Droguri

O grupare care ar fi importat din China în Olanda, prin România, sub acoperirea unor importuri de mărfuri legale, precursori şi pre-precursori de droguri de mare risc, adică ecstasy şi amfetamină, a fost destructurată după percheziții la Cluj ale procurorilor DIICOT și ale autorităților din Olanda, Belgia şi Germania, sub egida Europol.

Un număr de 18 persoane au fost arestate iar procurorii au descoperit și un laborator de droguri şi două plantaţii de canabis. „În luna septembrie 2018, poliţiştii Serviciului Antidrog din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, sub coordonarea unui procuror din cadrul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au deschis o investigaţie cu privire la o grupare infracţională ce ar fi importat din China, sub acoperirea unor importuri de mărfuri legale, cantităţi de ordinul tonelor de precursori şi pre-precursori de droguri de mare risc (Ecstasy şi amfetamină), care erau ulterior transportate în Germania şi Olanda în scopul producerii droguri”, explică DIICOT.

Din cercetări a reieşit că, în aprilie anul trecut, gruparea ar fi importat 600 de kilograme de APAAN, precursor de amfetamină, ce ar fi fost transportată în Olanda, fiind depistată ulterior de autorităţile vamale. De atunci și până în ianuarie 2019 polițiștii de la serviciul Antidrog au făcut investigații ca să afle de unde importa gruparea infracțională substanțele. Astfel, au fost descoperite mai multe importuri de precursori de droguri de mare risc şi de pre-precursori de droguri de mare risc, respectiv aproximativ 900 de kilograme de APAAN, dar și aproximativ 3.140 de kilograme de pre-precursori. De asemenea, gruparea ar fi importat din China, prin România, elemente şi vase necesare în producţia de droguri sintetice. Concomitent, în perioada 19 decembrie 2018 – 5 ianuarie 2019, a fost efectuată o acţiune de prindere în flagrant delict a unui transport de precursori de droguri categoria I. Aceştia ar fi fost importaţi de această grupare infracţională, pe ruta România-Ungaria-Austria-Germania, destinaţia finală fiind Olanda. Astfel, autorităţile din Germania au arestat 2 bărbaţi de cetăţenie olandeză, iar autorităţile din Olanda au arestat un cetăţean român, unul dintre coordonatorii grupării din România. În 10 ianuarie 2019, în România, au fost efectuate 9 percheziţii domiciliare la sediile firmelor implicate în activitatea infracţională, precum şi la locuinţele membrilor grupării, din Dej şi Cluj-Napoca, iar cinci persoane au fost duse la audieri.  În 18 iunie, în urmă cu câteva zile, autorităţile de aplicare a legii din Belgia au organizat o amplă acţiune desfăşurată pe teritoriul Belgiei, Olandei şi Germaniei, în cadrul căreia au fost efectuate 24 de descinderi, au fost descoperite un laborator de droguri şi două plantaţii de canabis, 14 persoane au fost arestate în Belgia şi o alta în Germania.

SURSA: actualdecluj.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.