Păduri defrișate

Un pădurar din Gilău a fost condamnat în primă instanță la 1 an și 11 luni de închisoare cu suspendare, după ce a încercat să-i ofere mită unui polițist pentru a închide ochii la transporturile ilegale de lemn. Interceptările din dosar ne arată cum acționa pădurarul pentru a-și liniști oamenii care efectuează transportul în cazul în care sunt reclamați la 112: ”Dumneata mă suni, îmi zici: <<domn` pădurar suntem într-o acțiune>>. Și atunci eu știu că-i bai și îl sun mă și în gaura de șarpe ai dispărut”.

Zilele trecute, un post de televiziune național a prezentat din nou investigația realizată anul trecut de Recorder ”Pe urmele hoților de lemn”, o investigație care explică dimensiunea acestei catastrofe ecologice, furtul de lemn fiind cel mai constant jaf petrecut pe teritoriul României în ultimii 30 de ani. Indiferent ce regim a fost la putere și indiferent de creșteri economice sau crize financiare, pădurile țării au fost decimate în mod sistematic.
Recorder a descoperit în inima Bucovinei un sistem de complicități și interese în care e implicată toată lumea: silvicultori ai statului care pun umărul la prăduirea pădurii pe care ar trebui să o păzească, politicieni locali care fac afaceri cu lemn tăiat ilegal și se bucură de protecție de la centru, șefi de ocoale conectați politic. Și tot în Bucovina jurnaliștii au găsit suficiente indicii că drumurile forestiere pe care circulă camioane cu lemn tăiat ilegal duc direct în birourile instituțiilor din București. Aici au fost create portițe legislative pentru ca hoții să poată fura cu acte în regulă. Aici au fost numiți politruci în instituții silvice cheie, pentru a închide ochii la jaful din păduri.
Din păcate, problema defrișărilor ilegale persistă, iar motivarea unei sentințe recente prin care un pădurar din Gilău a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru dare de mită scoate la iveală modul în care pădurarul a încercat să cumpere un polițist pentru a închide ochii la transporturile ilegale de lemn.

De trei ori mită


Pădurarul Teodor Lăpuște a fost condamnat în primăvara acestui an la 1 an si 11 luni de închisoare cu suspendare de către Tribunalul Cluj. Sentința a fost atacată cu apel, iar în iunie 2020, Curtea de Apel Cluj a menținut definitiv condamnarea, majorând doar durata termenului de supraveghere de la 2 ani la 4 ani.

Pădurarul avea nevoie de o persoană în cadrul Poliției pentru a-și putea desfășura afacerile ilegale cu lemn.

Potrivit rechizitoriului, în octombrie 2018 pădurarul i-a promis polițistului 40 metri cubi de lemn, în valoare de aproximativ 10.000 de lei, iar în luna noiembrie 2018 i-a promis bani sau alte foloase ca să închidă ochii la neregulile din domeniul silvic. Potrivit procurorilor, în 20 decembrie 2018, pădurarul i-a dat șefului de post 1.500 de lei ca să treacă cu vederea contravențiile sau infracțiunile din domeniul silvic, dar și să îl anunțe când sunt controale pe linie silvică.
Pădurarul a fost denunțat la DNA de către polițist, iar ulterior a fost autorizat să înregistreze discuțiile dintre aceștia. Potrivit procurorilor, într-una din discuțiile înregistrate, pădurarul i-a propus polițistului să îi facă rost de o mașină de lemne pe care să o vândă ”ca să mai aibă și el niște bani de care să nu știe soția”.



Planul pădurarului

Într-una din interceptările aflate la dosar, pădurarul îi spunea unui bărbat care efectua transportul ilegal de lemn să stea liniștit că dacă are probleme se ocupă să dispară ”în gaură de șarpe”.

 ,,Când ești dumneata de servici eu te întreb: Șefule ești de serviciu? Pe patrulă sau… Neluțule liber!, el are comenzile lui, le duce, dacă vrei în fiecare seara decartează, dacă nu la o săptămână când zice mă am dus două ture, a fost atâta ori atâta și atâția ai și gata. Cât mai simplu. Dumneata ești spectator. Dumneata nu tre să vezi atâtea.  Dacă dumneata, dacă cineva sună la 112, dumneata mă suni, îmi zici domn` pădurar suntem într-o acțiune. Și atunci eu știu că-i bai și îl sun mă și în gaură de șarpe ai dispărut”, se arată în interceptările de la dosar.



Judecător: De mai mult timp era tolerată și încurajată o practică de cooptare a polițiștilor la a închide ochii

După ce pădurarul a fost trimis în judecată, acesta și-a recunoscut faptele, beneficiind de reducerea cu o treime a pedepsei, fiind condamnat la 1 an și 11 luni de închisoare cu suspendare.

