Federatia patronilor îsi face centru de afaceri
# Primul club de afaceri exclusivist se construieste în orasul de pe Crisul Repede
# FPB este singura organizatie patronala din tara cu 350 de membri
Oradea va fi primul oras din tara care va beneficia de un centru de afaceri si un club exclusivist, unde vor avea acces, printr-un card, doar cei care vor fi membri ai acestuia. Federatia Patronilor Bihor (FPB) este prima organizatie patronala care face o investitie de acest gen. Bugetul organizatiei pentru acest centru este de 1,6 milioane de euro, iar investitia va fi finalizata spre sfârsitul anului viitor. Locatia a fost aleasa în asa-zisul cartier elitist Beverly Hills de lânga Baile Felix si se afla într-un stadiu de constructie de 50%.
11 fondatori si… 12 asociati
Odata terminat, centrul de afaceri va fi un imobil de patru stele, dotat cu sali de conferinte, sali de tratative, biblioteca, restaurant, zona SPA, piscina interioara, piscina olimpica exterioara si terenuri de tenis. Bazele viitorului centru de afaceri al bihorenilor au fost puse de 11 fondatori, reprezentati fie prin firme, fie direct ca persoane fizice, cu o cota egala de aproximativ 7 la suta (Autobara, D&C, Romeur, Gig, Ioan Lucian, Avaco, Advertis, Meda, Petru Milut, Meda si Adeplast). Majoritar, cu aproximativ 20 la suta, va fi al 12-lea asociat, FPB, însasi organizatia patronala. Singurul fondator din afara granitelor judetului este Marian Petru Milut, presedintele Uniunii Nationale a Patronatelor din România (UNPR).
Doar cei cu gulere albe
Clubul va fi exclusivist, acces direct urmând a avea doar membrii FPB, care vor avea un anumit tip de card; de familie, individual sau de firma. Exemplul cu cele trei tipuri de carduri a fost copiat dupa obiceiul instaurat la renumitul Club Francez din Bucuresti. De asemenea, „turistii” care vor dori sa se relaxeze la centrul de afaceri vor fi analizati dupa CV si nu dupa „figuri”. Administratorul complexului va identifica pe calculator orice fel de turist care va „bântui” linistea membrilor organizatiei. „Acest centru de afaceri si club exclusivist e o premiera nationala si vine sa consolideze statutul FPB în cadrul mediului de afaceri bihorean si national deschizând o noua etapa, cea a investitiilor importante în evolutia ei. Va fi un loc în care toti oamenii de afaceri vor putea gasi mediul propice pentru a negocia, a se relaxa si pentru a participa la activitatile specifice celor care fac afaceri importante. Dupa ce a vazut proiectul, Marian Petru Milut, presedintele UNPR a spus ca va face un astfel de centru de afaceri si în Bucuresti”, spune Ioan Lucian, presedintele FPB.
Oradea si apoi toata tara
Federatia Patronilor Bihor a fost prima organizatie patronala din România. Aceasta a luat fiinta în 1991, la initiativa a 5 oameni de afaceri din Bihor, printre care si presedintele Ioan Lucian. Acum, federatia numara 350 de membri. UNPR s-a înfiintat prin intermediul FPB Oradea, ea fiind practic „mama”organizatiei patronale la nivel national. Dezvoltarea asociatiei s-a realizat din resurse proprii si nu prin interventii politice. „Faptul ca Federatia Patronilor Bihor îsi asigura bugetul de venituri si cheltuieli cu ajutorul membrilor sai, ne-a conferit dintotdeauna independenta fata de orice grup de interese economice. De asemenea, având în vedere ca în rândul membrilor FPB, avem oameni activati politic în toate partidele din judetul Bihor, se poate spune ca avem independenta politica”, sustine Lucian. Fiecare membru al FPB cotizeaza la bugetul organizatiei cu 50 de lei lunar.
Misiuni interne si externe
„Vina” pentru cresterea numarului de afiliati la organizatia patronala o poarta, potrivit presedintelui acesteia, dinamismul ei. „De-a lungul timpului, tot mai multi agenti economici au realizat ca apartenenta la o organizatie patronala cum e FPB nu poate fi decât benefica. Federatia a reusit, prin activitatea ei, sa demonstreze ca poate juca un rol activ în apararea intereselor firmelor private din Bihor”, afirma Lucian. Unitatea a intervenit cu succes în mai multe rânduri: a stopat o hotarâre a Consiliului Local privind impunerea unei taxe de sedere pentru turisti, ceea ce ar fi obligat pe oamenii de afaceri din turism sa mareasca tarifele; a stopat chiar si o hotarâre guvernamentala prin care se impunea aparitia caselor de marcat în piete; a oprit o hotarâre CL prin care impozitele pe cladiri urmau sa fie majorate; în urma cu un an, a izbutit sa rezolve problema cluburilor de noapte care functionau dupa miezul noptii în pasajul Vulturu Negru; a acuzat si acuza în continuare abuzurile comisarilor Garzii Financiare prin amenzile aplicate firmelor, uneori ridicole. Totodata, FPB a initiat un pact de colaborare cu toate organizatiile patronale din Bihor, Consiliul Local pentru Întreprinderile Private Mici si Mijlocii din Oradea (CLIPMMO) si Camera de Comert si Industrie (CCI) Bihor. Organizatia a fost activa nu doar pe plan intern, ci si pe plan extern, având mai multe misiuni economice, cum ar fi: doua târguri la Paris pentru agricultura; expozitie pentru masini industriale în Germania; prezentare de oferte turistice a firmelor în domeniu la Debretin; sau realizarea unei întrevederi cu înca trei organizatii patronale din Ungaria, Slovacia si Italia.
Ajutor pentru tinerii întreprinzatori
Pentru anul în curs, Federatia Patronilor Bihor mai are trei mari proiecte. Balul Patronilor se va desfasura, în acest an la Hotelul International din Baile Felix în 10 noiembrie. Pâna la sfârsitul lunii octombrie, federatia va mai organiza o conferinta cu privire la fondurile structurale, care se va tine la hotelul Continental. Tot la Hotelul International din Baile Felix, în perioada 23-24 noiembrie, va avea loc un proiect de anvergura nationala, prin întâlnirea tuturor patronatelor din România. Cea mai laudabila actiune va fi, însa, asa zisul „incubator” de afaceri, proiect care se va realiza în asociere cu Ministerul Mediului si Universitatea Oradea. „Vrem sa facem ceva pentru tinerii întreprinzatori care nu au potenta financiara. Dorim, ca împreuna cu Universitatea si Ministerul Mediului sa luam o cladire, pe care sa o restauram si sa o dotam cu mai multe birouri pe care le vom amenaja pentru a le dona ulterior tinerilor întreprinzatori. Speram sa finalizam proiectul la începutul anului viitor”, spune optimist presedintele FPB. Asteptam confirmarile…
Caseta
Întemeietorul primei firme din Bihor
Ioan Lucian s-a nascut în 25 martie 1961 la Târgu Lapusului, în judetul Maramures. S-a mutat la Oradea cu familia pentru ca tatal sau a fost numit vicarul Episcopiei. A absolvit Facultatea de Constructii, sectia Inginerie-Instalatii din Cluj Napoca. Dupa absolvirea facultatii, s-a angajat la Santierul Avicola, unde a lucrat ca sef de santier pâna la revolutie. În martie 1990, a pus bazele primei firme private din Bihor. Este divortat si are doi copii.
Calin Miron