Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), condus de Ionel Sorin Bălan, unul dintre oamenii președintelui Klaus Iohannis, a atribuit o licitație de peste 100 milioane euro către un grup format din 12 firme. Multe dintre ele sunt paravanul afacerilor derulate de foști spioni, oameni de afaceri care au lucrat în cadrul Serviciilor din România sau care au conexiuni politice bine cimentate. Cele peste 100 milioane euro vor fi cheltuite pentru realizarea unei ”rețele de telecomunicații pe suport de cupru și fibră optică”.

Potrivit anunțului de atribuire, scopul acestei afaceri este “extinderea ariei geografice și modernizarea rețelelor de telecomunicații speciale, pe suport de fibră optică și cupru, aflate în administrarea Serviciului de Telecomunicații Speciale, pe întreg teritoriul național, prin racordarea acesteia la diverse puncte de prezență proprii sau ale beneficiarilor Serviciului de Telecomunicații Speciale”. STS intenționează ca, în următoarele 84 de luni calendaristice, să realizeze infrastructuri de rețele de telecomunicații speciale subterane și supraterane, pe întreg teritoriul României, inclusiv să contracteze servicii de asistență tehnică pe perioada implementării acestor rețele. În perioada estimată, Serviciul de Telecomunicații Speciale preconizează că va urma să încheie nu mai puțin de 140 de contracte subsecvente aferente acestui acord-cadru, câte 20 pe an. Cele 12 companii care au fost agreate de STS pentru acest megaproiect sunt Optotel SRL, Valtellina Est Europa SRL, Gauss SRL, Luxten Lighting Company SRL, Electrogrup SA, Digital Cable Systems SA, Radcom SA, Prime Telecom SRL, Synotech Global Services România SRL, Marctel S.I.T. SRL, Felix Telecom și Vertatel International.

Spionul Ileș care îl ajuta pe Ceaușescu să plătească datoria externă a României

Firma Felix Telecom este patronată de Doina și Teodor Ileș. Cel din urmă este general SIE în rezervă și nu este străină de contractele publice. Teodor Ileş, a fost spionul care a adus în România, în perioada Războiului Rece, tehnologia pentru producerea apei grele, folosită la centrala nucleară de la Cernavodă.

Printre fondatorii Felix Telecom s-au aflat Bancorex, ICE Felix şi ICE Terra, structuri din Direcţia Externă a fostei Securităţi. De altfel, Traian Mihu a venit administrator la Felix Telecom din postura de director tehnic al producătorului de calculatoare ICE Felix. Cea mai spectaculoasă poveste o are însă generalul SIE în rezervă Teodor Ileş. Pe timpul lui Ceauşescu, spionul Ileş avea ca acoperire un post de diplomat în Elveţia, fiind unul din ofiţerii Centrului de Informaţii Externe (CIE) implicaţi în operaţiunile AVS (Aport Valutar Special).

Înainte de 1989, Teodor Ileș a lucrat ca ofițer în cadrul Centrului de Informații Externe (CIE), actualul Serviciu de Informații Externe (SIE), sub numele conspirativ „Claudiu Averescu“. „Spionul“ Ileș se ocupa de operațiunile cu Aport Valutar Special. Prin aceste operațiuni, Securitatea desfășura activități de comerț exterior în vederea achitării datoriei externe de către regimul Ceaușescu.

SC Felix Telecom a construit și infrastructura de telecomunicații a bazei aeriene din care sunt ghidate avioanele F-16.

Înființată în 1992, societatea a primit peste 200 de contracte cu statul, în valoare totală de peste 60 de milioane de euro. Cel mai mare, de 5,3 milioane de euro, a fost tocmai cel pentru crearea reţelei naţionale RoEduNet.

Florică fără frică

SYNOTECH GLOBAL SERVICES ROMANIA SRL este o companie controlată de Claudiu Florică, implicat în scandalul Microsoft.

Synotech provine din conglomerarea a trei societăţi: DIM Soft, Abacus Systems & Solutions SRL şi Abacus Telcon. DIM Soft a fost preluată în 2009 de concernul elveţian D-Con.Net şi administrată de Claudiu Ionuţ Florică. Din mai 2012, Dim Soft a trecut în proprietatea off-shore-ului cipriot Lisaos Ventures Limited, iar din ianuarie 2014, Dim Soft îşi schimbă numele în Synotech Global Services România. O altă firmă unde Florică a fost acţionar şi administrator este Abacus Systems & Solutions SRL, de unde s-a retras şi şi-a vândut acţiunile offshore-ului Lisaos. Prin Abacus Systems, Claudiu Ionuţ Florică a controlat şi firma Abacus Telcon. Cele două firme au fuzionat prin absorbţie în februarie 2014 şi au fost preluate de Synotech Global Services România. Claudiu Florică este fostul şef al Fujitsu România şi denunţătorul din dosarul Microsoft. În rechizitoriul prin care oamenii de afaceri Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru, fostul ministru Gabriel Sandu şi primarul nemţean Gheorghe Ştefan, au fost trimişi în judecată, procurorii DNA au clasat cauza faţă de Dinu Pescariu, Dragoş Stan şi Claudiu Florică, care iniţial au fost cercetaţi în dosarul menţionat anterior. Cei trei au scăpat de urmărirea penală pentru dare de mită şi cumpărare de influenţă, procurorii DNA motivând că  ei au fost martori denunţători şi le-au spus încă de la începutul anchetei procurorilor faptele pe care le-au comis în trecut.

