După ce a plantat degeaba 60.000 de copăcei, Primăria face parc pe Bulevardul Muncii. Prin proiectul Pădurea Clujenilor, s-a dorit creşterea suprafeţei de spaţiu verde în oraş, însă toată munca a fost în zadar. Din 2014, terenul este în paragină, astfel că, proiectul ratat, Pădurea Clujenilor va fi transformat în Parcul Tineretului.

Din 2009 până în 2014, Primăria Cluj a plantat în fiecare an, 10.000 de arbori de diverse specii pe o suprafaţă de 20 de hectare de teren de pe Bulevardul Muncii. Deşi s-a făcut multă agitaţie şi zarvă în legătură cu acest proiect, totul s-a dovedit a fi un dezastru financiar. Puieţii s-au uscat şi au fost distruşi de animalele care păşunează pe terenul respectiv.

Proiectul controversat a fost inţiat de fostului primar Sorin Apostu şi este dus mai departe de Emil Boc. Sorin Apostu a intenţionat să împădurească respectivul teren printr-o serie de acţiuni publice, la care erau invitaţi lideri şi oameni din instituţiile publice din oraş.

La ultima şedinţă de Consiliu Local, a fost votată hotărârea privind însuşirea documentaţiei tehnice de actualizare date de carte funciară şi dezlipire a parcelei în suprafaţă de 220.876 mp, situat în municipiul Cluj-Napoca, zona Pădurea Clujenilor, includerea în domeniul public al municipiului Cluj-Napoca a parcelei în suprafaţă de 213.004 mp.

„În prezent, suprafaţa respectivă de teren şi vegetaţia sunt puternic degradate, reprezentând un spaţiu public neamenajat, care nu mai are nicio utilitate/destinaţie (nu este utilizabil nici ca zonă verde, zonă de agrement, grădină sau parc). Datorită fenomenului de păşunat abuziv – în mod necontrolat, pe toată suprafaţa în cauză, ne confruntăm cu o degradare continuă a vegetaţiei rămase, cu toate că începând cu anul 2009 – din iniţiativa municipalităţii, s-au plantat puieţi forestieri din diverse specii care au fost la rândul lor degradaţi, în urma aceloraşi acte abuzive de vandalism şi păşunat clandestin”, se arată în tema de proiectare PUZ de includere în intravilan terenului de pe bulevardul Muncii.

Cu alte cuvinte, 21 hectare de teren au fost incluse în domeniul public în vederea transformării acestora în parc. Astfel că, Pădurea Clujenilor se va reconverti în Parcul Tineretului. Acesta ar urma să fie cel mai mare din oraş.

Deşi terenul de pe Bulevardul Muncii a fost aproximat la 20 de hectare, la şedinţa extraordinară a Consiliul Local din 29 martie, terenul a fost „bătut în cuie” la 21 de hectare.

Cum va fi amenajat parcul

Administraţia locală doreşte să transforme terenul intr-un spaţiu verde, care să cuprindă zone de agrement, loisir şi sport, accesibil tuturor categoriilor de vârste.

„Obiective ale Planului Urbanistic Zonal: crearea unui spaţiu verde ce se bucură de diversitate funcţională, ce cuprinde zone de agrement, loisir şi sport; conceperea unui spaţiu dedicat tuturor categoriilor de vârstă, cu o atenţie deosebită pentru accesibilitate persoanelor cu deficienţe locomotorii. Parcul propus va avea la bază ideea unui spaţiu atractiv şi accesibil pe toată durata anului, cu activităţi dedicate atât perioadei de vară cât şi de iarnă. Se doreşte ca prin amenajările propuse să se rezolve problema stabilizării terenului prin lucrări specifice (de terasament, plantaţii). Terenul natural, plantele şi geometria terenului vor fi folosite pentru a ierarhiza, grupa sau separa diferite funcţiuni şi trasee. Parcul va fi conceput ca un mixaj funcţional, destinat mai multor tipuri de activităţi: funcţiuni sportive (amenajări pentru role, biciclete, piste de alergare, mese de ping pong, şah, perete pentru căţărat, amenajări cu aparate fitness, amenajări pentru sporturile de iarnă etc.), funcţiuni de agrement şi loisir (locuri de joacă pentru copii, promenadă), funcţiuni de alimentaţie publică, funcţiuni administrative, funcţiuni administrative (birouri administrative, depozite unelte şi utilaje întreţinere, grupuri sanitare pentru public, vestiare şi grupuri sanitare pentru personal, punct de prim ajutor). În funcţie de concluziile studiului hidrologic şi a expertizei geotehnice, amenajarea poate cuprinde şi un lac/luciu de apă pentru agrement, cu suprafaţa de 2-3 hectare”, este notat în tema de proiectare

În proiect se mai doreşte şi amenajarea unui lac de agrement cu o suprafaţă de 2-3 hectare, însă totul depinde de concluziile studiului hidrologic şi a expertizei geotehnice.

Cine finanţează proiectul?

La finalul anului trecut, Tegra Plus din Săvădisla a câştigat un contract de 114.000 lei cu Primăria pentru elaborarea Planului Urbanistic Zonal de introducere în intravilan a terenului de pe B-dul Muncii numit iniţial Pădurea Clujenilor şi în prezent Parcul Tineretului.

Timp de mai mulţi ani, liderii din administraţie, începând cu fostul primarul Sorin Apostu au intenţionat să împădurească respectivul teren printr-o serie de acţiuni publice.

Comisia de urbanism a Primăriei nu a discutat, deocamdată, proiectul urbanistic al viitorului parc făcut de cei de la Tegra Plus.

Intenţia Primăriei este să acceseze fonduri europene pentru a realiza acest nou parc în Cluj. Chiar cel mai mare din oraş, având în vedere că acum, cel mai mare parc al Clujului este Parcul Central care are 14 hectare.

Spaţiul verde pe cap de locuitor e departe de normele europene

Primăria vrea să crească suprafaţa de spaţiu verde/cap de locuitor prin crearea acestui parc. Se doreşte ca până în 2020 să se ajungă la 27 mp/cap de locuitor.

Suprafaţa totală de spaţiu verde din Cluj-Napoca este de 814 hectare, din care aproape jumătate sunt păduri 390 hectare, 460 hectare pentru activităţi recreative, 94 hectare sunt parcuri, 42 hectare sunt cimitire.

Oficialii din Primărie au luat în calcul şi pădurile şi cimitirele atunci când au contabilizat suprafaţa totală de spaţiu verde. Raportat la populaţia oficială de 325.000 de locuitori, înseamnă că unui clujean îi revin 25 mp de zonă verde. În realitate însă, populaţia oraşului este mai mare cu aproximativ 100.000 de oameni, de unde rezultă că unui clujean îi revin 20 mp de zonă verde. Dacă scădem şi pădurile şi cimitirele, rămân 13-14 mp de zonă verde pentru fiecare clujean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.