Miercuri, Tribunalul Cluj a decis respingerea planului de reorganizare a companiei SC Napocamin, care este deținută de către omul de afaceri Ioan Bene. Ca urmare a acestei decizii, compania a fost declarată în faliment.
”Respinge, ca neîntemeiată, cererea de confirmare a planului de reorganizare al debitoarei NAPOCAMIN S.R.L., propus de creditorul MIXT LOGISTIC S.R.L. Respinge, ca neîntemeiate, cererile de confirmare a planului de reorganizare al debitoarei NAPOCAMIN S.R.L., propus de debitoare, prin administrator special. Dispune intrarea debitoarei NAPOCAMIN S.R.L. în faliment în procedura generala şi desemnează în calitate de lichidator judiciar provizoriu RTZ & PARTNERS SPRL, care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art. 64 din Legea nr. 85/2014”, se arată în încheiere Tribunalului Comercial Cluj. Sentința nu este însă definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Cluj.
Prin sentința pronunțată, se dispune întocmirea de către lichidatorul judiciar provizoriu, în termen de maxim 5 zile de la intrarea în faliment a debitoarei a unei liste cuprinzând numele/denumirile şi adresele/sediile creditorilor şi toate creanţele acestora la data intrării în faliment, cu indicarea celor născute după deschiderea procedurii.
”Dispune notificarea de către lichidatorul judiciar provizoriu a intrării în faliment în condiţiile art. 146 din Legea nr. 85/2014 debitoarei şi Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Cluj pentru efectuarea menţiunii. Dispune sigilarea bunurilor din averea debitoarei şi îndeplinirea celorlalte operaţiuni de lichidare”, se arată în sentință.
Clădirea fostului hotel Continental din Cluj-Napoca reprezintă cel mai important bun deținut de SC Napocamin. Hotelul a fost vândut în mai 2004 de către compania cu același nume către SC Ardeleana SA din Alba Iulia, care se ocupa cu producția de încălțăminte și era condusă de omul de afaceri Dorel Tămaş. În timp, clădirea a intrat într-un proces de degradare, iar proprietarul a intrat în insolvență, ceea ce a dus la valorificarea activelor companiei Ardeleana pentru a putea fi achitate datoriile. În anul 2013, firma SC Napocamin, deținută de Ioan Bene, a cumpărat clădirea hotelului pentru suma de cinci milioane de euro.
Cum societatea clujeană nu avea suficienți bani pentru a achiziționa clădirea Continental a contractat un credit de la Banca Intesa San Paolo iar ca garanție pentru împrumut a fost instituită o ipotecă asupra imobilului. La acea vreme și Consiliul Local Cluj-Napoca a analizat posibilitatea cumpărării clădirii fostului Hotel Continental de pe strada Napoca în virtutea exercitãrii dreptului de preemțiune, însă în final a renunțat. După ce a devenit proprietar, Napocamin nu și-a mai plătit ratele bancare față de Intesa San Paolo. Și, din nou, de parcă proprietatea ar fi blestemată, firma controlată de Ioan Bene a intrat în insolvență. Prin urmare, banca a cesionat creanța pe care o avea față de Napocamin către Amco SGA, o instituție financiară al cărei acționar majoritar este Ministerul Finanțelor din Italia. La rândul său, Amco SGA a vândut creanța contra sumei de 5,5 milioane de euro omului de afaceri clujean Nicu Todea, deținătorul mai multor proiecte imobiliare în comuna Florești. De precizat că garanția pentru această creanță a rămas în continuare clădirea fostului Hotel Continental. Planul de reorganizare depus de societatea Napocamin SRL viza continuarea activității companiei și vânzarea mai multor bunuri imobile. În schimb, planul de reorganizare depus de Mixt Logistic SRL prevede divizarea parțială a societății Napocamin SRL prin desprinderea unei părți din activul și pasivul societății aflate în insolvență și transmiterea către Mixt Logistic SRL.
În categoria activului transferat intra Hotelul Continental. În categoria pasivului transferat intra creanța Mixt Logistic SRL în valoare de aproape 5,2 milioane euro, creanțele creditorului bugetar Administrația Județeană a Finanțelor Publice Cluj în valoare de aproape 3,8 milioane euro (suma datorată în lei fiind de aproximativ 19 milioane, alcătuită atât din datoriile anterioare deschiderii procedurii de insolvență cât și din cele ulterioare) și de rezerve din reevaluare.
De ce nu-l cumpara Primăria Cluj?? sau ei cumpăr numai de la austrieci????Simbolul Clujului cel mai probabil va fi achiziționat de unguri..dacă romanii nu se mișcă cum trebuie..RUSINE!!
felicitari pentru comentariu !
Și nu ar fi normal? Proprietarul clădirii a fost familia Rhédey (familie de unde își are originea și Contesa Rhédey Klaudia Zsuzsanna, iar arhitect a fost tot un ungur, care s-a inspirat după o clădire situată la Budapesta.
Câtă mizerie,hoție ! De unde au dobândit atâtea bani ? Câți ani au muncit , acești oameni care își permit aceste investiții?