ONG-ul ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, și-a înfipt singur cuțitul în spate. Potrivit unor specialiști pe domeniul financiar, asociația MagiCamp funcționează extraordinar de bine – prea bine, aș zice – înregistrând un procent de doar 30% cheltuieli. Gazeta de Cluj a hotărât să analizeze mai în detaliu situația financiară a asociației în cauză. Contactat de Gazeta de Cluj, reprezentantul media al asociației MagiCamp a vrut să motiveze excedentul de bani din conturile ONG-ului (deși inițial a refuzat) printr-un discurs care se voia a fi lacrimogen. Cu siguranță ar fi înmuiat inimile naive și credule – doar că, încurcându-se în declarații, reprezentantul ONG-ului a dat de gol fundația și a explicat practic cum cea mai mare parte a banilor donați spre ajutorarea copiilor sunt păstrați, de fapt, pentru supraviețuirea asociației.

Melania Medeleanu și Vlad Voiculescu au pus bazele asociației MagiCamp în anul 2014, ulterior devenind membru fondator și Andreea Brînzoiu. MagiCamp se preocupă să aducă alinare copiilor necăjiți, bolnavi de cancer, care prezintă arsuri grave, care au rămas orfani, și așa mai departe. Una dintre modalitățile importante prin care se aduce alinare copiilor este organizarea de tabere speciale.

“Avem zilnic de învelit și mângâiat peste cinci mii de copii cu afecțiuni grave”, scrie pe site-ul fundației.

Melania Medeleanu nu mai activează în asociația MagiCamp de aproximativ un an de zile, potrivit reprezentantului asociației. Analizând informațiile în posesia cărora Gazeta de Cluj a intrat, am observat că în perioada în care Medeleanu a părăsit MagiCamp, a și pus bazele unei noi asociații, ce poartă numele Zi de Bine. Asociația Zi de Bine organizează activități tot în scopul ajutorării copiilor. 

Actualul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, nu mai lucrează în cadrul asociației MagiCamp de aproximativ 1 an jumătate – cel puțin – potrivit declarațiilor reprezentantului ONG-ului Magicamp. 

Funcția de președinte al ONG-ului a fost preluată de Andreea Nechita, care s-a implicat drept voluntar de la început în organizația MagiCamp, potrivit reprezentantului MagiCamp. Membrul fondator Andreea Brînzoiu ocupă, la momentul actual, funcția de vicepreședinte

Ministrul Sănătății are, potrivit aparențelor, planuri mari în ceea ce privește domeniul preluat – ceea ce, în sine, nu e un lucru rău. Singura problemă e că dacă va gestiona bugetul ministerului așa cum o face cu cel al fundației sale de caritate, e evident cam în ce direcție o vor lua lucrurile… 

Asociația MagiCamp a contribuit mult la reputația noului ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, și a început să înregistreze excedente financiare în anul 2017, când era ministru al Sănătății în Guvernul Cioloș. Milioane de euro au intrat, începând cu anul 2017, în conturile asociației lui Voiculescu, sub formă de donații pentru copiii care chiar au nevoie de ajutor. 

Voiculescu stă pe o căpiță de bani și nu-l interesează neapărat ajutorarea copiilor, iar ideea caritabilă o folosește pentru a-și contura o anume imagine în mediul public.

Proastă manageriere a donațiilor

Fondurile asociației provin din donații directe de la persoane fizice/juridice, din redirecționări de impozite, etc, în urma parteneriatelor cu unități medicale, în nurma campaniilor și așa mai departe.

Potrivit bilanțurilor financiare depuse la Minister, începând cu anul 2017 se pare că asociația nu reușește să utilizeze banii în folosul copiilor.

La finalul anului 2017, fundația raporta venituri totale de 8.294 lei și cheltuieli de 2.082.517 lei, însemnând un profit de 6.212.251 lei la data de 31 decembrie, capitalul fiind de 9.471.767 lei.

Pentru anul 2018, bilanțul financiar indică venituri totale de 17.667.897 lei, cheltuieli de 4.503.589 lei și un profit de 13.164.308 lei la data de 31 decembrie, capitalul fiind de 22.636.944 lei.

Potrivit aceluiași bilanț de la Ministerul Finanțelor, în anul 2019 situația se repetă. Concret, la venituri totale de 18.490.92 lei se raportează cheltuieli de 8.427.136 lei și un profit de 10.063.785 lei, capitalul fiind de 32.700.729 lei.

Cu alte cuvinte, fundația donează în jur de un sfert din fondurile primite – ce se întâmplă cu restul? Care este scopul strângerii unui capital de 32 milioane lei minus cheltuieli, dacă nu este donat? Fiindcă dacă e să o luăm logic, în primul rând, când sunt oferite donații pentru 1.000 de copii, spre exemplu, însă ajuți din banii strânși doar 100, ai fi ipocrit să spui că interesul tău e ajutorarea unor suflete. 

