Eternul consilier local penelist Ovidiu Valeriu Florian, care şi-a preluat primul mandat în anul 2013, mândru proprietar a opt apartamente (conform declaraţiei de avere), pare că a descpoerit gaura la macaroană, mai exact cum să plătească taxe şi impozite mai mici faţă de restul clujneilor, care-şi dau apartamentele în chirie, şi pe care domnul Florian – din funcţia pe care o deţine – îi păstoreşte şi veghează. Dintr-o conversaţie telefonică cu Ovidiu Florian, după îndelungi lupte verbale, am aflat că acesta mai deţine încă „5 sau 6 apartamente”, după cum afirmă chiar domnul consilier, care se încurcă atât în cifre, cât şi în apartamente. Ulterior, şi-a amintit că sunt fix 6. Apartamentele, după cum ne-a spus Florian, nu sunt ale lui, sunt ale firmei Fov Consulting SRL. Firmă pe care o administrează şi în care deţine 100% din acţiuni.
Ovidiu Florian jongează cu taxele, la fel cum jonglează cu apartamentele, prin intermediul unei firme paravan
Ovidiu Florian afirmă că afacerile sale au pornit cu un mic ajutor de la părinţi, odată cu vânzarea casei părinteşti din Dej. Ulterior, Ovidiu Florian a deţinut firma Dafo Logistic SRL, alături de partenerul său de afaceri Aurel Dezmirean. În anul 2023, Florian a deschis firma Fov Consulting, iar în luna ianuarie a acestui an a divorţat de partenerul Dezmirean şi Dafo Logistic SRL. După divorţul simbolic, datoriile firmei Dafo Logistic au fost preluate, auotmat, de către noua firmă; Fov Consulting şi apar în declaraţia de avere a acestuia cu titlu de împrumut acordat în nume personal, în valoare de 1200000 lei, după cum apare în declaraţia de avere din data de 05.06.2024. La 5 luni distanţă, conform declaraţiei de avere actualizată în data de 13.11.2024, şi-a recuperat o parte din bani, iar datoria s-a diminuat, ajungând la suma de 11029000 lei.
În mod perfect legal, pe lângă cele 8 apartamente care se regăsesc în declaraţia de avere (dintre care pentru unul a semnat un antecontract de vânzare-cumpărare, către Negruţ Dorel, în schimbul sumei de 204000 lei), acesta a dat alte 6 apartamente în comodat către firma Fov Consulting pe care o deţine. Legea priveşte firma (persoana juridică) şi persoana fizică ca două entităţi diferite. Ca atare, Florian nu e obligat să declare aceste apartamente în declaraţia de avere.
La fel ca orice mândru proprietar clujean de apartament(e) şi domnul Florian închiriază. Fiindcă vorbim de apartamentele firmei, nu ale unei persoane fizice şi pentru că, în mod evident, încasările sunt ale firmei, nu ale unei persoane fizice, taxele sunt mult mai mici.
Să luam un preţ lunar mediu pentru o chirie: 500 de euro, asta înseamnă un venit anual de 6000 de euro. Un proprietar de apartament care închiriează pe persoană fizică trebuie să plătească un impozit anual pe venit din chirii de 10%, adică 600 de euro (2986 lei) plus contribuţii la CASS de aproximativ 400 de euro (1980 de lei). Ceea ce înseamnă un total de 1000 de euro.
Firma Fov Consulting, unde sunt trecute cele 6 apartamente plăteşte impozit pe venit între 1 şi 3%. Prin Legea 296/2023, Guvernul a venit cu modificări semnificative la acest regim de impozitare, astfel: Dacă în anul 2023 exista o singură cotă de impozitare, respectiv 1%, din anul 2024 vor fi două cote de impozit, respectiv:v1% pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depăşesc 60.000 euro şi 3% pentru microîntreprinderile care: realizează venituri peste 60.000 euro și până în 500,000 euro. Cum Fov Consulting nu şi-a raportat încă datele financiare pe anul 2023, nu putem ştii exact în ce cotă de impozitare de încadrează. Să prespunem însă că impozitul pe venit al Fov Consulting este 3%. Asta ar însemna, făcând acelaşi calcul, că pe un apartament, la un preţ mediu pentru o chirie de 500 de euro, impozitul anual pe venit ar fi de doar 180 de euro. Mai mult, dacă firma Fov Consulting face profit poate face achiziţii deductibile.