În motivare, judecătorul arată că în zonă se practică această manevră de cooptare a polițiștilor în schema defrișărilor.

”La individualizarea pedepsei se va ține cont de gravitatea infracțiunii și de periculozitatea inculpatului. Prima se desprinde din faptul că infracțiunea a fost săvârșită în formă continuată – 4 acte materiale, din împrejurarea ca din probele administrate rezultă că modalitatea de abordare a denunțătorului de către inculpat era o practică veche în zonă, că de mai mult timp era tolerată și, într-o oarecare măsura, încurajată o astfel de practică de cooptare a polițiștilor la ”a închide ochii”, respectiv din faptul că, în ciuda riscurilor și a evidenței ca polițistul ”se teme”, inculpatul a insistat în a-l atrage de partea comunității practicante de astfel de înțelegeri, în așa fel încât toată lumea să câștige”, arată judecătorul.

”Inculpatul este de mulți ani pădurar în zonă, știe extrem de bine, datorită cunoștințelor de specialitate în domeniu, care este efectul defrișărilor necontrolate asupra mediului, părând să practice această modalitate de lucru pentru a câștiga bani în plus. De altfel, a apelat la tertipuri pentru a sensibiliza orgoliul masculin de genul ca denunțătorul să facă rost de bani de care să nu știe nevasta (…).

Inculpatul este o persoană relativ în vârstă, cu mai multe afecțiuni cronice, a recunoscut săvârșirea infracțiunii imediat după trimiterea în judecată și pare să regrete cele întâmplate. Nu are antecedente penale, nu există la dosar dovezi ale unei sancționări disciplinare anterioare, a fost sincer și a avut un comportament corespunzător pe parcursul procesului penal. Își câștigă existența prin muncă, în comunitatea în care trăiește este apreciat ca o persoană pașnică, echilibrată, cu un comportament adecvat față de membrii comunității, bine integrată în societate și implicată în activități sociale utile, se bucură de un statut consolidat în rândul comunității locale, este apreciat pozitiv, beneficiază de relații bune cu familia, se bucură de sprijin și atașament din partea acesteia, dispune de resurse individuale și familiale optime în vederea schimbării comportamentale”, mai arată judecătorul.

Nici măcar 1% din lemnul furat din Cluj nu a fost confiscat

Gazeta de Cluj a prezentat în primăvara acestui an o statistică îngrijorătoare și dezastruoase cu privire la defrișările ilegale. În anul 2019, nici măcar 1% din lemnul furat nu a fost confiscat de către personalul responsabil.
Conform raportului de activitate al Gărzii Forestiere Cluj, în anul 2018, volumul arborilor tăiați ilegal a fost de 2.826, dintre care doar 473 metri cubi au fost confiscați fizic, adică nici măcar un sfert din lemnul furat nu a fost confiscat.

Pentru anul 2019 surprizele cresc. Cifrele devin alarmante – 143.358 de metri cubi au reprezentat volumul arborilor tăiați ilegal, dintre care doar 101 metri cubi au fost confiscați fizic- adică 0, 000705% din lemn a fost recuperat, nici măcar 1%!!!

6 COMENTARII

  1. Asa se intampla cand aceste lucruri se fac in cardasie Politie-Padurar,dar cand la un moment dat se schimba regula in comuna Rasca si la conducerea Postului de Polite vine un politist care doreste sa puna la punct unele nereguli ramase +mostenire+ de la fostii politisti intampina unele greutati pe care reuseste cu ajutorul DGA sa le inlature.Ma intreb si va intreb ce au facut ceilalti politisti care si-au desfasurat activitatea la Postul de Politie Rasca-Chiar nu au fost in stare niciodata sa il puna la punct pe acest padurar corupt ? Cum si-au desfasurat activitatea de politist daca nu au uzat de toate parghiile pe care le avea la indemana ?Sunt multe semne de intrebare care ii vizeaza pe fostii politisti care si-au desfasurat activitatea la acest Post de Politie !

  2. Tinerii nu știu, sau unii nu-și mai aduc aminte. Dar, cel mai mare expotator de lemn din România în anii 1990 a fost Omar Haisam. Penalul ăsta era bun prieten cu penalii din PSD și făcea parte din delegația oficială a țării, condusă de Iliescu Ion.

  3. Un om lua securea noaptea și dărăburea codru des cu încarcare la camioane, auzi !, ce puse bară la bară fac înconjurul graniţei României de 52 de ori ! Vrednic este ! … Parchetul.

  4. Ceilalti politisti din Rasca erau ocupati sa se faca ca nu il vad pe Dinca din Caracal.
    Iar Haisam era tovarasul lui Basescu, marinarul delirant, nu al lui Iliescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.