CET Oradea ar urma să investească 127 milioane de lei pentru realizarea unei instalații de producție de hidrogen verde, cu o capacitate de 10 MW, dar și de stocare a acestui gaz care, în amestec cu gazul metan, va produce energia termică pentru încălzirea locuințelor. Investiția a fost aprobată de Consiliul Local Oradea și urmează să fie depusă spre finanțare prin Planul Național de Reconstrucție și Reziliență(PNRR).
Se vor produce 2.000 de metri cubi de hidrogen pe oră(circa 180 kg pe oră). Pentru 1.000 metri cubi de gaz, se vor consuma 1.300 de litri de apă luați din râul Crișul Repede. După procedura de electroliză, apa va putea fi deversată în Criș. Pentru a ”desface” hidrogenul din apă, se va folosi curentul obținut din energia solară captată în panouri fotovoltaice.
De reprecizat este faptul că orașul Cluj-Napoca, va fi primul din România care va avea autobuze pe bază de hidrogen, 40 la număr. Încă așteptăm să vină. Întreaga zonă metropolitană a orașului de pe Someșul Mic va beneficia de transport ecologic până în 2028. Emil Boc, și-a propus ca până în 2028, întreaga flotă de transport public din Cluj să fie integral nepoluantă.