Tudorel Toader, ministrul Justiţiei a anunţat duminică, 20 ianuarie, faptul că ministerul a pregătit OUG pentru repunerea în termen a celor condamnaţi de complete nelegal constituite. Acestă Ordonanţă a stârnit numeroase revolte în rândul politicienilor români.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a redactat un proiect de ordonanţă de urgenţă, pentru a da posibilitatea persoanelor condamnate de completuri „nelegal constituite” şi care nu mai sunt în termen să poată depune contestaţii în anulare.

Adoptarea ordonanţei depinde însă de premier, spune ministrul Justiţiei. Zeci de procese în care s-au dat sentinţe definitive ar putea fi reluate, dacă Guvernul adoptă ordonanţa pregătită deja de ministrul Justiţiei. Este vorba despre toate dosarele judecate, din 2014 până la finalul anului trecut, de completurile de 5 judecători ale Curţii Supreme, declarate neconstituţionale.

„Am pregătit un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru repunerea în termen a tuturor celor care au fost condamnaţi de către complete nelegal constituite. Şi vor putea face contestaţie în anulare, repuşi fiind în termen prin ordonanţă, iar instanţa, în complet legal constituit, îi va judeca şi dacă vor fi vinovaţi vor plăti, dacă nu vor fi vinovaţi, sigur nu există temei să plătească. Aceasta este o primă şi imediată măsură. A mai declarat Curtea neconstituţională şi constituirea sau încheierea acelor protocoale.

Aşteptăm motivarea deciziei Curţii, vedem dezlegarea pe care o vor da judecătorii constituţionali şi în funcţie de care, probabil, vom proceda în aceeaşi măsură să le dăm posibilitatea juridică legală să verifice dosarul, să fie contestat, să verifice dacă urmărirea penală a fost făcută pe probele legale din Codul de procedură penală sau a fost făcută pe lângă procedura penală, pe bază de protocoale şi de către organe judiciare care nu sunt abilitate în urmărirea penală (…). Ordonanţă de urgenţă pentru contestaţia în anulare de către cei condamnaţi definitiv, care au pierdut termenul de contestaţie, condamnaţi în complete nelegal constituite, asta e una. Doi – aşteptăm decizia şi, în funcţie de dezlegarea judecătorilor, cel mai probabil vom proceda la fel (…) Ordonanţa este pregătită”, a spus Toader, într-o intervenţie telefonică la un post TV.

Întrebat dacă ordonanţa privind contestaţia în anulare va fi dată săptămâna viitoare, Toader a precizat: „Nu decid eu momentul. Eu propun soluţia. Eu am făcut draftul de ordonanţă, doamna prim-ministru va decide. Dar ce cred eu, în cel mai scurt timp posibil”.

OUG şi în cazul dosarelor construite în baza protocoalelor secrete dintre Ministerul Public şi SRI

Toader a specificat şi că e posibil ca varianta OUG să fie aleasă şi în cazul dosarelor construite în baza protocoalelor secrete dintre Ministerul Public şi SRI, dar în acest caz aşteaptă motivarea Curţii Constituţionale.

CCR a admis, în 16 ianuarie, sesizarea Camerei Deputaţilor referitoare la existenţa unui conflict între Parlament şi Ministerul Public care prevede, printre altele, că efectele protocoalelor continuă să se producă, chiar şi după denunţarea lor.

Astfel, Curtea Constituţională a anunţat că parchetele şi instanţele judecătoreşti sunt cele care vor stabili dacă a fost încălcată legea prin depăşirea competenţelor, în cazul dosarelor care au la bază acte efectuate în baza protocoalelor secrete dintre Ministerul Public şi SRI.

Discuții aprinse după declarația lui Toader

USR e de părere că după ce se va da această Ordonanţă de Urgenţă, Dragnea va scăpa de condamnarea în dosarul Referendumului şi nu doar el ci “toţi corupţii condamnaţi de ÎCCJ în ultimii cinci ani”.

