Membri ai clanului Rostaş, inchişi de justiţia britanica

Palatele din Huedin au fost construite cu bani furaţi

O investigaţie a Daily Mail a aratat ca familiile unor romi prinşi la furat in Marea Britanie au construit palate in Romania, deşi aceştia beneficiau de ajutoare sociale in ţara gazda. Cinci membri ai familiei Rostaş din Huedin au fost condamnaţi la inchisoare de catre justiţia britanica pentru constituirea de grup infracţional, iar alţii sunt inca cercetaţi sub suspiciunea de spalare de bani.

Cotidianul Daily Mail a publicat in urma cu doua luni un reportaj in care arata palatele unor familii de romi din Huedin, care in Marea Britanie apeleaza la mila turiştilor şi a navetiştilor şi fura prin trenuri. Deşi in strainatate pretind ca sunt nevoiaşi, ca traiesc din ajutoare sociale şi incearca sa mai faca cate un ban vanzand ziare turiştilor, familia Rostas are de fapt cinci palate uriaşe acasa in Romania, construite cu banii obţinuţi de pe urma reţelei de hoţi de buzunare din Marea Britanie, arata cotidianul.

Trenul de noapte, teren de vanatoare

Acesta a publicat şi fotografii ale palatelor din Huedin, aratand ca „acestea sunt conacele ostentative pe care familia de ţigani romi le-au construit dupa ce au furat sute de mii de lire sterline de la navetişti, şterpelindu-le telefoanele mobile şi banii in timp ce aceştia erau aţipiţi pe trenul de noapte de la Londra la Kent.”
Banda de hoţi a facut de-a lungul a doi ani cel puţin 185 de victime, deşi poliţiştii considera ca numarul real al acestora este undeva pentru 500, arata Daily Mail. Telefoanele furate erau vandute in Romania pentru a genera profiturile imense pe care familia le-a folosite pentru a construi vilele cu zeci de camere. De-a lungul aceleiaşi strazi sunt cinci palate cu acoperiş albastru, toate decorate cu emblema producatorului de maşini Mercedes, ca simbol al bogaţiei, in care locuiesc membri ai familiei extinse a clanului Rostaş. Publicaţia arata ca acestea nu au construcţia finalizata, pentru a evita sa plateasca impozitul pe proprietate pe care il datoreaza statului roman.
Daily Mail a contactat rudele clanului din Huedin, iar unul dintre ei a fost mai mult decat dorito sa se laude cu averea familiei. Acesta a declarat: „Da, suntem o familie foarte, foarte bogata. Lucram in Anglia, Spania şi Franţa. Facem o gramada de bani”. Cotidianul povesteşte ca tanarul rom a aratat cu mandrie casa cu cinci etaje care a fost construita cu bani furaţi, spunand „Am cheltuit o avere pe asta. Mult peste un milion de euro.” Membrii familiei Rostaş se plimba prin Huedin in treninguri lucioase de firma, dichisiţi cu ceasuri şi bijuterii de aur, iar in faţa palatelor sunt parcate Mercedes-uri, Audi-uri şi BMW-uri cu numere de Marea Britanie şi Irlanda.
In urma cu un an, mai arata publicaţia, familia a cumparat o alta bucata de pamant langa Calaţele, cu 30.000 de euro, unde vor construi probabil alte case. Poliţiştii cred ca familia ar putea sa faca parte dintr-o reţea mai mare impraştiata prin intreaga Europa, care opereaza in Marea Britanie, Irlanda, Spania şi Franţa.

„Numai fura, fura, fura”

