Păduri defrișate

Problema fundamentală în țara noastră este că situația defrișărilor ilegale, din păcate, nu reprezintă o excepție, ci a devenit o regulă dacă e să se aducă în discuție faptul că România nu își îndeplinește obligațiile față de proprii cetățeni, în primul rând, și abia apoi față de normativele europene.

Cu fiecare an ce trece, statisticile privind exploatarea forestieră cresc alarmant. Defrișările ilegale sunt la ele acasă. Cifrele reale privind volumul anual de lemn dispărut din România nu corespund cu cele din rapoartele prezentate oficial. În Cluj, statisticile sunt dezastruoase- în anul 2019, nici măcar 1% din lemnul furat nu a fost confiscat de către personalul responsabil.

România, “țara hoților”?

Conform raportului de activitate al Gărzii Forestiere Cluj, în anul 2018, volumul arborilor tăiați ilegal a fost de 2.826, dintre care doar 473 metri cubi au fost confiscați fizic, adică nici măcar un sfert din lemnul furat nu a fost confiscat.

Pentru anul 2019 surprizele cresc. Cifrele devin alarmante- 143.358 de metri cubi au reprezentat volumul arborilor tăiați ilegal, dintre care doar 101 metri cubi au fost confiscați fizic- adică 0, 000705% din lemn a fost recuperat, nici măcar 1%!!!  

Să facem niște calcule: un camion de încărcat lemne poate transporta aproximativ 7 mc de material lemnos.

Cum au putut trece aproximativ 20. 480 camioane fără să fie sesizate de nimeni?

Pădurarii au dreptul să folosească acum arme pentru a se proteja. Nu cumva plutește indiferența în aer?

Salariul unui pădurar este de minimum 4.000 de lei, ba chiar după noile modificări ale legii, personalul silvic pensionat la vârsta standard beneficiază de o gratificaţie egală cu minimum 5 salarii brute pe ultima lună de activitate. Toate acestea pentru ce, în condițiile în care, cu toate că sunt înarmați, România continuă să poarte numele de “țara hoților”?  Să nu mai vorbim despre bugetele șefilor ocoalelor silvice care cresc pe zi ce trece în urma comercializărilor ilegale de material lemnos.

Garda Forestieră a devenit nefuncțională, proprietarii ocoalelor silvice se îmbogățesc, Romsilva, care ar trebui să se ocupe cu cu protejarea, conservarea și dezvoltarea fondului forestier, pare imună, ba chiar se pune problema dacă nu cumva protejează hoțiile din țară. Așadar, care este partea vătămată în urma tuturor acestor fapte? Aparent, nu deranjează pe nimeni furturile în cauză.  

Escrocheriile se întâmplă exact sub nasul nostru: în mod ciudat, conform raportului de activitate al gărzii Forestiere Cluj pentru anul 2019, din volumul total de arbori tăiați ilegal (143.358 mc), numărul de material lemnos care nu se găsește și care a fost confiscat contravaloric, este de 296 mc. Valoare care dacă e să o adăugăm la cei 100, 91 mc de material lemnos confiscat, nu atinge decât numărul de 397, 6 mc de arbori. Restul lemnului, până la 143.358 mc, s-a evaporat.

Teoretic, personalul Jandarmeriei Române are abilitarea legală de a constata fapte de natură penală și contravențională în ceea ce privește protejarea pădurilor și combaterea acțiunilor ilicite, atât în timpul acțiunilor desfășurate independent, cât și în colaborare cu alte instituții ale statului.

Cu toate acestea, nu se vede și nu se aude nicio mișcare de nicăieri. Corupția este la ea acasă.

Uniunea Europeană cere României să stopeze defrișările ilegale

Comisia Europeană îndeamnă România de ceva vreme, să pună în aplicare în mod corespunzător Regulamentul UE privind lemnul (EUTR), care interzice întreprinderilor din sectorul lemnului să producă și să introducă pe piața UE produse obținute din bușteni recoltați în mod ilegal. În plus, aceasta a constatat că autoritățile române gestionează pădurile, inclusiv prin autorizarea exploatării forestiere, fără a evalua în prealabil impactul asupra habitatelor protejate, după cum se prevede în Directiva Habitate și în Directiva privind evaluarea strategică de mediu.

Potrivit unui raport al organizației Greenpeace, în România sunt tăiați, anual, 20 de milioane de metri cubi de lemn ilegal și 19 milioane, legal. Devine din ce în ce mai dificil să se abordeze problema eliminării hoților de lemne din țara noastră având în vedere că pădurarii ajung să fie uciși de către aceștia.