De cele 6 milioane de lei din visteria ONG-ului (discutăm strict despre situația financiară a anului 2019) are grijă ONG-ul… să îi șifoneze. Cum ar putea să facă asta? Și prin achiziționări de sedii date în chirie, prin facturi de cheltuieli fictive, însă acestea sunt numai niște speculații la momentul actual. Metoda prin care ONG-ul lui Voiculescu șifonează banii pentru donații ne-a explicat-o chiar reprezentantul ONG-ului MagiCamp. 

Cum sifonează banii ONG-ul lui Voiculescu

Contactat de Gazeta de Cluj, reprezentantul ONG-ului nu a vrut, inițial, să comenteze situația financiară. “Este vorba despre niște informații tendențioase, menite să atace în mod evident unul dintre fondatori. Pur și simplu din respect pentru familiile pe care le ajutăm, nu aș vrea să intru în niciun fel de detaliu legat de politica financiară. Nu vreau să intru în niciun fel de detaliu legat de asta”, a spus reprezentantul MagiCamp. 

Ulterior, acesta s-a decis să ofere un discurs lacrimogen, care ar fi înmuiat inimile naive și credule. Reprezentantul s-a încurcat, însă, în declarații și a dat de gol politica de gestionare a banilor oferiți în scop nepatrimonial (!).

“Oricine a lucrat pe partea socială, știe că ONG-urile mai întâi strâng banii și apoi își dau seama ce proiecte pot să ducă până la capăt. Și mai știu foarte bine că orice proiect responsabil trebuie să aibă un plan pentru următorii ani de investiții și o bună rezervă. Pentru că oamenii pe care îi ajutăm sunt mulți, pentru că au nevoie disperată de noi, pentru că nu există o altă mână de ajutor. Pentru că cheltuielile noastre anuale sunt enorme și pentru că – dacă la anul oamenii nu ne vor mai dona bani – sau se va întâmpla altceva, noi trebuie să fim pregătiți să-i ajutăm pe acești oameni, care depind 100% de noi, oameni care au copii care ar putea să moară dacă nu au tratamentul respectiv sau care nu pot să supraviețuiască dacă nu trăiesc în condiții bune. 

Nu ne permitem să avem planuri de pe azi pe mâine. Iar la sfârșitul anului, în momentul în care se face această socoteală, tu ai bani strânși pentru următorul an. Nu știi niciodată cât o să strângi la sfârșitul unui an de zile și speri să stea alături de tine. După asta, poți să vezi exact de ce proiecte poți să te apuci și cât poți să cheltui.

Ce pot să spun e că Magic are pentru anul acesta planuri super mari, de investiții, de a ajuns la 10.000 de beneficiari pentru mai multe afecțiuni grave, nu doar oncologice. Dorim să colaborăm cu spitale mari pe partea de Oncologie, din București, atât pentru renovări, cât și pentru spații de joacă”, a comentat reprezentantul ONG-ului MagiCamp situația financiară a asociației. 

Dacă la anul oamenii nu ne vor mai dona bani”

Fondatorii unei asociații de caritate sunt plătiți pentru a strânge donații, spre îndeplinirea obiectului lor de activitate. Adică fondatorii își iau salariul în urma strângerii donațiilor pentru copii. Dacă fondatorii nu mai strâng bani pentru ajutorarea unor suflete – chiar dacă intenția e nobilă – înseamnă că nu mai lucrează. Prin urmare, ei doar consumă din ONG. Deci, dacă la anul oamenii nu ne vor mai dona bani”, care este rolul fondatorilor asociației? Să primească salarii. Degeaba. Prin urmare, excedentele din conturile ONG-ului sunt păstrate rezerve pentru supraviețuirea acestuia. 

Pe lângă acest aspect, mai punem problema și altfel – când eu donez o sumă de bani pentru ajutorarea unui copil, mă aștept ca tu să-l ajuți acum sau, cel puțin, în viitorul cât mai apropiat. Nu peste ani de zile… Reamintim că sumele bombă din conturile lui Voiculescu au tot luat amploare din anul 2017, nu de ieri, de azi. 

Nu în ultimul rând, surse politice și medicale sigure au declarat pentru Gazeta de Cluj că Voiculescu a vrut să se folosească și de imaginea Oncologiei din Cluj pentru a strânge mai multe donații, însă medicii au refuzat colaborarea.

Reporterul a încercat să ia legătura și cu membrii fundației pentru a comenta situația financiară, tocmai din motive de obiectivitate, însă aceștia nu au răspuns solicitărilor din partea ziarului.

Anul trecut, Libertatea semnala, potrivit presei naționale, bizareria de la ministerul Sănătății, respectiv faptul că acesta nu cheltuise în anul anterior nu mai puțin de 38% din bugetul alocat, bani care ar fi putut produce două mari spitale regionale. La modul în care Vlad Voiculescu gestionează banii fundației sale, e evident că spitalele pomenite vor rămâne neconstruite și că bugetul ministerului va avea, din nou, ”profit” la final de an. Dar din dar se face rai…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.