ORNISS a adapostit inchisorile CIA

Jurnalistii straini au dezvaluit locatia uneia dintre inchisorile CIA din Romania, care s-a aflat tocmai in sediul ORNISS din Bucuresti. Associated Press arata ca centrul de detentie facea parte dintr-o retea supranumita „black sites”, in care cei retinuti erau privati de somn si aruncati in apa, loviti sau fortati sa stea in pozitii ce provoaca dureri. ORNISS neaga toate aceste acuzatii.

Associated Press si televiziunea germana ARD sustin ca au localizat fosta inchisoare CIA din Romania si au aflat detalii despre aceasta, o emisiune despre acest subiect fiind difuzata de postul ARD. Spre deosebire de centrele din Lituania si Polonia, inchisoarea CIA din Romania nu s-a aflat intr-o zona izolata, ci „la vedere”, in apropierea unui bulevard mare, pe o strada cu copaci si case, sustine agentia americana. Inchisoarea din Romania face parte din reteaua supranumita „black sites” pe care CIA a infiintat-o si a controlat-o in Thailanda, Lituania si Polonia. Toate inchisorile au fost inchise in mai 2006, iar programul CIA de detentie si interogare s-a incheiat in 2009.

In cladirea guvernamentala

Cladirea este folosita in prezent de Oficiul Registrului National al Informatiilor secrete de Stat (ORNISS). Fosti oficiali din cadrul serviciilor de informatii americane au descris zona in care s-a aflat inchisoarea si au identificat fotografiile cladirii, potrivit AP. Intr-un interviu realizat in noiembrie, directorul adjunct al ORNISS, Adrian Camarasan, a declarat ca subsolul este una dintre cele mai sigure camere din toata Romania, dar a negat ca americanii ar fi avut o inchisoare aici. „Nu, nu. Imposibil, imposibil”, a declarat el intr-un interviu pentru emisiunea Panorama a postului de televiziune ARD, in timp ce un oficial din cadrul serviciilor de informatii a monitorizat interviul, relateaza aceeasi sursa.
In timpul primei lor luni de detentie, suspectii erau privati de somn si aruncati in apa, loviti sau fortati sa stea in pozitii ce provoaca dureri, au declarat cativa oficiali americani pentru Associated Press. Ei sustin insa ca in Romania nu a fost folosita celebra tehnica de simulare a inecului („water boarding”). Dupa interogatoriile initiale, detinutii au primit ingrijiri, au declarat oficialii. CIA a adus mancare Halal, conforma cu traditiile musulmane, din Frankfurt, Germania. Fostii oficiali americani sustin ca deoarece era o cladire guvernamentala, aceasta furniza o acoperire excelenta. Inchisoarea nu avea nevoie de securitate sporita deoarece locuitorii din zona stiau ca este o cladire a Guvernului.
Corespondentul Associated Press din Romania, Alison Mutler, a incercat sa-l intrebe miercuri pe Traian Basescu despre informatii aparute in presa despre perioada 2003-2004. Intrebarea nu a putut fi auzita de cei prezenti, deoarece Mutler nu a vorbit la microfon, astfel incat nu a putut fi auzita prin sistemul de sonorizare. Singurele cuvinte care s-au putut auzi au fost „nord” si „Mures”. Astfel ca un raspuns oficial din partea presedintiei nu a fost remis inca.