„Istoria se repetă! Ministrul Tudorel Toader tocmai a anunţat că Guvernul urmează să adopte o ordonanţă de urgenţă care, practic, va anula toate sentinţele date de completurile de 5 judecători de la ÎCCJ începând cu anul 2014. Dragnea scapă de condamnarea în dosarul Referendumul. Alături de el, toţi corupţii condamnaţi de ÎCCJ în ultimii cinci ani. La fix doi ani de la OUG 13, care a fost adoptată pe 31 Ianuarie 2017, trebuie să ne pregătim să ieşim din nou în stradă. E nevoie de mobilizare, pentru a demonstra că România nu mai vrea penali la conducere!”, au susţinut reprezentanţii USR, pe Facebook.

De asemenea, şi deputatul PMP, Marius Paşcan, e împotriva acestei Ordonanţe de Urgenţă, susţinând că “Pentru a scăpa de pușcărie, Liviu Dragnea dă foc României!”

„Săriţi, oameni buni! La doi ani de la mârşăvia care a scos România în stradă, cu privire la promovarea OUG 13 pentru modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, în scopul asigurării condiţiilor pentru punerea în libertate şi la adăpostul legii a politicienilor infractori, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a detonat duminică „bomba” serii. A transmis public că Guvernul va adopta curând o ordonanţă de urgenţă care, finalmente, anulează toate sentinţele, începând cu anul 2014, care au fost stabilite de completurile de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Această ordonanță cu dedicație este menită să-l facă scăpat pe Liviu Dragnea de condamnarea în dosarul Referendumul, precum și pe alți câteva sute de acoliți și infractori deja condamnați definitiv de ÎCCJ. Această nouă OUG este de fapt un act normativ pentru o amnistie și grațiere mascate. Pentru a scăpa de pușcărie, Liviu Dragnea dă foc României! Nu-l interesează poziția actuală delicată a României, aflată la președinția Consiliului Uniunii Europene, nici decredibilizarea irevocabilă a țării în raport cu partenerii săi europeni, nici efectele grave generate de recursul compensatoriu, care oricum a adus pe străzi infractori periculoși… Nu contează nimic, oameni buni, Dragnea (PSD), Tăriceanu (ALDE), Kelemen Hunor (UDMR) și șleahta de politicieni cu grave probleme penale trebuie cumva salvați, trebuie să scape cu averile dobândite fraudulos intacte. Săriți!”, a scris Marius Paşcan, pe Facebook.

Critici din partea lui Toader la adresa celor responsabili pentru crearea situației de la Înalta Curte.

”Referitor la declarațiile privind posibila OUG pentru contestația în anulare ce va putea fi formulată de către cei care din 2014 până acum au fost condamnați de către complete nelegal constituite o precizare: Cred că atenția dvs ar trebui să se îndrepte cel puțin în egală măsură și spre cei care au generat acest eveniment juridic destul de neplăcut (…) și am ajuns în situația în care aproape 4 ani de zile compeletele de la Înalta Curte au fost nelegal constituite”, a mai spus el.

Ordonanţa ar putea fi una cu miză pentru Dragnea

Ordonanța este una cu miză pentru liderul PSD, Liviu Dragnea, condamnat de un complet de 5 în dosarul Referendumului, în 22 aprilie 2016.

Liderul PSD a primit doi ani de închisoare cu suspendare și un termen de încercare de patru ani. El a fost acuzat de DNA de „folosirea influenței sau a autoritătii de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau altul de foloase necuvenite”.

La începutul lunii octombrie, cu mai puțin de o săptămână înainte de începerea apelului la un complet de 5 judecători în dosarul angajărilor fictive de la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman în care Liviu Dragnea a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare, premierul Viorica Dăncilă a sesizat Curtea Constituțională privind un conflict juridic între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție în privința modului de constituire a completurilor de 5 judecători.

În 7 noiembrie, Curtea Constituţională a decis că există conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema constituirii completurilor de 5 judecători.

Potrivit deciziei Curții, completurile de cinci judecători au fost nelegal constituite din 2014, când instanța supremă a decis să nu aplice prevederea din Legea 304/2004 privind formarea completurilor de 5 judecători care stabilește că toți cei 5 judecători ai completului se stabilesc prin tragere la sorți. Instanța supremă a decis ca doar patru să fie aleși astfel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.