SRI va păzi, la propriu, oraşul preşedintelui Klaus Iohannis, după ce o regie din subordinea sa a câştigat licitaţia pentru furnizarea şi instalarea unui sistem de supraveghere video în municipiul Sibiu. Dincolo de ineditul situaţiei, cu un serviciu secret care supraveghează video un oraş întreg, din întâmplare chiar cel al şefului statului, stă însă şi un caz flagrant de incompatibilitate. Şi asta pentru că subcontractorul SRI este o angajată a primăriei, instituţie care a scos la licitaţie acest contract. Firma funcţionarei a primit, de altfel, sute de contracte de la municipalitate, inclusiv în mandatele de primar ale lui Klaus Iohannis, scrie Jurnalul National.
Primăria Sibiu a atribuit pe 4 martie 2019 un contract pentru achiziţia unui sistem de supraveghere video în municipiu, în urma unei licitaţii lansate pe 28 septembrie 2018. Câştigătoare a fost desemnată Regia Autonomă Rasirom, care va primi pentru serviciile sale 12.178.519,09 lei, fără TVA. Potrivit municipalităţii, „achiziţia are ca obiect furnizarea de produse (echipamente), inclusiv execuţia de lucrări asociate de instalare, montare şi punere în funcţiune, respectiv lucrări de cablare şi conexiuni electrice în vederea operaţionalizării unui „Sistem de supraveghere video în municipiul Sibiu””. Câştigătoarea contractului, Rasirom, reprezentată de directorul general Laurenţiu Trocan, se află în coordonarea Serviciului Român de Informaţii (SRI) şi are ca subcontractor, în cazul de faţă, cu un procent de 24,97% din lucrări, firma locală Electro-Con Impex SRL, reprezentată de Mircea Tiberius Toader Kober.
Sute de contracte fără licitaţie
Subcontractorul Electro-Con Impex SRL ar fi luat în orice situaţie banii primăriei, întrucât era asociată pentru acest contract şi cu celălalt ofertant al licitaţiei, Telekom Romania Communications SA. Altfel spus, firma era dinainte câştigătoare, indiferent cui îi era atribuit contractul, SRI sau Telekom. Electro-Con Impex SRL are ca domeniu de activitate lucrări de instalaţii electrice şi a raportat pentru anul 2017 o cifră de afaceri de 9,8 milioane de lei şi un profit net de 2,2 milioane de lei, cu 45 de angajaţi.
5 milioane de euro este valoarea contractelor primite de Electro-Con Impex SRL de la stat, în special de la Primăria Sibiu
De-a lungul timpului, firma a primit circa 450 de contracte cu statul, marea majoritate de la Primăria Sibiu şi fără licitaţie, prin încredinţare directă, în valoare de mai multe milioane de euro. Astfel de colaborări privilegiate au avut loc inclusiv în mandatele de primar ale actualului şef de stat, Klaus Iohannis.
Funcţionară la primăria care oferă contracte firmei sale
Şi mai interesant este faptul că Electro-Con Impex SRL, firma care s-a asociat cu SRI pentru instalarea unui sistem de supraveghere video în Sibiu, este deţinută de o angajată a primăriei care a oferit acest contract. Claudia Toader Kober figurează pe site-ul instituţiei ca fiind consilier superior la Serviciul Relaţii Externe, Comunicare şi Marketing, iar din declaraţia sa de avere aflăm că deţine 50% din părţile sociale ale Electro-Con Impex SRL, restul revenind lui Mircea Tiberius Toader Kober, soţul său, care este şi administratorul firmei.
Funcţionara din Primăria Sibiu care s-a asociat cu SRI pentru a supraveghea video oraşul este fiica lui Iosif Kober, consilier judeţean din 1990 până în 2012, un apropiat al lui Klaus Iohannis şi lider al Forumului Democrat German din România
Potrivit declaraţiei de avere a funcţionarei, soţul încasează un salariu anual de 66.000 lei de la Electro-Con Impex SRL, iar cei doi au câştigat dividende de câte 100.000 de lei. Anterior, Claudia Toader Kober s-a aflat la conducerea Apă Canal Sibiu SA, societatea aflată, de asemenea, în subordinea municipalităţii. Până să se angajeze la primăria prin care firma sa, Electro-Con Impex SRL, a făcut atâtea milioane de euro, Claudia Toader Kober a fost şefă de bancă, dar şi referent la Consulatul Germaniei din Sibiu.
Sursa: Jurnalul National