ORNISS neaga

La solicitarea MEDIAFAX, reprezentantii ORNISS au formulat un punct de vedere in care au respins aceste informatii. „Incepand cu ultima parte a anului 2002, cladirea din strada Mures, nr. 4, a servit in exclusivitate ca sediu al Oficiului Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat. In acest sens, infirmam categoric speculatiile din presa conform carora in acest sediu ar fi functionat o inchisoare CIA”, a declarat pentru MEDIAFAX purtatorul de cuvant al institutiei, Simona Cap-Alb. Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat a fost infiintat de Guvern printr-o ordonanta de urgenta din noiembrie 2002.
Dupa ce informatiile privind inchisorile CIA din Romania, politicienii germani au cerut Guvernului Boc lamuriri in legatura cu acestea. Autoritatile romane „trebuie sa clarifice urgent, temeinic si impartial acuzatiile grave care i se aduc tarii”, a declarat Volker Beck, liderul grupului Verzilor din Bundestag, citat de handelsblatt.com. Parlamentarul a completat ca in lupta cu terorismul este interzis, conform drepturilor omului si a dreptului international, sa rapesti oameni de pe strada. Liderul Verzilor a facut referire la presupusul mod in care suspectii de terorism au fost capturati de serviciile secrete americane si dusi in inchisori secrete ale CIA.
„Existenta inchisorilor CIA in Romania a fost subiectul predilect al multor publicatii occidentale, in ultimii ani. De multe ori, presa de la Bucuresti s-a multumit doar cu preluari de reactii oficiale si traduceri, in detrimentul investigatiilor proprii. Insa, merita mentionat si faptul ca o buna parte din anchetele jurnalistilor occidentali au fost de foarte multe ori pline de neadevaruri si supozitii, condimentate din belsug de comentariile unor personaje „bine-intentionate” in ceea ce priveste tara noastra”, arata Ziua Veche.

Inchisoare CIA si la Constanta

Romania a revenit recent, din nou, in atentia organizatiilor internationale cu un subiect care a tinut ani de zile prima pagina a publicatiilor din intreaga lume: inchisorile CIA. Potrivit unui raport publicat de Amnesty International, „Secret dezvaluit: Dovezi ale complicitatii Europei in predarea si detentia secreta" (Open secret: Mounting evidence of Europe's complicity in rendition and secret detention) opt tari europene (Germania, Italia, Lituania, Macedonia, Polonia, Romania, Suedia si Marea Britanie) sunt bagate in oala complicitatii cu CIA in privinta detentiilor ilegale si torturilor, in programele secrete de lupta impotriva terorismului.
In 2005, Human Rights Watch ajunsese la concluzia ca, in Romania, exista inchisori secrete folosite de CIA, dupa studierea documentelor de zbor ale unui avion Boeing 737, cu seria N313P, care, in 2003, ar fi aterizat la Constanta venind direct de la Kabul, sustinea The Independent. Ancheta organizatiei pentru drepturile omului s-a concentrat asupra documentelor de zbor ale aparatului Boeing 737, identificat ca fiind folosit de CIA pentru transportarea suspectilor de terorism in afara granitelor Statelor Unite. De asemenea, pe 28 februarie 2005, revista americana Newsweek a publicat traseul de zbor al aceluiasi avion, printre escalele facute de aparat in ianuarie 2004 figurand si cele de pe aeroporturile din Timisoara si Bucuresti.
Folosindu-se de aceste informatii, HRW preciza in 2005 ca, in septembrie 2003, avionul N313P a efectuat o cursa directa de la Kabul la Szymany, aeroport situat in apropierea orasului polonez Szczytno, la nord de Varsovia, unde se afla si o baza de antrenament a serviciilor de informatii poloneze. De aici, avionul ar fi decolat direct spre baza aeriana Mihail Kogalniceanu, de langa Constanta, sau Bucuresti.
ZiuaVeche.ro a realizat o ancheta privitoare la inchisorile CIA din Romania si, in procesul documentarii, din site-uri guvernamentale americane, a iesit la iveala faptul ca US Army a organizat mai multe licitatii pentru anumite servicii necesare bazei sale din apropierea Constantei. Aceste servicii sunt codificate in conformitate cu un nomenclator special. Una dintre firmele inscrise la licitatie este chiar IDS Operations, care a aplicat pentru mai multe servicii, printre care si codul 561210. Potrivit North American Industry Classification System (Sistemul Nord American de Clasificare al Activitatii), codul 561210 inseamna „Correctional facility operation on a contract or fee basis; Jail operation on a contract or fee basis; Jails, privately operated; Base facilities operation support services” (Institutii corectionale care functioneaza pe baza de contract sau taxe; Operatiuni legate de detentie, pe baza de contract sau taxe; Institutii de detentie private; Servicii de sprijinire a operatiunilor din baze).

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here