Eliminarea unei ore de Limba Română de la clasa a V-a, Latină la clasa a VII-a, ore separate de studiu pentru Muzică şi Arte Plastice şi mai mult timp pentru studierea materiilor opţionale, acestea sunt câteva dintre modificările aduse de Ministerul Educaţiei, prin noul plan-cadru pentru gimnaziu.

Ministerul Educaţiei, a adoptat, marţi, noul plan-cadru pentru clasele V-VIII care urmează să fie pus în aplicare începând cu anul şcolar 2017-2018. Ministrul Educaţiei Adrian Curaj a anuţat într-o conferinţă de presă, marţi, că programele şcolare ar urma să fie elaborate şi adoptate până atunci, conform Mediafax.ro.

De altfel, miercuri 6 aprilie, deputații au avut de votat un proiect legislativ ce modifică și programa învățământului preuniversitar. Radu Zlati, deputat PNL din Cluj a făcut câteva precizări în speță.

 

”Deși personal cred că programele-cadru ar fi putut să fi fost încă și mai bine adaptate unui învățământ preuniversitar care să contribuie la formarea, la elevi, a unei personalități integratoare a valorilor unei societăți moderne în continuă schimbare, nu pot decât să apreciez faptul că, față de variantele anterioare, rezultatul final este mult ameliorat – în special ca urmare a reacțiilor vii din partea societății civile și a corpului profesoral.

 

Totodată nu pot ignora faptul că azi Camera Deputaților va vota în plen un proiect legislativ care, din punctul meu de vedere, nu rezolvă în mod satisfăcător problema plagiatelor din sistemul doctoral românesc” declară Radu Zlati.

Proiectul modifică LEN 1/2011, anulând unele prevederi și modificând altele, astfel încât problema plagiatorilor lucrărilor de doctorat, dar și a cadrelor universitare (conducători de doctorat, membri ai şcolilor doctorale şi membri în comisiile de doctorat, etc.) care au îngăduit ca aceste furturi intelectuale să aibă loc sau chiar le-au încurajat, să fie rezolvată la nivelul Universităților, adică exact la acel nivel unde, în primă instanță, acest furt nu a putut sau nu a vrut să fie evitat, conform datelor prezentate de deputatul clujean.

„Desigur, votul va fi al Camerei, deci al colegilor mei deputați. Dar votul Parlamentului nu poate elimina răspunderea Ministerului Educației Naționale, care a propus amendamentele însușite de către Comisie, nici a pe aceea a Consiliului Rectorilor, care a agreat aceste modificări. Nu pot decât să sper că Senatul, camera decizională pentru acest proiect de lege, va aduce modificările necesare în urma unor dezbateri care să aibă participanți şi din partea societății civile, nu doar reprezentanți ai universităților, ci și pe aceia ai comunității științifice” încheie acesta.

 

În documentul adoptat de Ministerul Educaţiei, la nivel gimnazial, se arată că la clasa a V-a elevii vor face patru ore obligatorii de Limbă şi literatură Română, faţă de cinci câte sunt în prezent, astfel fiind eliminată ora destinată acum remedierii întârzierilor celor din ciclul primar.Tot aici, va fi introdusă Informatică şi TIC, materie ce rămâne, cu o oră pe săptămână, obligatorie pentru toţi cei patru ani de ciclul gimnazial.

Potrivit noului plan-cadru, Educaţia Socială va intra ca materie obligatorie pe durata celor patru ani. Elevii vor avea o oră pe săptămână şi vor fi studii diferite în funcţie de ani, ” la clasa a V-a Gândire critică şi drepturile copilului, la clasa a VI-a Educaţie interculturală, la clasa a VII-a Educaţie pentru cetăţenie democratică şi la clasa a VIII-a Educaţie economico-financiară.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here