
Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că dosarul în care sunt implicați Bob Dorin și Studium Green împotriva lui Mihai Chezan artizanul Țepei “Tower” supranumită mai nou și Nordis de Cluj merită o a doua rundă de spectacol tot la Curtea de Apel Cluj. ÎCCJ a aruncat zarurile justiției și a hotărât că prima judecată a avut hibe. Așa că reîncepem dansul juridic!
Între timp, Bob Dorin a mai spălat din păcatele artizanului țepei Tower, Mihai Chezan și-a despăgubit victimele Tower de acum 15 ani cu bani și apartamente în alt proiect derulat de către acesta, blocul Seasons. Dorin Bob a făcut față cu brio războiului pe care îl are cu Mihai Chezan și asociații acestuia. Aceasta a fost doar o mică bătălie dintr-un război care cu siguranță nu se va sfârși curând. Adevărul se pare că va ieși curând la suprafață.
Totul pleacă de la un verdict al Curții de Arbitraj Cluj, care stabilise că Bob Dorin și compania trebuie să-i plătească lui Mihai Chezan, marele vizionar imobiliar, precursor al schemei Nordis de Cluj și firmelor lui nu mai puțin de 11 milioane de lei.
Curtea de Apel Cluj a analizat speța și se pare că a luat decizii suficient de șubrede încât recurenții să vină cu nu mai puțin de nouă motive pentru care judecata ar fi fost viciată.
ÎCCJ însă n-a avut nevoie să le citească pe toate, primul a fost suficient ca să dea dosarul înapoi la Curtea de Apel Cluj spre rejudecare.
Sentinţa dată de Curtea de Apel Cluj, urmată de show cu jandarmi
În anul 2023, Curtea de Apel Cluj a emis o primă sentință în cazul dintre Dorin Bob și Mihai Chezan. Bob este cunoscut pentru dezvoltarea unor ansambluri rezidențiale, în timp ce Chezan este asociat cu proiectul Tower, care nu a fost finalizat și a devenit subiectul unei anchete a DNA Cluj.
Firmele celor doi au fost implicate într-o asociere, însă conflictele între ei au dus la un proces. După un litigiu soluționat la Curtea de Arbitraj Comercial, Bob a fost obligat să plătească lui Chezan câteva milioane de euro. Decizia arbitrală a fost contestată la Curtea de Apel Cluj. Instanța a admis parțial cererea de anulare a hotărârii arbitrale din 25 iulie 2023, dispunând anularea parțială a unei părți a hotărârii care privea predarea unor acte juridice și contabile către una dintre părți. În schimb, a menținut restul hotărârii și a respins alte cereri de anulare. De asemenea, a stabilit că pârâtele să plătească o sumă de 1.100 lei reprezentând taxe de timbru și onorarii avocațiale.
Avocatul lui Chezan, Mihai Ielciu, preciza la acea vreme că dispozițiile referitoare la obligațiile financiare de 11 milioane de lei rămân valabile, cu excepția celei privind comunicarea actelor, care fusese deja îndeplinită. Chezan și echipa sa au organizat un spectacol de doi bani chiar în momentul anunțării deciziei de executare silită pentru suma de 11 milioane de lei. Astfel, la sediul firmei Studium Green a avut loc un adevărat show, cu prezența unei brigăzi de jandarmi, pe lângă executorii judecătorești, care, în mod obișnuit, ar fi trebuit să vină singuri.
Totodată, avocata lui Dorin Bob, sublinia că soluția instanței nu este finală și că recursul va fi depus la Înalta Curte de Casație și Justiție. Ceea ce s-a şi întâmplat, iar ICCJ a admis recursul şi a dispus rejudecarea cauzei.
Nordis à la Cluj
Modul de operare al grupului imobiliar Nordis a fost expus într-o investigație jurnalistică realizată de Recorder, care a dezvăluit cum zeci de români, atât din țară, cât și din diaspora, au fost induși în eroare să achiziționeze apartamente în ansamblurile rezidențiale și hotelurile dezvoltate de acest grup. Aceste proprietăți nu au fost niciodată predate către noii proprietari și, în unele cazuri, au fost vândute de mai multe ori unor cumpărători diferiți. Începând din 2021, dezvoltatorii de la Nordis au fost acuzați de nerespectarea promisiunilor, fiind semnalate întârzieri de livrare care se întindeau pe ani de zile și apartamente situate pe etaje care nu existau în conformitate cu autorizațiile de construcție.
Într-o încercare similară de a vinde rapid, într-o perioadă în care creșterea pieței imobiliare se răcise, cei de la Tower au investit masiv în publicitate, promovând proiectul prin machete și jeep-uri achiziționate pentru promovare. Proiectul Tower, deținut majoritar de Mihai Chezan și sora acestuia, Mihaela Bărbos, cuprinde trei turnuri rezidențiale de 18 etaje, patru turnuri de 12 etaje, un centru multifuncțional și un hotel, cu o investiție estimată la aproximativ 80 de milioane de euro. În 2008, la River Tower, 95% din apartamente fuseseră deja vândute, iar Silver Tower avea ocupate 65% din spațiile de birouri. Cu toate acestea, apartamentele nu au fost niciodată predate, lasând oamenii pe drumuri.
În urma a 15 ani de speranțe spulberate, păgubiții din cazul Tower își pot regăsi, în sfârșit, speranța că dreptatea va fi făcută. Decizia ICCJ de a trimite dosarul spre rejudecare reprezintă nu doar o șansă de a corecta o judecată viciată, ci și un semnal că nici un abuz nu poate rămâne nepedepsit. Povestea acestui proces, marcată de promisiuni deşarte și de o schemă imobiliară dubioasă, ar putea deveni un punct de cotitură pentru cei care își imaginează că sunt mai presus de lege. Răbdarea și lupta celor implicați nu au fost în zadar, iar lumina de la capătul tunelului este mai aproape ca niciodată.