OBV AllFinanz este o firma germana, cu sucursale in 13 tari, care activeaza in domeniul asigurarilor. Pana aici nimic anormal, noi, romanii, fiind obisnuiti cu diverse societatii care umbla sa ne administreze banii. SC OBV Allfinanz Romania Broker de asigurare SRL pretinde a fi filiala din Romania a firmei nemtesti, desi are sedii doar in Cluj-Napoca si Targu-Mures. Cautand pe internet numele firmei, din curiozitate sau spirit de investigatie, ar face asta, ar observa mai multe forumuri si bloguri care discuta despre modul supect in care societatea isi desfasoara activitatea. Pentru a descoperi mai multe, am stat de vorba cu un fost angajat care, din motive de confidentialitate, prefera sa nu-si dezvaluie identitatea.

Ce inseamna “cariera” la OBV Allfinanz

De la fostul agent de asigurare, sa-l numim Vlad. M, am aflat ca relatia cu firma functioneaza pe baza de mandat. Nu exista salariu fix, ca orice afacere MLM (multi level marketing) functionand pe baza de comision, care creste pe masura ce avansezi in “rang”. Din spusele sursei noastre, mai nou, de circa un an, trebuie chiar ca viitorul “partener” sa plateasca o suma de bani pentru a putea fi primit in sistem. Suma respectiva, in mod absolut haios, consta intr-o cina in valoare de 150-200 de lei prin care se cinsteste conducerea firmei. Este un fel de bine ai venit. Pentru tot acest “deranj”, viitorul colaborator primeste, drept recompensa, o diploma, prin care se atesta ca a absolvit cursul care, inafara de o posibila initiere in culisele gastronomiei, nu poate reprezenta mai mult. Briefingul oferit de companie viitorilor ei agenti de-a lungul colaborarii cu acestia consta doar in dezvoltarea artei de a convinge “victimele”, de a-i hipnotiza sa semneze contracte de asigurari.
Pentru a trece la nivelul 2, viitorul angajat trebuie sa faca vanzari de minim 5.000 de lei (50 de milioane lei vechi), moment in care comisionul primit creste. Numai ca lucrurile nu sunt chiar atat de simple. Vlad. M a declarat ca, dupa un an in care a facut vanzari de aproximativ 3.000 de lei, nu a primit inca nici un leu din ce i se datora. “Cel mai comic lucru care s-a intamplat este ca unui coleg i s-a cerut, pentru a-si primi comisionul, sa plateasca o suma de bani!”, precizeaza Vlad. M. “Noii angajati erau convinsi insistent sa-si faca si ei, la randul lor, o asigurare de viata, iar unii au acceptat. Ei urmau sa primeasca un comision dupa suma platita chiar de catre ei, comision care de cele mai multe ori nu mai era achitat!” mai precizeaza fostul agent.
Din spusele acestuia aflam ce motive invoca compania pentru a nu-si plati angajatii. Astfel, de cele mai multe ori, pretextul principal era acela ca “asiguratii” adusi in sistem nu-si achitau la timp ratele, compania neavand din ce sa-si plateasca angajatii. Curios este faptul ca, de cele mai multe ori, clientii adusi in sistem erau persoane cunoscute agentilor, deseori prieteni sau rude, care precizau ca si-au platit sumele datorate.           
Cu privire la cunostiintele agentilor, Vlad. M precizeaza ca diverse persoane din cadrul companiei acaparau pur si simplu agendele cu contacte ale acestora, contactandu-i in mod sacaitor pe prietenii, colegii sau chiar familia agentilor pentru a le propune asigurari de viata.
Pentru a-si motiva agentii sa lucreze cat mai bine, sursa noastra ne-a precizat ca acestora le erau promise vacante gratuite, pe care ajungeau sa le plateasca tot din propriul buzunar. Din spusele lui Vlad. M, daca un agent avea “tupeul” sa isi ceara drepturile salariale, cineva din companie il soma ca trebuie sa faca mai multe contracte, ca altfel risca sa-si piarda comisionul deja castigat.  
Pachetul de servicii oferit clientilor
Pentru a-si ademeni clientii, SC OVB Allfinanz Romania Broker de Asigurare SRL, le prezenta acestora, prin intermediul agentilor, diverse “pachete de investitii” care, de fapt, nu reprezentau altceva decat asigurari de viata. Cand le era prezentat “produsul”, viitorii asigurati primeau doar informatii generale, cum ar fi posibilitatile de castig  si nimic despre posibilele riscuri pe care le implica un posibil contract cu ei. Astfel, conform sursei noastre, exista riscul ca asiguratul sa-si piarda in totalitate banii “investiti”, acest aspect fiind destul de bine camuflat in contract. “Contractul putea fi reziliat unilateral de catre client in termen de 30 de zile, el putand sa-si recupereze banii. Daca nu o facea in termenul precizat, se considera un acord tacit si incepeau sa-i fie dezvaluite clientului adevaratele clauze ale contractului si riscurile pe care le implica acesta”, spune sursa. In cazul in care un client vroia sa rezilieze contractul dupa acel termen, pierdea in mod automat 30% din suma depusa.    
P.S: In incercarea de a lua un punct de vedere al firmei, am sunat la numarul de telefon afisat pe site-ul Ministerului Finantei (mfinate.ro), iar la acest numar a raspuns Pizzeria Napoli si ne-a precizat ca nu are nico legatura cu OBV Allfinanz.