Şi vecinii par sa dea dreptate poliţiştilor britanici. Unul dintre aceştia, Artur Potra, un inginer tehnician pensionat, a povestit ca „nu au muncit niciodata in Romania. Numai fura, fura, fura. Au inceput vanzand whisky şi ţigari furate in anii 90, inainte sa se mute in Marea Britanie. Petrec 11 luni din an acolo şi apoi vin inapoi aici o luna şi baga inca 10.000 de euro in casa. Vin aici sa petreaca, pariaza mii la cazinou şi mananca cat pot, iar cand li se termina banii se duc inapoi sa mai fure. Telefoanele mobile le vand pe strada şi in piaţa şi opereaza ca şi camatari, dar nu au probleme pentru ca mituiesc poliţia”.
„Le place sa se laude. Doi dintre copii au fost numiţi dupa autoturismul Mercedes şi poţi sa vezi semnul pe acoperişurile lor. Copiii sunt invaţaţi sa fure şi toţi traiesc din ajutoare sociale in Anglia. Englezii au fost buni cu ţiganii”, a adaugat vecinul.
De cand familia Rostaş a ajuns in Marea Britanie in urma cu 10 ani ca refugiaţi, au cerut mii de lire ca pensie de dezabilitate şi alocaţii pentru copii, bani cu care plateau chiria pentru doua case in Gravesend, Kent. Dar acum proprietaţile le-ar putea fi confiscate, dupa ce patru membri ai familiei au pledat vinovat in faţa acuzaţiilor de furt. Acum a devenit mai evident faptul ca in deceniul petrecut in Marea Britanie, membri ai familiei au fost arestaţi şi judecaţi pentru furt din buzunare, de la clienţi in baruri şi cafenele şi din magazine..
Detectivul Tim Weekes de la Poliţia Britanica a Transporturilor a declarat ca „aceşti oameni sunt criminali de cariera, care lucrau intr-un mod coordonat şi organizat. Scopul lor era sa faca cat mai mulţi bani pe care sa-i trimita inapoi altor membri ai familiei din Romania, pentru a cumpara teren şi proprietaţi.”
In luna februarie, trei fraţi din clanul Rostaş – Robert, 23 de ani, Romulus, 18 şi Marin, 25 de ani, alaturi de verişorul lor Cornel Rostaş, de 22 de ani, au fost duşi in faţa justiţiei britanice pentru furt. Aceştia acţionau pe trenurile de noapte din Charing Cross spre Gravesend, in Kent, unde locuieşte familia lor. Au fost prinşi cand luau trenul dinainte de miezul nopţii, ştiind ca multţi dintre navetişti vor fi beţi, adormiţi sau asculta muzica dupa o seara in oraş. Aceştia se loveau „accidental” cu umarul de victimele lor pe masura ce se mutau dintr-un vagon in altul. Un alt loc in care işi desfaşurau activitatea infracţionala sunt cafenelele din centrul Londrei.

Mii de lire trimise in Romania

Cei patru au fost condamnaţi de catre instanţa de la Blackfriars Crown dupa ce au pledat vinovaţi de constituirea de grup infracţional organizat. Alaturi de ei a fost condamnat şi un baiat in varsta de 17 ani, care a recunoscut aceleaşi fapte. Tatal celor trei, alaturi de mai multe rude de gen feminin, au fost achitaţi de catre judecator. Detectivul Paddy Kerr, care a condus investigaţia, a declarat pentru Daily Mail ca „aceasta condamnare ar trebui sa fie un avertisment pentru cei care cred ca pot profita de cei vulnerabili ca vor fi identificaţi, arestaţi şi ne vom ocupa de ei.” Instanţa s-a pronunţat ieri in acest caz şi i-a condamnat la inchisoare pentru trei luni pana la trei ani.
Cornel Rostaş a fost condamnat la trei ani şi trei luni de inchisoare, Marin la trei ani, iar Robert la 30 de luni. Romulus a primit o condamnare de 18 luni, iar Govinder, un alt verişor al lor, de un an. „Romulus va fi eliberat in cinci luni, iar Robert va ramane inchis mai puţin de un an”, arata Daily Mail. Judecatorul Peter Clarke a descris afacerea familie Rostaş ca o „afacere criminala foarte bine organizata şi stabila”. „E deprimant sa vezi o familie cu atat de mulţi membri ca arata o criminalitate atat de bine inradacinata”, a spus judecatorul, citat de publicaţia britanica.
Poliţia a gasit 250 de telefoane şi 500 de piese de telefoane in casa familiei. Tatal celor trei a fost arestat, da ulteior eliberat pentru ca poliţiştii nu au putut sa demonstreze ca telefoanele erau furate. Procurorul David Hewitt a declarat: „A fost o afacere de familie. Au pus ochii pe oameni vulnerabili care erau obosiţi din diferite motive, calatorind spre casa noaptea tarziu. Motivarea echipei a fost sa fure in primul rand telefoane mobile de la aceşti oameni. Alţi membri ai familiei au fost arestaţi pentru spalare de bani. O suma deloc insignifianta a fost relocata din aceasta ţara spre Romania.” Acesta face referire la arestarea mamei celor trei hoţi şi a altor membre ale familiei sub suspiciunea ca au trimis mii de lire sterline in Romania. Acestea au fost eliberate pe  cauţiune. Luminiţa, mama celor trei, a fost agitata in faţa cladirii instanţei: a strigat şi i-a acuzat pe procurori de abuz şi l-a lovit pe un ofiţer de poliţie cu pumnii in piept. Soţia lui Marin, Andrea Ferencz, a fost arestata dupa ce l-a scuipat pe un fotograf.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.