Pentru a nu se plictisi apartamentele, Ovidiu Florian deţine şi o sumedenie de terenuri
Pe lângă apartamente, Ovidiu Florian, deține 9 terenuri situate în diferite localități din județul Cluj. Primul teren, cu o suprafață de 623 metri pătrați, se află în Cluj-Napoca și a fost achiziționat în 2016 printr-un contract de vânzare-cumpărare. Florian deține o cotă parte de 1/4, alături de firma Future SRL, reprezentată de Aurel și Maria Dezmirean. Un alt teren intravilan, de 170 metri pătrați, tot în Cluj-Napoca, a fost dobândit în 2009 prin hotărâre judecătorească. Cota de participare este de 1/5, iar printre ceilalți titulari se numără Cristian Feier și Marius Ludusan.
Florian deține și două terenuri intravilane în Dej, ambele moștenite în 2015. Unul dintre ele, de 326 metri pătrați, îi aparține integral, iar cel de-al doilea, cu o suprafață de 6.850 metri pătrați, este deținut în cotă parte de 1/4.
Pe lângă acestea, Florian deține în Cluj-Napoca un alt teren intravilan de 5.000 metri pătrați, moștenit în 2015 și deținut integral. În localitatea Cuzdioara, consilierul a moștenit în 2019 un teren agricol de 9.350 metri pătrați, unde deține 1/2 cotă parte, împreună cu Ana Florian.
Un alt teren intravilan de 420 metri pătrați din Cluj-Napoca a fost achiziționat în 2016 printr-un contract de vânzare, cota sa fiind de 1/2 alături de Gyenge Ramona. În 2022, Florian a dobândit prin vânzare un teren de 1.195 metri pătrați în Recea-Cristur, deținut integral. În 2018, a cumpărat un teren intravilan de 550 metri pătrați în Cluj-Napoca, unde deținut împreună cu Aurel și Maria Dezmirean.
Pe lângă numersoaele terenuri şi apartamente, Ovidiu Valeriu Florian încasează un căpiţ de bani, graţie funcţiei de director al Sucrusalei Victoria, Cluj-Napoca, a instituţiei Regia Autonomă Aministratia Patrimoniului Protocolului de Stat. Florian a încasat un venit anual de 107744 lei.
Afaceri Controversate ale Consilierului Local Ovidiu Florian. În 2014 a fost anchetat de DNA pentru luare de mită
În anul 2014, consilierul local PNL Ovidiu Florian a fost implicat într-o serie de afaceri controversate, legate de contracte publice și tranzacții imobiliare, care au fost investigate de DNA Cluj. Florian, care era administratorul firmei Dafo Logistic SRL, a fost suspectat că a încercat să obțină contracte de proiectare de la societatea Univers T, deținută de Consiliul Județean Cluj, fără licitație, în schimbul unor foloase promise liderilor politici locali.
Conform documentelor DNA, Florian ar fi oferit un comision de 1.500 de euro unui fost consilier al președintelui CJ Cluj, Răzvan Pop, pentru a facilita atribuirea unui contract pentru proiectarea unui amfiteatru în cadrul Univers T. Deși Florian a negat acuzațiile de mită, anchetatorii au descoperit indicii că s-ar fi folosit de influența politică în scopuri personale.
Pe lângă aceste acuzații, Florian a fost și în centrul unor tranzacții imobiliare controversate legate de construirea hipermarketului Kaufland în zona Iulius Mall, Cluj. Potrivit martorilor, Florian ar fi negociat o mită de 500.000 de euro pentru a facilita schimbul de terenuri între Agromec și Kaufland. De asemenea, Florian a fost implicat în obținerea unui certificat de urbanism pentru un teren din zona Vaida Voievod, care ulterior a fost folosit pentru construirea Kaufland și a unor blocuri de locuințe.
În ciuda legăturilor sale apropiate cu fostul președinte al CJ Cluj, Horea Uioreanu, condamnat ulterior pentru corupție, longeviul în funcţia consilier local, Florian, a fost reales şi îşi exercită mandatul în care a fost recent reinvestit.
Nu cunosc situația descrisă în articolul însă, modul în care este scris (cu picioarele probabil), m-a făcut să mai renunț să mai citesc.
Greșeli de scriere, lipsă cursivitate și coerență, lipsă structură.
Spor!