La Cluj posturile de notar au devenit un fel de marfă îndoielnică, iar pentru a face rost de unul, trebuie să ai, evident, un dosar de relații și un strop de moralitate discutabilă. După ce am dezvăluit, într-un articol precedent, legăturile bolnăvicioase ale notăriţelor Petcu Andreea, Mitre Romana Lacrima şi Ielciu Doina, avem acum parte de un festin al practicilor neortodoxe ale notăriţelor din Cluj.
Mutări strategice pe tabla de șah notarială
Să începem cu notăriţa Ielciu Doina, căci ea a fost regina acestor mișcări, cu post definitiv în Zalău, judeţul Sălaj. Astfel că nu putea opera cu puteri depline în judeţul Cluj, sau în alte judeţe, decât prin asociere. Aşa a intrat în cârdăşie cu notăriţele Petcu Andreea Ştefania şi Mitre Romana Lacrima. Aici începe şi păcatul originar al celor trei notăriţe, Societatea Notarială Petcu, Mitre şi Ielciu a funcţionat în Piaţa Cipariu, nr 9. Fix la aceeaşi adresă funcţionează şi biroul de avocatură al lui Ielciu Mihai, soţul notăriţei de Sălaj.
În momentul în care sediul asociaţiei de notari a fost autorizat acestea au fost înştiinţate ca nu e în regulă să funcţioneze în acelasi spaţiu cu avocatul Ielciu. Şi daca acestea, să zicem, au o intrare separată, nu pot funcţiona în acelaşi sediu pentru ca poate reprezenta conflict de interese. Ca atare, în momentul autorizarii spaţiului li pus în vedere să se desprindă de sediul avocatul Ielciu, deoarece contravine codului notarilor, ceea ce nu s-a întâmplat o lungă perioadă de timp până când, recent, s-a produs minunea.
Surse din anutrajul notarilor au declarat pentru Gazeta de Cluj că un post definitiv de notar în oraşul Cluj-Napoca se tranzacţiona acum câţiva ani pe „piaţa neagră” cu 300.000 de euro, deoarece este foarte greu de obţinut. Posturile se repartizează în funcţie de nota luată la examenul de definitivat. Cum concurenţa este foarte, pentru a ajunge în oraşele bănoase cum e Clujul, mulţi notari recurg la diverse tertipuri pentru a obţine un post în acet El Dorado al tranzacţiilor imobiliare.
În condiiţile în care sumele sunt exorbitate, pentru a se înfige cu totul pe harta notarială a Clujului, Ielciu Doina s-a asociat cu notarul Bolduţ şi s-a mutat în afara ciubului din Piaţa Cipariu, pe strada Eroilor. Oricât de nevinovată ar părea mișcarea, în realitate a fost una literalmente strategică, demnă de un jucător experimentat de şah.
Mai exact, notăriţa de Sălaj s-a ales cu un post în Cluj-Napoca pentru că, după două luni de la asociera cu Bolduţ, acesta s-a retras. După retragerea lui Bolduţ, în mod evident, societatea notarială a rămas domamnei Ielciu şi astfel notăriţa şi-a asigurat postul în Cluj. Vrăbiuţele din oraş ciripesc că, după ultimele mişcări, notarul Bolduţ a vrut să facă o achiziţie imobiliară în centrul Clujul în valoare de 900.000 de euro.
Păcatele notăriţei Ielciu
Înainte de spectaculoasa mutare, notăriţa Ielciu avea deja nişte păcate pe conştiinţă. Aceasta a fost acuzată, în urmă cu câţiva ani, că a făcut nişte golănii, asemenea colegelor ei de birou. Vorba aia, cin’ se aseamănă se adună. Mai exact, notăriţa Ielciu a înregistrat în cărțile funciare anumite clauze în dosare în care soțul său reprezenta dezvoltatorii imobiliari – inclusiv în celebrul caz Tower, deci s-a lucrat în familie, fapt aflat total în afara codului deontologic al notarilor. Însă, nimic deosebit, doar un mic conflict de interese care a trecut cu vederea de Consiliul Notarilor, care închide ochii atunci când vine vorba despre regulile deontologice ale breslei, chiar dacă plângerile împotriva notăriţei Ielciu Doina au curs. Acestea au rămăs blocate la sertar pe principul corb la corb nu-şi scoate ochii. Surse au confirmat pentru Gazeta de Cluj că după aceste plângeri, colega notăriţă Petcu a preluat toate actele notăriţei Ielciu, care priveau dosare în care era implicat avocatul Ielciu Mihai.
Piața notarială din Cluj pare să fi devenit mai degrabă un joc de influență și interese decât un bastion al profesionalismului, în care regulile sunt dictate de relațiile strategice, iar plângerile oamenilor care apelează cu încredere la notari sunt uitate într-un sertar prăfuit. Rămâne de văzut dacă autoritățile vor rupe vreodată cercul vicios sau dacă „tabla de șah notarială” va rămâne în continuare o scenă a jucătorilor aleşi pe sprânceană.
Din cauza acestor practici îndoielnice ale notarilor, credibilitatea pieţei imobiliare are de suferit, drept dovadă stau celebrul caz Tower, care a lăsat pe străzi zeci de oameni, şi mult mai recenta schemă Nordis prin care zeci de români, atât din țară, cât și din diaspora, au fost induși în eroare să cumpere apartamente în ansamblurile rezidențiale și hotelurile construite de grup, apartamente care nu au fost niciodată predate proprietarilor și, în unele cazuri, au fost vândute de mai multe ori către diferiți cumpărători.