Primarul Dominic Fritz a anunțat, marți, într-o conferință de presă, că este inevitabilă carantinarea Timișoarei, care se apropie de 6 infectări de Covid la mia de locuitori. Edilul a precizat că o abordare mai strictă pe termen scurt aduce beneficii mai multe pe termen lung, iar alte țări iau măsuri dure când mai au neocupată 20-30% din capacitatea spitalelor, nu când acestea sunt pline, ca la noi.

Dominic Fritz a precizat că a organizat în primărie un centru de coordonare pentru reacția rapidă la criza Covid.

Primarul a precizat că rata de infecție în Timișoara se apropie de 6 la o mie de locuitori, ceea ce înseamnă că se intră într-un scenariu de creștere exponențială.

El a spus că poate e mai bine să se ia această măsură cât mai repede decât mai târziu.

”Trebuie să spun din păcate că este puțin probabil că vom putea evita o carantinare a orașului și de fapt a întregii zone periurbane. Ieri, DSU a dat o comunicare ca localitățile care depășesc rata de 6 cazuri la mia de locuitori trebuie să trimită analiza privind impunerea măsurii de carantină sau justificare neimpunerii acestei măsuri”, a precizat Dominic Fritz.

„Scopul principal trebuie să fie să putem sărbători un Crăciun cât de cât normal și să salvăm cât mai multe vieți posibil”, a subliniat Dominic Fritz.

Edilul a spus că în acest moment paturile Covid din Timișoara sunt ocupate, dar sunt în curs de aprobare încă 50 de paturi marți, dintre care 18 cu prize de oxigen.

Dominic Fritz a explicat că decizia de carantinare se ia la nivel central, dar propunerea trebuie să vină de la Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

„Pentru mine e exclus să carantinăm doar orașul Timișoara. Pentru mine este clar că trebuie cu zona metropolitană. Această discuție trebuie dusă în CJSU. (…) Eu tind să cred că o abordare mai strictă pe termen scurt ne aduce beneficii pe termen lung mai multe. Nu mă lansez în speculații, trebuie analizate toate măsurile posibile. Nu are rost să luăm măsuri doar de dragul măsurilor, trebuie să luăm măsuri eficace și despre care știm că vor și produce efecte în două săptămâni. Nu aș vrea să exclud nimic, pentru că situația e serioasă. Spitalele sunt pline, iar în alte țări aceste măsuri dure se iau în alte țări când spitalele mai au liber 20-30% capacitate pentru că se știe că durează până măsurile au efecte”, a mai declarat Dominic Fritz.

Sursa: G4Media

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.