O mare parte dintre elevii clujeni au fost nevoiti sa îsi cumpere manualele din magazine. Stocurile de carti nu au fost reînnoite de sapte ani. Pâna una alta, între minister si edituri a fost încheiat un „pact al diavolului”- Programul 100 de euro pentru profesori.

Anul scolar 2008-2009 începe tot cu o „criza a manualelor”. Dupa numeroasele scandaluri de acum patru ani, legate de corectitudinea licitatilor organizate de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii, acum editurile par sa o fi dat la pace cu ministerul si, pe banii publici, sa fi gasit o solutie pentru a „trai fericiti pâna la adânca batrâneti”.
Obiectul trocului: programul 100 de euro pentru carti pentru profesori.
Ministrul Educatiei si Cercetarii a semnat în primavara anului trecut nota de fundamentare a legii care le oferea dascalilor 100 de euro pentru a-si cumpara carti. Cu adevarat avantajate de legea aporbata în urma cu mai bine de un an sunt editurile care au înregistrat profituri spectaculoase anul trecut.

Început normal de an scolar: fara manuale

Anul scolar 2008-2009 nu a fost cu nimic deosebit fata de ceilalti. Parintii au fost trimisi în librarii sa caute manualele necesare pregatirii elevilor în conditii normale. La Bucuresti, la Târgul de Carte Gaudeamus, unde a fost prezent si ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, cele mai cautate carti au fost ….tot manualele scolare.
Desi vestile de la oficialii din învatamânt sunt încurajatoare exista multi elevi care au fost nevoiti sa îsi cumpere cartile scolare. În judetul Cluj, oficial, ne merge bine. Majoritatea manualelor, desi unele cu întârziere, au ajuns pe bancile elevilor. Anca radu, inspectorul scolar însarcinat cu Relatiile Publice a declarat ca „ au fost probleme la centrul de manuale desi acestea au fost cerute înca din luna aprilie. În vara au fost semnate contractele cu editurile furnizoare si s-a fixat ca termen limita de livrare 29 august. De asemenea s-a precizat în contract ca fiecare zi de întârziere va fi penalizata. Totusi, anumite manuale ne-au fost trimise cu întârziere. Cele mai mari probleme le-am avut cu manualele pentru sectia cu predare în limba germana intensiv care nu au intrat în depozitul de carte decât în urma cu câteva zile”. Ea a afirmat ca din depozitul gestionat de ing. Ioan Razor au plecat catre scoli mai mult de trei sferturi din cartile cerute, ulterior sperându-se la acoperirea întregului necesar.

Piata de carte scolara mereu înfloritoare

Profesorii din Cluj s-au plâns ca stocul de carte scolara destinat elevilor este, în mare, acelasi de acum sapte ani, când au fost introduse manualele alternative. Ei recunosc ca, de multe ori sunt nevoiti sa trimita copiii sa îsi caute cartile pe tarabe si ca acestea, mai ales cele necesare studierii limbilor straine, sunt foarte scumpe.
Anca Radu a declarat ca Inspectoratul încearca sa reîmprospeteze în fiecare an stocul de manuale, dar trebuie avut în vedere si faptul ca numarul elevilor din anumite clase este în regres si ca unele manuale vechi mai pot fi folosite, totusi se doreste o înnoire permanenta a necesarului.
Mai mult, proiectul „100 de euro pentru carti” a facut sa explodeze piata cartilor, iar editurile, ghimpele din coasta ministerului, a îregistrat vânzari record. Nu întâmplator, poate, la editura ALL, patronata de Mihai Penescu Uniunea Editorilor din Romania, fosta Asociatie a Editurilor cu Profil Pedagogic si Cultural exista oferte speciale pentru dascalii care fac comenzi în virtutea programului mentionat: tichete cadou de 80 de lei. Interesanta este si oferta editurii pentru acestia care cuprinde, printre altele, numeroase carti despre viata printesei Diana sau despre profetiile lui Nostradamus, lucrari care putin probabil ca sunt necesare studiului la clasa. De asemenea, multe dintre titlurile alese nu pot fi considerate ca fiind necesare procesului educativ, iar alegerea acestora ramâne la latitudinea profesorilor si învatatorilor. Acestia trebuie sa îsi motiveze optiunile doar cu prezentarea bonurilor si deconturilor catre institutia de care apartin.
Mai mult, alocarea de fonduri suplimentare pentru dotarea bibliotecilor scolare a condus la “flexibilizarea” ofertei iar editura a propus bonificarea institutiilor care aleg cartile ALL cu bonuri în valoare de 25% din pretul total.

