Anul acesta, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj a scos la licitație proiectul de extindere și recompartimentare a secției de Neurochirurgie în valoare de aproximativ 45 de milioane de euro. Inițial, licitația a fost câștigată de SC Constructii Erbașu, societate reprezentată de omul de afaceri Cristian Erbașu. Însă, firma Medicare Technics, societate legată de fostul adjunct al SRI, Florian Coldea a contestat procedura, iar CNSC a dispus reanalizarea ofertelor. În momentul de față disputa așteaptă să fie soluționată de judecătorii de la Curtea de Apel Cluj. Printre subcontractorii firmelor care își dispută acest contract se numără fostul PDL-ist turdean, Gabriel Silagyi, omul de afaceri Alexandru Vârgolici, conectat la afacerile Hexi Pharma și alți oameni de afaceri implicați în business-uri controversate.

Una dintre clădirile de pe strada Pasteur nr. 3-5, unde se află în prezent Compartimentul de Medicina Muncii, va fi extinsă, recompartimentată și transformată în viitoare secție de neurochirurgie a Spitalului Clinic Județean Cluj.

Proiect se ridică la 45 de milioane de euro și în același imobil va funcționa și Centrul de Patologie Vasculo-Cerebrală și Neurochirurgie.

Potrivit reprezentanților Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, care are clinica în subordine, din suma totală de 45 de milioane de euro, aproximativ 30 milioane de euro vor acoperi serviciile de proiectare și execuția lucrărilor de construcții, iar restul de 15 milioane de euro vor fi investiți în dotarea cu echipamente medicale de ultimă generație.

La licitație s-au înscris două oferte: una venită din partea SC Construcții Erbașu SA și MEDICARE TECHNICS. Autoritatea contractantă a stabilit, inițial, că licitația ar trebui să fie câștigată de SC Construcții Erbașu în baza faptului că oferta lor a fost mai bună.

Însă, SC Medicare Technics a contestat rezultatul licitației, iar CNSC a dispus reevaluarea ofertelor.

”Admite contestația formulată de MEDICARE TECHNICS SA, în contradictoriu cu SPITALUL CLINIC JUDEȚEAN DE URGENȚĂ CLUJ și anulează rezultatul procedurii, consemnat în raportul procedurii și adresele de comunicare a rezultatului procedurii, în partea ce privește evaluarea ofertei declarate câștigătoare. Obligă autoritatea contractantă, ca, în termen de 20 zile lucrătoare de la primirea prezentei decizii, să continue procedura de atribuire, cu reevaluarea ofertei depuse de CONSTRUCȚII ERBAȘU SA, conform considerentelor reținute în motivare. Pe cale de consecință, respinge, ca nefondată, cererea de intervenție formulată de CONSTRUCȚII ERBAȘU SA. Respinge, ca nefondată, cererea autorității contractante de acordare a cheltuielilor de judecată”, arată decizia CNSC.

Disputa pentru contractul de 45 de milioane de euro s-a transformat într-un proces care se va judeca la Curtea de Apel Cluj.

Afaceri fără nicio problemă anchetate de procurori

SC Construcții Erbașu este reprezentată de omul de afaceri Cristian Erbașu.  Este unul dintre oamenii de afaceri controversați care deține societăți comerciale abonate la contractele publice ale instituțiilor statului. În urmă cu câțiva ani, sediul companiei Erbașu a fost ținta anchetatorilor de la Direcția Generală Antifraudă și poliție. Au fost ridicate acte contabile, iar proprietarul Cristian Erbașu a fost dus la audieri, în calitate de martor. Compania pe care au anchetat-o autoritățile pentru o posibilă fraudă a fost moștenită de la tatăl lui, Mihail Erbasu, care s-a sinucis în urmă cu mai mulți ani, în condiții misterioase, în vila sa din Snagov. Potrivit anchetatorilor, afacerea vizată avea ramificații în aproape jumătate de țară. 116 firme au fost urmărite penal pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Prejudiciul estimat se ridica la aproximativ 30 de milioane de euro, dar sumele spălate de suspecți erau estimate la 100 de milioane de euro. Însă, Erbașu nu a fost trimis în judecată și, mai mult, firmele sale și-au revenit spectaculos.

Acuzații de corupție din partea Băncii Mondiale

Printre subcontractanții (1,74% din valoarea contractului, n.red.) firmei lui Cristian Erbașu se numără SC TEHNOPLUS MEDICAL și Tehnoplus Medical Service S.R.L. Societatea este reprezentată de Octavian Niculescu. Banca Mondială a acuzat oficial această societate de corupţie şi a exclus-o de pe lista proiectelor finanţate de ea.