De la Băsescu la DIP

Firma LUXTEN LIGHTING COMPANY SA le aparține unor oameni de afaceri apropiați de fostul președinte Traian Băsescu. Este vorba despre Radulescu Nicolae Claudiu (40%), Pepenica Ionel (23%), Bucur Monica Maria (18%) și Serbanescu Silvian (15%). Potrivit informațiilor apărute în presă, Claudiu Rădulescu şi Ionel Pepenică sunt consideraţi și „oamenii de casă“ ai ex-ministrului PSD al industriilor Dan Ioan Popescu.

Compania a fost fondată în 1993 de către fostul ofiţer al Securităţii Boszormeny Zoltan, care a cumpărat de la stat fabrica de becuri Electrofar Bucureşti. Boszormeny a ieşit din acţionariatul firmei în 2003.

Celebră este și prietenia dintre acționarul majoritar al firmei, Claudiu Nicolae Rădulescu, cu fostul ministru al Industriei, Dan Ioan Popescu. Cei doi erau colegi de partid, pesediști convinși, dar și parteneri în afaceri, Dan Ioan Popescu vânzându-i lui Rădulescu toate afacerile sale atunci când a devenit ministru. Primarul general Sorin Oprescu, reținut de DNA pentru luare de mită, nu numai că nu a verificat contractele Primăriei Capitalei cu Luxten, ci a și făcut afaceri cu un alt asociat al acestei firme. Oprescu anunța cu surle și trâmbițe că va rezolva problema câinilor maidanezi prin crearea unui oraș al câinilor fără stăpân în localitatea Uzunu din judeţul Giurgiu. Proiectul de 100 de milioane de euro a fost ridicat de câțiva prieteni de-ai fiului său, ajutați chiar de fiul celuilalt acționar de la Luxten, Ionel Pepenică. Firma lui Pepenică, Marco Vet, trebuia să se ocupe de partea medicală și de hrana pentru miile de maidanezi din adăpost.

Rădulescu și Pepenică mai sunt acționari majoritari la firma timișoreană AEM care, anul trecut, a fost ”vizitată” de procurorii DIICOT Timișoara care anchetează un dosar de înșelăciune și delapidare cu un prejudiciu de 50 milioane de euro.

De-a lungul timpului, compania Luxten a primit contracte publice în valoare de peste 436 milioane lei.

Topograful colonel

Firma Gauss  este din Timișoara și, la rândul ei, a primit contracte publice pe bandă rulantă.  Unul dintre acționarii Gauss este și parlamentarul Claudiu Țagă, cu 33.89% din acțiuni, restul fiind deținut de Mircea Stoian. Acesta din urmă a fost ales în 2012 pe listele PNL, apoi a trecut la PDL, a devenit independent și a cochetat cu UNPR. Și soția lui Țagă lucrează la firma Gauss. Totodată, deputatul are grad de colonel în armată. Pe de o parte, firma apare ca fiind sponsor al PNL, dar a avut încheiat un contract prestare a serviciilor de contabilitate cu Alexandra Herțanu, sora lui Victor Ponta.

Societatea este specializată în servicii de topografie și multe dintre contractele privitoare la cadastrarea localităților din România au ajuns să fie executate de cei de la Gauss. Firma a fost trimisă în judecată de DNA, dar judecătorii au decis emiterea unei decizii de achitare pe motiv că faptele nu sunt prevăzute de legea penală.

Patron condamnat pentru corupție

Printre acționarii firmei DIGITAL CABLE SYSTEMS SA îl regăsim pe Gheorghe Văsîi, un om de afaceri din Argeș condamnat anul trecut la 6 ani de închisoare într-un dosar de corupție în care ”titular” a fost Tudor Pendiuc, fost primar al municipiului Pitești. În dosarul de corupție, Văsîi a fost obligat să plătească, alături de ceilalți inculpați, peste 23 milioane lei. În dosar este implicată și firma  GIREXIM UNIVERSAL SA, care face parte din acționariatul Digital Cable Systems SA. Sentința nu este definitivă.

Din 2012 până în prezent, societatea a declarat pierderi în fiecare an, iar cifrele de afaceri declarate depășesc 100 milioane lei.

SC Radcom este controlată de Dogaru Gabriel Eugen și de COMPUTERLAND ROMANIA SRL, societate deținută de Nicolae Badea, fostul ginere al demnitarului comunist Ion Dincă, poreclit “Dincă Teleagă”. Cei doi au făcut afaceri și cu Sorin Blejnar, fostul șef ANAF.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.