Primăria Cluj-Napoca pare că a uitat de ONG-ul pe care îl păstoreşte, anume Zona Metropolitană, care se află în acest moment într-o situaţie dificilă. Fondatorii ONG-ului sunt chiar municipiul Cluj-Napoca şi Consiliul Județean Cluj cărora li s-au asociat şi 17 comune din zona periurbană a Clujului. Zona Metropolitană a implementat, de-a lungul timpului, diverse proiecte pentru municipul Cluj-Napoca, prin intermediul unei echipe dedicate. În prezent, ONG-ul nu mai beneficiază de nicio finanţare, iar angajaţii asociaţiei au rămăs fără salarii. În noianul de fonduri pe care primăria se laudă ce le atrage anual, acesta este cel mai concludent exemplu al incapacităţii Primăriei de a gestiona proiecte de anvergură în lipsa unor terţe finanţări. Deşi problemele bugetare ale ONG-ului au fost invocate într-o şedinţă de consiliu, timp de trei luni nu a fost luată nicio măsură în acest sens. Reportrii Gazeta de Cluj au contactat consilierii locali aleşi ai municipiului Cluj-Napoca, pentru a-i întreba ce se va întâmpla cu Zona Metropolitană şi, totodată, pentru un punct de vedere în acest sens.
Ce spun consilierii locali despre Asociaţia Zona Metropolitană
L-am contactat pe Dan Trcea, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca pentru un punct de vedere. Viceprimarul Tarcea ne-a răspuns succint:
„Bună ziua! Situaţia este clarificată, proiectul merge mai departe”, a declarat Dan Tarcea.
Am vorbit şi cu colegul său de partid, consilierul local Ovidiu Florian Valeriu (PNL) pentru a ne spune ce se va întâmpla cu ZMC:
„Zona Metropolitană este un pion foarte important în ecuaţia Clujului. Într-adevăr, pot să mai existe sincope. Din câte ştiu eu, aceste sincope au fost rezolvate şi urmează să intre din nou pe făgaşul normal. Probabil că se va desfăşura în continuare în aceleaşi bune condiţii de colaborare care au existat şi până acum”.
Viceprimarul Olah Emese (UDMR) a declarat următoarele:
„Consilul Local a aprobat toate măsurile necesare pentru susţinerea activităţii ZMC. Motivul pentru care sunt în întârziere plătile este strict faptul că deconturile nu au fost acceptate aşa cum au fost prezentate. În momentul în care vor prezenta deconturile aşa cum s-au solicitat se va da drumul la plăţi”
Consilierul Local Vladimir Mătuşan (PSD) a declarat că va aborda punctual situaţia Asociaţiei Zona Metropolitană în următoarea Şedinţă de Consiliu:
„În şedinţa de luni, din data de 18.11.2024, la punctul diverse, pentru că nu avem pe ordinea de zi această problemă, voi cere un punct de vedere al primarului şi viceprimarului pe tema asta. Să ne confirme şi să declare public în faţa cetăţenilor dacă sunt probleme, dacă vor fi bani pentru plata salariilor şi dacă sunt motive să ne îngrijorăm. Fix aceste probleme voi ridica luni în şedinţă”.
„Autoritățile competente să își facă treaba bine și să nu lase oamenii pe drumuri, mai ales specialiștii care au lucrat pentru aceste proiecte. Considerăm că sunt foarte mulți angajați ai primăriei, Primăria Cluj-Napoca are de 4 ori mai mulți angajați față de Primăria Berlin. Deci, ar trebui să optimizeze posturile. Proba de interviu ar trebui eliminată și să se meargă pe CV și expertiză. Știm foarte bine că la proba de interviu, care se face individual, se angajează pile și amante. Să se renunțe la această cutumă a interviului.
Asta e problema, că angajează doar oamenii de partid. Administrația locală e una grasă, ar trebui să o facem mai suplă, renunțând la angajările pe bază de nepotism. Deci, să existe doar probă scrisă și expertiză.”, a declarat Cristian Şipoş, consilier judeţean AUR.
„Nu sunt la curent, dar nu ştiu să fie probleme”, ne-a spus George Trif, consilier local USR.