Banca Mondială a descoperit, în urma unei anchete proprii, că Tehnoplus Medical SRL a dat o șpagă de circa 170.000 de euro unui spital din România pentru atribuirea unui contract de furnizare de echipamente. „Conform probelor identificate în cadrul cercetărilor, Tehnoplus a acordat ca mită suma de 168.860 euro în schimbul atribuirii unui contract de furnizare de echipamente”, a anunţat Banca Mondială. Cu toate acestea, niciun parchet nu a anunțat deschiderea vreunei anchete vizând firma lui Octavian Niculescu.

Pe de altă parte, firma lui Niculescu este una dintre preferatele SRI și SIE când vine vorba de contracte de milioane de lei.

Compania la care Octavian Niculescu este unic asociat şi administrator bifează însă constant performanţe financiare. Numai în ultimii cinci ani, Tehnoplus Medical SRL a înregistrat un profit net total de 58,2 milioane de lei, echivalentul a 13 milioane de euro. Clienţii firmei sunt spitalele din toată ţara, inclusiv cele ale SRI şi SIE, pentru care livrează absolut orice, de la pansamente şi seringi, la mobilier şi aparatură medicală, până la secţii şi săli de operaţie la cheie. Octavian Niculescu mai apare în două firme: Hospital Project & Consulting SRL şi Protruck Transport SRL.

Scandal cu coronavirusul

Un alt subcontractant al societății Erbașu este firma MEDITECH S.R.L. reprezentată de Stela Săsăran din Baia Mare. O anchetă a platformei Presshub a scos la iveală faptul că Săsăran a ”plimbat” virusul COVID 19 prin mai multe spitale, fără a declara că a avut contacte cu străinătatea în perioada necesară incubației bolii de care toată lumea se teme.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia Mare a deschis un dosar penal in rem, începând astfel cercetările într-un dosar privitor la infracțiunea de fals în declarații, pe această speță. Este vorba despre dosarul penal cu numărul 1745/P/2020, cercetările fiind efectuate de către organele de cercetare penală din cadrul Poliției municipiului Baia Mare, Biroul de Investigații  Criminale.

Pe de altă parte, Stela Săsăran a transmis un drept la replică în cadrul căruia spune că niciuna dintre informațiile prezentate în cadrul anchetei Presshub nu este reală.

„Expeditorul” unei mite pentru un fost ministru

Din lista subcontractorilor aleși de Construcții Erbașu SA se mai evidențiază firma clujeană SYNTTERGY CONSULT S.R.L., reprezentată de Victor Duhanes. Societatea are la activ un contract de aproape un milion de lei încheiat cu unul dintre spitalele Serviciului Român de Informații.

O altă firmă, care primește cea mai mare parte din contract (4,09%) este Hospital Technical Solutions, societate reprezentată de VALENTIN SCHNAIDER, care deține și pachetul majoritar de acțiuni. Evoluția acestei firme este surprinzătoare: a fost deschisă în 2028, an în care a declarat o cifră de afaceri de 3,2 milioane de lei și o pierdere de 300.000 lei. Însă, în următorul an cifra de afaceri a explodat la 40 de milioane de lei și profitul la 7 milioane!

De la această societate ar fi plecat mita primită de fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea. Procurorii anticorupție au precizat că banii ar fi fost dați în procent de 7% din valoarea totală a unui contract, respectiv că Pintea ar fi primit în decembrie 2019, de la reprezentanții firmei câștigătoare a licitației, suma de 10.000 de euro, iar în 28 februarie 2020 ar fi primit 120.000 de lei. Banii s-au dat printr-un intermediar, „proprietarul firmei care a subcontractat lucrarea de la câștigătorul licitației, într-o pungă de cadouri”. Contractul a fost semnat în 12 februarie 2019, dată la care Sorina Pintea era de câteva săptămâni ministru al Sănătății. Constructorul obiectivului precizat de DNA este Hospital Technical Solutions, iar contractul este în sumă de aproape 2,3 milioane de lei (exact: 2.299.000 lei, echivalentul a aproximativ 480.000 euro).

Sorina Pintea
Sorina Pintea

Suma totală pe care susține DNA că ar fi primit-o Sorina Pintea sub formă de mită este echivalentul a 35.000 de euro, adică aproximativ 7% din valoarea totală a lucrării.

