Doi clujeni au fost condamnați de magistrații de la Judecătoria Turda la 2 ani, respectiv 3 ani și 2 luni de închisoare cu executare, după ce au tăiat ilegal 16 arbori dintr-o pădure situată pe raza comunei Valea Ierii. Este vorba despre Ruben și Mihai Marcu, clujeni care au reușit „performanța” să sustragă arborii ce aparțineau primăriilor Luna, Ceanu Mare și Tritenii de Jos, chiar după ce o patrulă de jandarmi a constatat infacțiunea. Motivul: Ocolul Silvic Valea Ierii – autoritatea responsabilă de paza arborilor din cantonul respectiv, n-a avut nicio reacție în momentul în care a fost reclamată tăierea ilegală de arbori.
Potrivit rechizitoriului, în perioada ianuarie 2021 – 15.03.2021 cei doi bărbați, însoţiţi de o persoană rămasă necunoscută, s-au deplasat într-o pădure situată pe raza comunei Valea Ierii de unde au tăiat ilegal un număr de 16 arbori specia molid, respectiv 9 arbori din proprietatea Primăriei Luna, 5 arbori aflați în proprietatea Primăriei Tritenii de Jos și 2 arbori din proprietatea Primăriei Ceanu Mare. Valoarea prejudiciului cauzat prin tăierea ilegală a celor 16 arbori este de 7.416,148 lei, alcătuită din suma de 4.262,44 lei reprezentând valoarea arborilor tăiaţi şi suma de 3.053,708 lei reprezentând valoarea valoarea funcţiilor nerealizate ale pădurii.
După tăierea arborilor, i-au curăţat de crengi şi i-au tras de la locul tăierii în afara pădurii cu ajutorul unui tractor, urmând ca unul dintre bărbați să revină pentru a-i încărca şi duce din acel loc cu un mijloc de transport adecvat.
Ocoalele silvice, nu au nicio reacție când aud de hoții de lemne
Cei 16 buşteni proveniţi de la arborii tăiaţi ilegal au fost găsiţi de organele de control din cadrul Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Cluj la data de 13 martie 2021. Reprezentanții IJJ Cluj au solicitat sprijinul Ocolului Silvic Valea Ierii și a Ocolului Silvic Someșu Rece, însă organele silvice nu au dat curs solicitării. La acel moment s-a prezentat la faţa locului şeful de district din cadrul Ocolului Silvic Someşu Rece, care a constatat faptul că zona unde au fost identificaţi arborii nu este pe raza teritorială a Ocolului Silvic Someşu Rece sens în care a refuzat să sprijine agenţii constatatori. Ulterior s-a luat legătura cu şeful Ocolului Silvic Valea Ierii, care a transmis agenţilor constatatori că nu are pe cine să trimită la fața locului, context în care, arborii tăiaţi ilegal au rămas unde au fost identificați. După plecarea jandarmilor, unul dintre bărbați a sustras cei 16 buşteni cu ajutorul unei autoutilitare şi i-a transportat într-o locaţie necunoscută, valoarea prejudiciului cauzat prin furt fiind de 6597,36 lei (fără TVA). Numai după două zile de la identificarea arborilor tăiați ilegal, o echipă formată din reprezentanți ai Gărzii Forestiere Cluj, ai Ocolului Silvic Someșul Rece, ai Ocolului Silvic Valea Ierii și ai IPJ și IJJ Cluj s-au deplasat în locul în unde patrula de jandarmi a identificat materialul lemnos abandonat. Ajunși la fața locului, au identificat cantitatea de 0,404 mc material lemnos special molid, iar în urma analizării hărții amenajistice s-a constatat faptul că materialul lemnos s-a aflat pe raza teritorială a Ocolului Silvic Valea Ierii. Garda Forestieră Cluj a arătat că materialul lemnos sustras în perioada de 13-14 maretie 2021, a fost în volum de 21,229 mc. Astfel, din cantitatea descoperită inițial mai rămăseseră numai câteva crengi.
De asemenea, au identificat un număr de zece cioate din specia molid provenite din tăieri ilegale de arbori, iar ulterior au fost descoperite în total 29 cioate.
