractorii din cadrul acestui proiect se mai numără și firma HOSPITAL Project&Consulting SRL, care are același sediu social cu Hospital Technical Solutions SRL.

Firma care l-a plătit pe vărul lui Florian Coldea, fostul adjunct al SRI, vrea doar 4% din contract !

După cum arătam la începutul articolului, declararea ofertei Asocierii Erbașu a fost contestată de societatea Medicare TECHNICS care este liderul asocierii formate din patru subcontractanți: MBS GROUP (subcontractant cu 31.48%), DEPISTO STAR S.R.L (subcontractant cu 55.58%), GB INDCO S.R.L. (subcontractant cu 8,78%) și STUDIO SQM (terț și subcontractant cu 0.16%). De remarcat este faptul că, în cadrul acestei oferte, liderul asocierii (Medicare Technics SRL) ar urma să primească 4% din valoarea contractului, adică 1.800.000 de euro.

În cadrul acestei firme a fost implicat George Coldea, vărul fostului adjunct al SRI, Florian Coldea. În afacerile lui George Coldea este implicată și Lorina Sereș, soția fostului ministru al Economiei, Codruț Sereș, care a fost condamnat pentru acte de corupție în dosarul Hidroelectrica.  Firmele respective au încheiat sute de contracte cu instituțiile medicale bugetate din România.

Medicare Technics SA a primit în perioada 2007- 2016 aproape 5.000 de contracte cu statul, din care mai bine de 4.000 prin încredinţare directă. Valoarea totală a înţelegerilor este de circa 85 de milioane de euro.

Scandal cu coronavirusul

Un alt subcontractant al societății Erbașu este firma MEDITECH S.R.L. reprezentată de Stela Săsăran din Baia Mare. O anchetă a platformei Presshub a scos la iveală faptul că Săsăran a ”plimbat” virusul COVID 19 prin mai multe spitale, fără a declara că a avut contacte cu străinătatea în perioada necesară incubației bolii de care toată lumea se teme.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia Mare a deschis un dosar penal in rem, începând astfel cercetările într-un dosar privitor la infracțiunea de fals în declarații, pe această speță. Este vorba despre dosarul penal cu numărul 1745/P/2020, cercetările fiind efectuate de către organele de cercetare penală din cadrul Poliției municipiului Baia Mare, Biroul de Investigații  Criminale.

Pe de altă parte, Stela Săsăran a transmis un drept la replică în cadrul căruia spune că niciuna dintre informațiile prezentate în cadrul anchetei Presshub nu este reală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.