Printre subcontractorii din cadrul acestui proiect se mai numără și firma HOSPITAL Project&Consulting SRL, care are același sediu social cu Hospital Technical Solutions SRL.

Partener constant cu Erbașu

SC Concelex Engineering S.R.L și CONCELEX S.R.L. (subcontractant cu 36%) sunt alte două societăți care contribuie la oferta făcută de Construcții Erbașu SA, liderul asocierii. Firmele Concelex sunt controlate de Daniel Piturlea, unul dintre partenerii de afaceri ai lui Cristian Erbașu. Firmele lui Pițurlea a fost în topul preferințelor unor primari controversați din București care au fost acuzați că au cheltuit nejustificat banii.

Un alt subcontractant este firma băimăreană CUBICON INVEST, reprezentată de profesorul Cristian Cuceu de la Universitatea Tehnică Cluj Napoca. Firma a primit mai multe contracte de la administrația locală. Dintre ele se remarcă evaluarea făcută de această societate pentru renovarea unui apartament al Primăriei Cluj Napoca care are o suprafață de 130 de mp. Suma cerută de Cubicon a fost de 130.000 de euro doar pentru lucrările de renovare.

În tabelul subcontractorilor se regăsește firma TERRA GAZ CONSTRUCT, reprezentată de Doru Catalin Aldea. Societatea a primit contracte pe bandă rulantă de la Primăria Capitalei pe vremea când era condusă de Sorin Oprescu. Majoritatea contractelor primite de această firmă sunt pentru lucrări de renovare a spitalelor.

Nu în cele din urmă, lista subcontractorilor din cadrul ofertei făcută de SC Construcții Erbașu SA este completată de MANSART CORPORATE, societate din Târgu Mureș controlată de fostul director general administrativ al UMF Târgu Mureș,  și ROM LIANT CONSTRUCT (Baia Mare).

Firma care l-a plătit pe vărul lui Florian Coldea, fostul adjunct al SRI, vrea doar 4% din contract !

După cum arătam la începutul articolului, declararea ofertei Asocierii Erbașu a fost contestată de societatea Medicare TECHNICS care este liderul asocierii formate din patru subcontractanți: MBS GROUP (subcontractant cu 31.48%), DEPISTO STAR S.R.L (subcontractant cu 55.58%), GB INDCO S.R.L. (subcontractant cu 8,78%) și STUDIO SQM (terț și subcontractant cu 0.16%). De remarcat este faptul că, în cadrul acestei oferte, liderul asocierii (Medicare Technics SRL) ar urma să primească 4% din valoarea contractului, adică 1.800.000 de euro.

Florian Coldea

În cadrul acestei firme a fost implicat George Coldea, vărul fostului adjunct al SRI, Florian Coldea. În afacerile lui George Coldea este implicată și Lorina Sereș, soția fostului ministru al Economiei, Codruț Sereș, care a fost condamnat pentru acte de corupție în dosarul Hidroelectrica.  Firmele respective au încheiat sute de contracte cu instituțiile medicale bugetate din România.

Medicare Technics SA a primit în perioada 2007- 2016 aproape 5.000 de contracte cu statul, din care mai bine de 4.000 prin încredinţare directă. Valoarea totală a înţelegerilor este de circa 85 de milioane de euro. Cel mai bun an pentru Medicare Technics SA a fost 2015, când a primit un contract de peste 55 de milioane de euro pentru lucrări de construcţii la Spitalul Orăşenesc „Sf. Spiridon” din Mioveni.

Afacerile turdeanului Silagyi

Timp de câțiva ani, societatea MBS Group s-a aflat în insolvență, procedură din care a ieșit la începutul acestui an. În urma procedurii, pachetul majoritar de acțiuni a societății (88%) a fost preluat de clujeanca Anca Ioan. Restul acționarilor sunt Gabriel Silagyi (7%), care, până de curând, controla această firmă, Medrea Septimiu Cristian și Baciu Gheorghe Lucian cu câte două procente. Chiar dacă Silagyi a pierdut pachetul majoritar, tot el se ocupă de afacerile firmei.

Gabriel Silagyi

”Atribuțiile privind administrarea și reprezentarea societății revin exclusiv asociatului SYLAGYI GABRIEL, care va avea puteri nelimitate, corespunzătoare scopului și obiectivelor societății. Limitele puterilor administratorului vor fi următoarele: administratorul va avea drepturi depline de reprezentare a societății în raporturile juridice cu terții, pe care le va putea exercita singur, putând semna orice act în numele și pe seama societății”, arată una dintre ultimele referințe din Monitorul Oficial aferente acestei societăți.