Mafia din minister

Fostul ministru al Educatiei, Mihail Hârdau a avut, la un moment dat, curajul sa vorbeasca despre situatia din minister la postul de radio BBC. El a afirmat ca de 14 ani ministerul educatiei este condus de catre edituri, ca aceste „grupari subterane” au oameni în minister si ca fac ce vor. El a afirmat pentru Gazeta ca, desi nu mai are legatura cu problemele din minister si ca nu se poate pronunta asupra unor situatii despre care nu mai este informat, a remarcat în perioada mandatului ca „lucrurile nu mergeau tocmai bine” ca „ a iesit din acea realitate” si ca poate afirma deschis ca problema editurilor este „una extrem de complicata. Din fericire de mine nu s-au putut apropia. Lucrurile nu stau bine, iar licitatiile erau organizate si verificate de catre comisii consacrate a caror oameni, mereu aceiasi, erau de partea editurilor”.

Istoricul unei afaceri

În 2005, Gazeta de Cluj prezenta modul în care anumite edituri reusesc sa convinga Ministerul Educatiei si Cercetarii sa le aprobe si avizeze lista de manuale, dat fiind pretul foarte mic cu care acestea participa la licitatiie. Ulterior, manualele, aprobate de MedC apar pe tarabe cu preturi simtitor mai mari. Data fiind sigla care demonstreaza acceptul ministerului acestea se vând foarte bine, la fel ca si materialele auxiliare care le însotesc. Daniel Tomoni, director de comunicare al ministerului, atunci ca si acum, declara la acea data pentru „Buna Ziua, Ardeal” ca nu îl priveste cum reusesc editurile sa le ofere carti la un pret atât de redus si ca în acest caz se urmaresc doar interesele ministerului si ale Bugetului, iar reprezetantii editurilor perdante, ca în cazul „Humanitas” au reclamat practicile din minister. Ei au afirmat ca este, practic, imposibil sa iesi pe piata cu manuale la un pret atât de mic si au i-au acuzat pe câstigatori ca adopta preturi de „dumping”. Scandalul a intrat si în atentia Consiliului Concurentei la acea data.

Mihail Hârdau pentru BBC – “Decredibilizarea îi ajuta pe ceilalti sa-si aranjeze tot felul de afaceri. Ministerul este condus de 14 ani de edituri. Puteti sa le spuneti cum vreti – organizatie mafiota, organizatie subterana – editurile au oameni în minister. Prin publicarea subiectelor, prin trimiterea licitatiilor în teritorii, le-am dat o lovitura pe care am resimtit-o în articoleole ziarelor. Oameni din minister lucreaza pentru aceste edituri. A fost vândut învatamântul pentru bani marunti, pentru interese marunte.”

Hotarârea nr. 453 din 16 mai 2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 315/2006 privind stimularea achizitionarii de carti sau de programe educationale pe suport electronic si care vizeaza achizitionarea de carti în valoare de 100 Euro
Impactul asupra mediului de afaceri
– Fondurile necesare pentru finantarea ajutorului financiar echivalentul în lei a 100 de euro anual pentru fiecare cadru didactic titular si/sau suplinitor calificat din învatamântul preuniversitar se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului.
– Ajutorul financiar se acorda anual, pe baza de cerere formulata de beneficiar si înregistrata pâna la data de 1 noiembrie pentru anul urmator la unitatile de învatamânt la care acesta exercita functia de baza, iar ajutorul se acorda începând cu luna ianuarie din anul urmator.
-Prezentul proiect de act normativ aduce urmatoarele modificari ale veniturilor si cheltuielilor bugetare:
Cheltuieli Buget de stat Nr. estimat de beneficiari Suma
(mii lei) Observatii 2007 233000 82250 Suma exista în bugetul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului
2008 245000 86490
2009 250000 88250
2010 254000 89660
2011 256000 90370

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.