Silvicultori atacați sau uciși de către hoții de lemn

Mass media a prezentat cazuri cutremurătoare cu pădurari care au fost uciși de grupările mafiei lemnului pentru că au îndrăznit să-și facă meseria în mod onest. În ultimele luni, au fost omorâţi de hoţii de lemn 6 pădurari, iar peste 650 de silvicultori au fost agresaţi, bătuţi, ameninţaţi cu moartea, atacaţi cu topoare, cuţite şi chiar împuşcaţi de infractorii surprinşi în timp de tăiau şi sustrăgeau material lemnos sau de braconieri. Ultimul caz este cel al pădurarului al cărui corp a fost găsit într-o râpă greu accesibilă. Acesta a fost împușcat într-o pădure din Maramureș, iar urmele de violență de pe corp arătau că a fost bătut crunt. Bărbatul era tată a 3 fete.

Pădurarii au dreptul de a folosi arme letale

Cei care au grijă de păduri au reclamat că au fost lăsați fără apărare în fața unor infractori care nu ezită să îi atace cu cruzime, pădurarii fiind dotați doar cu arme scurte neletale. Camera Deputaților a adoptat modificarea legii în favoarea pădurarilor, după ce numărul agresiunilor asupra silvicultorilor a crescut alarmant.

În acest context, Mihai Goțiu, senator USR, a cerut părerea domnului ministru Marcel Velea în ceea ce privește înarmarea pădurarilor. Acesta din urmă susține că pădurarii pot fi dotați pentru activitățile de pază a fondului forestier cu arme scurte, letale și neletale. Cu privire la posibilitatea utilizării armamentului lung, ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Velea, declară că o astfel de faptă este considerată garantat un pericol social.

Cu toate acestea, mă întreb ce impact va avea înarmarea pădurarilor dacă numărul hoțiilor continuă să crească- oare au ajuns să fie plătiți și pe deasupra și înarmați pădurarii, pentru a ne fura?

“Controale” și “verificări” în zadar

Conform comunicatului transmis de către domnul ministru Marcel Velea, în anul 2019 (perioada ianuarie-noiembrie), s-au efectuat “activități specifice” pentru prevenirea și combaterea tăierilor, circulației, depozitării, prelucrării și comercializării ilegale de arbori din păduri. Exact ce activități au avut loc nu se știe- domnul ministru nu enumeră niciuna. Au avut loc doar niște controale- 40.492: 29.068 organizate pe linia legalității transportului materialului lemnos, 6.190 organizate în fondul forestier, 3.604 organizate pe linia provenienței, prelucrării, depozitării și valorificării materialului lemnos,  iar 1.630 alte controale au avut loc în domeniul silvic.

Au fost verificate 11.388 obiective, dintre care: 1.482 au fost reprezentate de exploatări forestiere, 2.193 târguri, oboare și piețe, 740 instalații de debitat, 355 ocoale silvice sau/și structuri subordonate, 1.355 depozite verificate, 5.263 alte obiective verificate. Printre acestea se numără și un număr de 78.264 de mijloace de transport.

Din păcate, în urma studierii documentelor oficiale, controalele și verificările menționate nu înseamnă mai nimic pe lângă realitate. Conform jurnaliștilor de la Rise Project, în fiecare an din perioada 2008-2018, a dispărut ilegal o pădure de două ori mai mare decât suprafața Municipiului București. Valoarea lemnului traficat anual a depășit un miliard de euro, bani nefiscalizați. Volumul anual de lemn dispărut din România, timp de un deceniu, se ridică la 38,6 de milioane de metri cubi în total. De două ori mai mult decât în raportările oficiale.

Poate cuvântul cheie aici e responsabilizare. Trăim într-o țară în care prea puțini sunt trași la răspundere pentru ce se întâmplă, iar dacă se va continua astfel, nimic nu se va schimba. Nu contest beneficiile înarmării pădurarilor, însă ce rost are această măsură dacă armele sunt de fapt folosite de către oameni care ajută hoții să fure țara, care în loc să lupte pentru înlăturarea corupției, ei o încurajează?

Citește și: https://gazetadecluj.ro/ministrul-mediului-ii-vreau-cu-catuse-la-maini-pe-toti-cei-care-taie-ilegal-transporta-ilegal-sau-fura-din-padurile-romaniei/

1 COMENTARIU

  1. mafia lemnului protejata de la cel mai inalt nivel,in jud,Cluj mai precis in zona Huedinului functioneaza doua firme fantoma care exploateaza ilegal padurea din zona si anume firmele Frasinul si Forest Land care beneficiaza de o protectie iesita din comun,amandoua sunt firmele unor bistriteni care au protectie direct de la Cotroceni,amandoua duc lemnele furate la Sebes Alba unde patronul de acolo este ruda cu consulul Austriei la Sibiu,iar domnul consul il are nas pe domnul presedinte locatar al cotroceniului,beneficiind de protectie mare nimeni nu ia masuri impotriva lor,firma Forest Land are sediul in Orasul Huedin dar nimeni nu a verificat-o niciodata,iar rezultatul se vede in Muntii Vladeasa care au fost rasi de pe fata pamantului de acesti smecheri cu protectie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.