Box: Conform datelor de pe site-ul Ministerului Finantelor:
Ultima data in care firma a achitat contributia de asigurari sociale (data luarii in evidenta) a fost la 1 ianuarie 2008.
Ultima data in care firma a achitat contributia de asigurari pentru somaj (data luarii in evidenta) a fost la 1 ianuarie 2008.
Ultima declaratie fiscala a fost trimisa pe data de 24 decembrie 2009.

Box 2: Comentariu legat de OVB Allfinanz pe un forum
“Hotii de la OVB
Nu stiu altii cum sunt, dar eu cand ma gandesc … Parea a fi bine. La inceput. Cat nu cunosti toate dedesubturile. Firma e OK. La origine este nemteasca (m-a incantat). La noi este romaneasca. Asa ca fiecare isi face de cap (am renuntat). Ajungi sa iti faci un contract. Asa spun ei. In realitate este o asigurare. Au grija ei sa te convinga ca, cica, se ocupa de consultanta financiara, si pentru ca este criza, acum nu mai merg imobiliarele, deci creditele, cardurile sau orice alt produs fianciar (inclusiv asigurarile de bunuri), iti “propun” cum ca cel mai bine ar fi sa-ti faci “un contract” de economisire (asigurare de viata), de investitie (asigurare de viata), pentru educatia copiilor (asigurare de viata), pentru pensie (asigurare de viata), sau orice altceva (asigurare de viata), etc. In felul acesta devii client. Iti arata cati bani se pot castiga. Da, si se pot castiga. Apoi vrei si tu sa castigi bani. De ce? Pentru ca este criza, nu sunt joburi, se reduc salariile si pensiile, se taie din beneficii … Si asa devi colaborator. Numai ca, la inceput, castigi doar din contractele pe care tu le “vinzi” pentru altii. Adica faci “marketing”, nu “vanzari”, (pentru AIG care si-a schimbat numele in ALICO, Generali, Eureko, Aviva, Allianz, Signal Iduna, etc. – firme de asigurari). Daca ajungi nivelul 4 atunci incepi sa castigi, prin diferenta procentuala, din ceea ce fac ceilalti din grupa ta (adica trebuie sa faci o grupa, sa aduni colaboratori, sa-i convingi ca este bine sa faca si ei ceea ce faci tu). Pana aici este bine. Daca ai ajuns 4, trebuie sa faci mereu asa-zisele “vanzari”. Daca nu faci, te retrogradeaza. Si asta ar fi OK. Insa in anumite directii nu se cantareste cu acelasi cantar pentru toti. Se foloseste ocaua mica pentru unii si ocaua mare pentru altii. Adica, daca nu se califica, unii vor fi retrogradati , altii nu. Dupa bunul plac al directorilor (adica romaneste, nu nemteste). In plus, OVB-ul este ca si guvernul. Cand te vede ca castigi, si nu le mai convine acest lucru, schimba “grila de plati” – asa s-a intamplat in ianuarie 2010. Daca pana atunci era OK, acum iti este si mai greu sa devii nivel 4. Si, din punctul lor de vedere este OK, pentru ca acest lucru este prevazut in contract (sa schimbe ce vor, cand vor, daca vor, toate conditiile, indiferent cu ce conditii ai fost de acord la inceputul contractului). Sfat: cititi cu atentie Contractul de Mandat si mai ales “Cariera” cum spun ei, in realitate se numeste “Posibilitati de Cariera”, adica este posibil, nu ca asa te vor si plati. Daca cititi “Cariera” cititi conditiile de pe verso scrise intentionat cu litere mici si rugati sa vi se explice. Detalii ar mai fi … Aveti grija cu cine va inhaitati!” (n.r.: sursa: http://www.desprefirme.com)

Andrei Tomos

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.