Silagy, a câştigat un număr mare de contracte cu statul, în valoare de zeci de milioane de euro, pentru realizarea de bazine şi patinoare.

Majoritatea licitaţiilor câştigate de firma lui Silagyi au fost organizate în mandatul Sorinei Plăcintă. Într-un interviu televizat, Plăcintă a declarat că a „moştenit” un referat de necesitate de la predecesoarea sa de la Ministerul Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi.

Firma lui Gabriel Silagyi a câştigat construirea a şase din cele şapte patinoare artificiale realizate în ţară cu bani de la Compania Naţională de Investiţii pe vremea când compania era coordonată de Elena Udrea, fiecare dintre acestea fiind evaluate la 150.000 de euro. MBS Group Turda SRL a mai câştigat peste 10 milioane de euro din construcţia patinoarului olimpic din Braşov, deşi, iniţial, acesta fusese evaluat la doar 8 milioane. Lucrările au fost atribuite de ministerul Dezvoltării, condus la acea dată de Vasile Blaga.

MBS Group Turda SRL face parte din consorţii care reabilitează mai multe drumuri judeţene în zona Clujului şi a Transilvaniei. Succesul lui Silagyi poate fi pus și pe seama fulminantei cariere a soţiei sale, Nataliei Valeria Silagyi, devenită expert evaluare-examinare la Direcţia de Implementare Programe PHARE CES din cadrul Ministerului Dezvoltării. Patru consilieri liberali, locali şi judeţeni, au făcut plângere la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), Serviciul Teritorial Braşov. ”Tunul” de la Braşov nu este singular, costul unui astfel de patinoar fiind de aproximativ 150.000 de euro, dar a fost pus sub semnul îndoielii, el fiind furnizat de MBS Group, care îl achiziţiona de la o altă societate, Vest Sport, aparţinând aceluiaşi Gabriel Silagyi.

Un subcontractor care se ocupă de sisteme de securitate vrea peste 50% din contract

Potrivit listei subcontractanților ofertei Medicare Technics, peste 50% din valoarea proiectului este solicitată de firma DEPISTO, o companie activă pe piața sistemelor de securitate, instalații electrice și protecție la incendiu (!).

Societatea a mai lucrat lucrări de profil în domeniul medical. A obținut contractul de reamenajare a parterului Spitalului Județean de Urgență Bistrița unde au fost recompartimentate laboratoarelor RMN și CT.

Întrebat care sunt motivele pentru care societatea lui va beneficia de peste 50% din valoarea proiectului, reprezentantul firmei Mircea Gavrilă a declarat că aceste aspecte sunt, deocamdată, secrete.

”Noi avem un acord de subcontractare cu domnii de la Medicare în baza căruia dânșii sunt în măsură să vă răspundă la acest gen de întrebări. Noi nu avem voie să avem contacte directe pe această speță. Aș putea să vă răspund, dar voi încălca acel acord”

Societatea este controlată de familia Gavrilă din localitatea Gheorgheni, jud. Harghita.

Următoarea societate din cadrul listei subcontractanților Medicare

Proiectul de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița a fost câștigat în asociere cu firma GB INDCO S.R.L., care, la rândul ei, se numără și printre subcontractanții ofertei înainte de Medicare Technics.

Un ”băiat deștept” a stricat afacerea altor ”băieții deștepți” de la  Hexi Pharma

Pentru proiectul clinicii de neurochirurgie de la Spitalul Județean de Urgență Cluj, societatea GB INDCO, reprezentată de Alexandru Vârgolici, așteaptă să primească 8,78% din valoarea contractuală.

Această firmă se numără printre cele mai importante din piața dezinfectanților. Este unicul importator al produselor Anios din Franța, unul dintre cei mai mari producători din piața dezinfectanților la nivel mondial. Intrarea pe piața dezinfectanților din România și-a făcut-o în urma unui proces, în care a dat în judecată Ministerul Sănătății. În cadrul procesului firma GB cerea o serie de informații despre normele pe care dezinfectanții comercializați de Hexi Pharma ar fi trebuit să le îndeplinească. La scurt timp după terminarea procesului a izbucnit scandalul dezinfectanților diluați. Ulterior, cei de la GB Indco au făcut o ofertă de cumpărare a firmei Hexi Pharma, care domina piața, însă tranzacția nu s-a încheiat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.