Se spune ca nu atât scurgerea implacabila a timpului te copleseste, cât faptul ca, la o anumita vârsta, multi dintre cei cu care ai fost contemporan nu mai sunt. Absolventii Facultatii de Drept din Cluj, promotia anului 1958, au încercat sa gaseasca un remediu, macar temporar, pentru confruntarea cu timpul, în asteptarea examenului final ce nu poate fi prea îndepartat.
Vineri, 20 iunie,absolventii s-au întâlnit la Facultatea de Drept cu patru dintre dascalii lor. Dintre fostii studenti, au venit din toata tara aproximativ 25, participarea împreuna cu sotiile, fiind de peste 30 de persoane. La un an cu nu mai mare de 60 de studenti, acest lucru nu este putin. Cursul festiv l-a sustinut doctor Teodor Tanco, iar o evocare plina de culoare a vremurilor studentiei a facut-o prof. univ. Gheorghe Bobos. Anii facultatii nu au fost usori: am fost contemporan cu evenimentele din Ungaria si am trecut prin furcile caudine ale excluderilor din U.T.M., (asa i se spunea atunci Uniunii Tineretului Comunist), dar am avut bucuria sa ne întâlnim pe strazile Clujului cu Lucian Blaga si cu cel mai mare penalist ardelean, Traian Popa. La logica, l-am avut profesor pe academicianul D.D.Rosca, eminent specialist în Hegel si ne-au predat eminenti juristi ca Aurelian Ionascu, Gratian Porumb si Constantin Stegaroiu.
Suntem privilegiati ca ne-a fost dascal profesorul Tudor Draganu, membru de onoare al Academiei Române, cel mai important specialist în drept constitutional si drept administrativ al tarii noastre si unul din marii juristi europeni.
Cu emotie, am audiat mesajul profesorului Vladimir Hanga, care, în anii facultatii, s-a straduit sa ne transmita frumusetea, as îndrazni sa spun chiar estetica, a dreptului roman.
Cei care au participat la întâlnire au fost sau sunt magistrati, avocati, notari, diplomati, înalti functionari în administratie, cadre didactice, dar aflati la vârsta „maturitatii”, ce s-au mândrit cu descendentii lor.
La banchet nu s-a mai dansat ca acum zece sau 20 de ani, barbatii fiind cam „statici”, dar s-au depanau cu nostalgii, amintiri din acele vremuri. Unii colegi au evocat întâlniri cu Lucian Blaga, sau C. Daicoviciu si s-a vorbit de echipa de fotbal „U” Cluj din care a facut parte un coleg de-al lor. (Majoritatea componentilor echipei era formata din studenti de la Drept si de la Medicina).
Ne-am propus sa ne revedem si în anul 2009, dar la Timisoara.
Mi-am permis sa va retin atentia cu câteva însemnari, care n-au nimic senzational, dorindu-va si dumneavoastra sa ajungeti la o vârsta ca a noastra, pastrând cât mai mult din aspiratiile tineretii. Cine nu are trecut, nu prea are sanse sa aiba viitor.
Adrian Man