ONOAREA PIERDUTĂ A CONAŞULUI MUDURA!

Bogăţia nu presupune neapărat şi onoare. Iar când un individ plin de bani ţine musai să-i fie atribuită o diplomă care să ateste acest lucru pare de-a dreptul ridicol. Domnul Alexandru Mudura, patronul complexului LOTUS MARKET, a ţinut morţiş să fie declarat „cetăţean de onoare” al Oradiei, deşi, dacă stăm strâmb şi judecăm drept, conform criteriului după care i-a fost acordat acest titlu, şi anume acela că „a investit o sumă importantă”, aceeaşi pretenţie ar putea-o emite cel puţin câteva zeci de patroni orădeni. Problema nu e că Mudura a fost făcut cetăţean de onoare. Ci că aleşii noştri, în graba lor slugarnică de a-l servi pe conu` Alex, au încălcat Regulamentul de Funcţionare al Consiliului Local. Şi chiar LEGEA.

Sapou

Aţi uitat. Dar vă aducem noi aminte ce scria, referitor la acordarea titlului de cetăţean de onoare mai multor persoane, în 29 noiembrie 2002, publicaţia „Jurnal bihorean”: „Un ministru al puterii, un fost demnitar comunist, un antrenor de fotbal şi un om care a reuşit în afaceri, Dan Ioan Popescu, Petre Blajovici, Emerich Jenei, respectiv Alexandru Mudura. Acestea au fost nominalizările la titlul de cetăţean de onoare al Oradiei, dezbătute ieri de aleşii locali. Trei din patru. Aceasta a fost performanţa înregistrată de legislativul local ieri, spre finalul şedinţei ordinare, când a venit momentul propunerilor de viitori cetăţeni de onoare ai municipiului”. Cum au evoluat lucrurile mai departe?

Onoare pierdută la vot

„…Aleşii au fost invitaţi să îşi delimiteze opţiunile prin vot secret. Cele mai multe adeziuni le-a întrunit Emerich Jenei (22 voturi), urmat fiind de Petru Blajovici şi Dan Ioan Popescu. Alexandru Mudura nu a primit decât 13 din voturile secrete ale aleşilor, ceea ce a făcut ca proiectul prin care era susţinut să cadă”. Adică, onoarea domnului Mudura nu a trecut la vot, majoritatea consilierilor găsind de cuviinţă că nu există motive întemeiate pentru ca lui Mudura să i se acorde distincţia.
Presa nu a mai relatat faptul că, după numai cinci zile de la amintita şedinţă ordinară, Consiliul Local a fost convocat din nou în şedinţă extraordinară, iar proiectul de hotărâre privind acordarea titlului de cetăţean de onoare lui Alexandru Mudura a fost supus din nou votului consilierilor orădeni. De această dată, onoarea patronului Mudura a trecut la vot, pentru ca cel în buzunarele căruia se scurg banii lăsaţi de orădeni la LOTUS MARKET să se poată împăuna cu titlul de „cetăţean de onoare” cu prilejul inaugurării complexului comercial. Dar iată cum consemna, acelaşi „Jurnal bihorean”, evenimentul, în data de 6 decembrie 2002:

Onoare în afara legii

„La nici un an după semnarea autorizaţiei de construcţie, LOTUS MARKET şi-a deschis porţile. Iniţiatorul acestui proiect, Alexandru Mudura, a primit titlul de cetăţean de onoare”.
Buuun. Să mergem mai departe. Problema e că atât condiţiile cât şi modul în care a fost adoptată hotărârea care-l declară pe Mudura „cetăţean de onoare” au fost în afara legii, iar Prefectura Bihor ar trebui să se sesizeze şi să atace hotărârea în contencios administrativ.
Conform Legii nr 215/2001, zisă şi a Administraţiei Publice Locale, printre atribuţiile consiliilor locale se numără şi aceea care specifică faptul că această instituţie „conferă persoanelor fizice române sau străine, cu merite deosebite, titlul de cetăţean de onoare al comunei sau al oraşului”.
Nu ştim ce „merite deosebite” are Mudura faţă de, să zicem, patronii lanţurilor de magazine METRO, ARTIMA sau PROFI, care înregistrează vânzări chiar mai mari decât LOTUS MARKET. Însă aleşii noştri au considerat, din motive ştiute doar de ei, că dintre aceştia, doar „regele ouălor Kinder” merită recompensat cu această cinste. Se vede treaba că votul „pe listă” trimite în organele reprezentative tot felul de neaveniţi sau nepricepuţi, care fie că habar nu au, fie că, de dragul unor interese obscure, preferă să încalce Legea Administraţiei Locale. După căderea la vot a proiectului de hotărâre prin care Alexandru Mudura era propus cetăţean de onoare al oraşului Oradea, acesta, conform prevederilor legale, NU MAI PUTEA FI  SUPUSĂ ATENŢIEI CONSILIERILOR DECÂT PESTE ŞASE LUNI şi numai dacă textul proiectului ar fi fost însoţit de o motivare serioasă (raport de specialitate).
În altă ordine de idei, conform art. 3, Secţiunea „Funcţionarea Consiliului Local”, din Legea 215/2001, „convocarea consiliului local se face în scris, prin intermediul secretarului unităţii administrativ-teritoriale, cu cel puţin 5 zile înaintea şedintelor ordinare sau cu cel puţin 3 zile înainte de şedinţele extraordinare”. Şedinţa ordinară avusese loc în 28 noiembrie 2002, iar cea extraordinară, la mai puţin de o săptămână, unii dintre consilieri nefiind nici măcar înştiinţaţi despre faptul că se întruneşte Consiliul Local în şedinţă extraordinară şi despre ordinea de zi. Dar ce nu fac uneori oamenii pentru o chiflă şi-o măslină?!

