În urma acestei epidemii de holera au fost infectate 650.000 de persoane, dintre care 8.000 şi-au pierdut viaţa din luna octombrie 2010. O investigaţie a Centrului american pentru prevenirea şi controlul maladiilor a concluzionat în luna iunie 2011 că holera a fost adusă în Haiti de contingentul nepalez al Căştilor Albastre ONU, dejecţiile acestuia contaminând un important râu din Haiti.

Dar ONU a refuzat să-şi recunoască responsabilitatea, argumentând că este imposibil să se determine precis originea bolii şi că această organizaţie beneficiază de imunitate jurisdicţională.

În ultimul studiu, specialiştii în drept şi sănătate publică ai Universităţii Yale au cerut ONU să examineze plângerile victimelor şi să ia măsuri pentru a preveni asemenea catastrofe în alte părţi ale lumii.

‘Aducând holera în Haiti şi refuzând să acorde orice fel de sprijin pentru victime, ONU îşi încalcă obligaţiile prevăzute de legile umanitare internaţionale’, precizează autorii raportului, iar respingerea solicitării de ‘a crea o comisie pentru indemnizarea victimelor epidemiei constituie o încălcare a obligaţiilor sale formale pe care le are faţă de Haiti în virtutea dreptului internaţional’, se mai afirmă în document.

În text se admite că, potrivit Cartei Naţiunilor Unite şi a Convenţiei asupra privilegiilor şi imunităţilor Naţiunilor Unite, din anul 1946, ONU ‘nu poate fi urmărită de instanţele juridice naţionale şi internaţionale’, dar autorii studiului consideră că, tocmai ca urmare a acestei imunităţi de care beneficiază, ONU trebuie să încheie acorduri cu ţările unde sunt staţionate Căşti Albastre, astfel încât organizaţia să-şi asume responsabilitatea pentru faptele trupelor sale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.