Premierul Ungariei, Viktor Orban, cultivă, la un secol de la semnarea Tratatului Trianon, memoria acestui „dictat”, o „tragedie naţională” pe care liderul de la Budapesta o contracarează prin promovarea relaţiilor cu maghiarii din ţările vecine, inclusiv din România, comentează cotidianul Le Monde.

„1920-2020: memoria vie a Tratatului Marelui Război. Pe 4 iunie 1920, Ungaria semna Tratatul de la Trianon cu ţările învingătoare în Primul Război Mondial. După o sută de ani, Viktor Orban cultivă amintirea acestui «dictat»”, notează editorialistul Jean-Baptiste Chastand într-un articol publicat pe 24 iulie 2020 în cotidianul Le Monde sub titlul „Tratatul de la Trianon, o obsesie ungară”.

„A fost odată un pământ între munţi, în spatele interminabilei câmpii a Dunării. Un pământ al «comorilor naturale» de care «Occidentul a privat Ungaria», «încălcând frontiere milenare» pentru a-i forţa pe maghiari să trăiască în spatele unor «frontiere imposibil de apărat», transformând naţiunea în «culoar al morţii». În acest fel s-a exprimat premierul ungar, Viktor Orban, pe 6 iunie, pentru comemorarea «tragediei naţionale» pe care o reprezintă Tratatul de la Trianon, semnat pe 4 iunie 1920 într-o anexă a Palatului Versailles şi care, o sută de ani mai târziu, încă reprezintă o plagă sângerândă pentru o bună parte a maghiarilor.

Semnat între puterile victorioase din Primul Război Mondial şi reprezentanţii unei Ungarii învinse, aliată în conflict Reich-ului german, Trianon s-a tradus prin pierderea a două-treimi din teritoriul fostului regat al Ungariei, anterior parte integrantă a Imperiului Austro-Ungar. O treime a populaţiilor maghiarofone a fost lăsată în noile ţări vecine, cum ar fi Cehoslovacia şi România. Niciun ungur nu poate ignora ce este Trianon, acest «dictat» impus unei naţiuni mândre, dar izolată lingvistic de puterile victorioase, începând cu această Franţă unde Tratatul, la fel ca numeroase alte convenţii care au reconfigurat frontierele Europene după 1918, este în mare parte uitat”, observă editorialistul Le Monde.

Dacă nu ar fi fost pandemia, Viktor Orban plănuia să comemoreze acest eveniment prin inaugurarea unui monument controversat în centrul Budapestei, o rampă pe care sunt scrise numele localităţilor pierdute şi care conduce spre o „flacără eternă” care să simbolizeze Ungaria Mare. Inaugurarea monumentului a fost amânată pentru luna august. În schimb, premierul naţionalist ungar s-a deplasat în localitatea Satoraljaujhely, în apropierea frontierei cu Slovacia, unde a vorbit despre suferinţele Ungariei.

1 COMENTARIU

  1. Orbane cheama l pe gherman la raport ca dea bia asteapta sa i umplii straita cu forinti ca sa vina in tara si sa le spuna la ungurasi povesti inainte de culcare.Noapte buna copiii=noapte buna ungurasi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.