Mudura, maximă urgenţă!

Pentru a scoate din ruţinică onoarea lui Mudura, consilierii cărora orădenii le-au dat votul au încălcat şi alte articole din aceeaşi Lege a Administraţiei Publice Locale.
Astfel, la articolul 4 din aceeaşi amintită secţiune privind funcţionarea Consiliului Local, Legea 215 prevede că „în caz de forţă majoră şi de maximă urgenţă pentru rezolvarea intereselor locuitorilor comunei sau ai oraşului, convocarea consiliului local se poate face de îndată”. Ori, e ridicol să credem măcar o clipă că acea convocare extraordinară, la 5 zile după desfăşurarea şedinţei ordinare, a Consiliului Local, pentru repararea onoarei lui Alexandru Mudura, s-a impus convocarea unei şedinţe extraordinare, din motive de „forţă majoră” sau „maximă urgenţă”.
Nu au fost respectate nici prevederile art. 6 din aceeaşi lege, care precizează că „ordinea de zi a şedinţei consiliului local se aduce la cunoştinţa locuitorilor comunei sau ai oraşului prin mass-media sau prin orice alt mijloc de publicitate”. Nici un anunţ în vreo publicaţie locală nu a apărut cu privire la ordinea de zi a şedinţei prin care Mudura a fost înălţat la rangul de „cetăţean de onoare”.
Noi remarcăm şi încălcarea articolului 44 al aceleiaşi legi, care dispune: „Ordinea de zi a şedinţelor se aprobă de consiliul local, la propunerea celui care, în condiţiile art. 40, a cerut întrunirea consiliului. Modificarea ordinii de zi se poate face numai pentru probleme urgente şi numai cu votul majorităţii consilierilor prezenţi”. La şedinţa ordinară din 28 noiembrie 2002 nu s-a anunţat convocarea şedinţei extraordinare şi consilierii nu au avut când să-şi exprime acordul pentru aprobarea ordinii de zi.
Şi articolul 45 al Legii  Administraţiei Publice Publice Locale a fost terfelit. Acesta prevede că „problemele înscrise pe ordinea de zi a şedinţei consiliului local nu pot fi dezbătute dacă nu sunt însoţite de raportul compartimentului de resort din cadrul aparatului propriu de specialitate al autorităţii administraţiei publice locale, care va fi elaborat în termen de 30 de zile de la solicitarea iniţiatorului, precum şi de avizul comisiei de specialitate a consiliului, cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 40, alin. (2) şi (4).” Din câte ne-au declarat unii consilieri municipali pe care i-am chestionat cu privire la desfăşurarea şedinţei în care s-a pus la vot pentru a doua oară onoarea lui Alexandru Mudura, nici vorbă de vreun raport al „compartimentului de resort din cadrul aparatului propriu de specialitate al autorităţii administraţiei publice”.
Dacă în şedinţa ordinară consilierii au decis prin vot secret cine va fi cetăţean de onoare şi cine nu, în şedinţa extraordinară au votat doar prin ridicare de mâini, deşi aceeaşi Lege 215 spune clar:
„Hotărârile cu caracter individual cu privire la persoane vor fi luate întotdeauna prin vot secret, cu excepţiile prevăzute de lege”.

Meritele neştiute ale domnlui Mudura

Iată cum a decurs, potrivit relatării unui consilier municipal care ţine să-şi păstreze anonimatul, şedinţa în care Alexandru Mudura a obţinut, „în reluare”, titlul de cetăţean de onoare:
„Discuţiile s-au purtat direct în plen. În a cincea zi a fost convocat din nou Consiliul Local, înainte cu o zi de deschiderea oficială a complexului LOTUS MARKET, pentru şedinţa extraordinară. Singurul punct de pe ordinea de zi a fost supunerea de vot a proiectului de hotărâre privind acordarea titlului de cetăţean de onoare lui Alexandru Mudura, fără un raport de specialitate care să arate ce fapte deosebite a făcut domnul Mudura pentru comunitate. Există un regulament, emis încă din prima legislatură a Consiliului Local, pentru acordarea titlului de cetăţean de onoare. Conform criteriilor din acest document, mai mult de jumătate din cei care au primit acest titlu nu le îndeplinesc. De la şedinţa respectivă au lipsit mai mulţi consilieri (circa 20%). Hotărârea a trecut la vot în unanimitate. Deşi această şedinţă trebuia anunţată în presă şi toţi consilierii trebuiau anunţaţi să ia parte la ea, o parte dintre cei care au votat împotrivă la şedinţa ordinară nu fost fost invitaţi să-şi exprime votul”.
Posturile locale de televiziune au transmis imagini de la inaugurarea, pe 6 decembrie 2002, a complexului LOTUS MARKET, prilej cu care lui Alexandru Mudura, tot numai zâmbet, i-a fost acordată diploma de cetăţean de onoare al oraşului Oradea. Care onoare, dom’ Mudura?
Vom reveni.

Cornel Melinte

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.