Unul dintre jandarmii audiați în calitate de martor pe parcursul urmăririi penale au arătat că, la data la care a identificat arborii tăiați ilegal, a observat la o distanţă de aproximativ 500 metri o autoutilitară de culoare portocaliu, care era parcată fiind goală.
Autoutilitara a fost descoperită, la data de 9 aprilie 2021, în localitatea Măguri Răcătău. Cu toate că urmele identificate în pădure corespundeau cu cele lăsate de autoutilitară, unul dintre cei doi inculpați a încercat să inducă ideea că la sfârșitul anului 2020 și-a parcat autoutilitara în curtea în care a fost identificată de poliție, loc în care s-a și defectat şi că de atunci nu mai folosit-o nimeni. Unul dintre vecinii bărbatului pe terenul căruia era parcată autoutilitara a fost vizat de o percheziție domiciliară în urma căreia a fost identificată cantitatea de 47,789 mc material lemnos specia molid. Fiind speriat de acțiunea organelor de poliție, martorul a declarat că arborii aflați în curtea sa nu sunt arborii tăiați ilegal și identificați în Valea Ierii și că buștenii respectivi au fost sustrași de unul dintre cei doi inculpați cu autoutilitara acestuia și transportați în localitatea Someșu Rece, într-o locație necunoscută. Însă, în cursul urmăririi penale nu a recunoscut aspectele declarate verbal, arătând că nu are cunoştinţă cine a sustras arborii abandonați și identificați de jandarmi.
Hoții de lemne s-au filmat în timp ce tăiau arborii
Cei doi bărbați au fost supravegheați tehnic în cursul urmăririi penale, iar telefonul lui Ruben Marcu a fost vizat de o percheziţie informatică.
În urma percheziţiei informatice asupra telefonului mobil ridicat de la Ruben Marcu au fost descoperite mai multe înregistrări video care îl prezintă pe Mihai Marcu în timp ce taie mai mulţi arbori specia molid, fiind însoţit la locul tăierii de inculpatul Ruben Marcu. De asemenea, din filmări reiese cum cei doi bărbați își pregăteau mâncarea în aer liber, în locaţia în care au fost tăiaţi arborii.
Magistrații de la Judecătoria Turda au arătat că din înregistrările video, din procesul-verbal întocmit de organele de poliţie, precum şi din declaraţia unui angajat al Gărzii Forestiere Cluj rezultă că locaţia care apare în înregistrările video efectuate de Ruben Marcu este locul de unde au fost tăiaţi arborii identificați de patrula de jandarmi. Mai mult, instanța a constatat că traseul urmat de la locul tăierii de către tractorul care trage arborii, este acelaşi cu cel de la locul unde au fost descoperite cioatele de arbori tăiaţi ilegal şi până la locul unde arborii au fost găsiţi de jandarmi la data de 13 martie 2021, că ulterior arborii au fost încărcaţi pe autoutilitara inculpatului Ruben Marcu şi transportaţi într-o locaţie necunoscută.
„Instanţa reţine faptul că inculpatul Ruben Marcu nu este autorizat să efectueze activităţi de exploatare material lemnos, nu deţine/administrează o societate comercială care să aibă un obiect de activitate de acest gen. Cu toate aceste, inculpatul Ruben Marcu, astfel cum reiese şi din înregitrările exitente la dosarul cauzei, foloseşte utilaje specifice acestui tip de activitate (tractor, autoutilitară echipată specual pentru încărcare şi transport buşteni) şi este perceput în comunitatea sa ca un furnizor de material lemnos. Astfel cu ocazia percheziţiei informatice au fost descoperite în telefonul inculpatului Ruben Marcu mesaje de la terţe persoane care îi solicitau să le facă rost de material lemnos.”, au motivat magistrații de la Judecătoria Turda.
Cum au ajuns primăriile să aibe posesiuni?
Oameni-și închipuie că acele păduri au fost ale nimănui sau că au fost ale unor latifundiari ce fie n-au cerut nimic fie au fost, cîndva, despăgubiți.
Obștile din Țara Făgărașului dețin, mai degrabă dețineau că oamenii au fost prostiți, muntele pînă pe creastă. De acolo, nu mă-ndoiesc, erau ale obștilor din Țara Românească.
Obște înseamnă comun, în egală măsură al tuturor locuitorilor unui sat, moșia satului.