Toma Rus face „jocurile” în Recea Cristur si în Panticeu. Gazeta a intrat în posesia unei hotarâri de Consiliu Local Panticeu în baza careia societatea Viafarm – patronata de sotia lui Toma Rus – a beneficiat de un schimb de terenuri, în urma caruia familia Rus a obtinut o suprafata de teren în centrul comunei. Pe terenul respectiv, o societate comerciala, al carui patron este un apropiat al lui Toma Rus, a construit un supermarket. În respectivul complex comercial îsi are sediul si una din farmaciile comisarului.

Comunele clujene Panticeu si Recea Criustur sunt fieful afacerilor dubioase purtând marca Toma Rus. Gazeta a relatat în repetate rânduri faptul ca Toma Rus ar fi desfasurat o serie de afaceri dubioase în cele doua comune clujene. Una din aceste afaceri face referire la construirea supermarket-ului Oncos în comuna Panticeu. Toma Rus este acuzat ca ar conduce o retea de trafic de masini cu sediul în comuna natala Recea Cristur, acolo unde acesta ar detine un atelier unde masinile furate ar fi “transoformate” în automobile care pot fi vândute în perfecta legalitate. Suspiciunile planeaza si asupra primarului comunei Recea Cristur, Alexandru Rus, apropiat de-al lui Toma. Mai multi cetateni au afirmat ca primarul Rus ar conduce mai multe masini furate, sursa acestor masini fiind nimeni altul decât Toma Rus.   

Comuna unicat

Comuna Panticeu este situata la aproximativ 40 de km de municipiul Cluj-Napoca,  în partea de nord a judetului. Departe de orice asezare urbana, fara legatura la drum national sau european, cu o populatie de sub 3000 de locuitori, comuna Panticeu se poate lauda cu performanta de a avea un supermarket. Asta în conditiile în care alte comune, mult mai “faimoase” sau mai dezvoltate nu se pot remarca print-o astfel de performanta. Problema este ca acel supermarket, oricât de valoros si de necesar ar fi pentru respectiva comunitate locala, pentru un business-man este o afacere proasta. Asta în conditile în care un supermarket obisnuit, pentru a obtine profit, are nevoie de atâtia cumparatori într-o zi, câta populatie are respective comuna. În aceste conditii este cel putin curios cum de o societate cu o cifra de afaceri de aproape 100 milioane RON si profit de aproximativ patru milioane RON a ales sa-si deschida un magazin într-un loc unde este posibil sa nu se obtina profit, ori acesta sa fie mult prea mic pentru a merita osteneala.  Raspunsul la aceasta întrebare îl constituie relatia dintre patronul respectivei societati si comisarul-sef Toma Rus, persoana extrem de influenta în zona.  

Schimbarea schimbarii

Conform oficialilor primariei Panticeu, terenul pe care s-a realizat supermarketul Oncos a facut obiectul unui schimb de terenuri între societetea Viafarm SRL, patronata de sotia lui Toma Rus si primaria comunei Panticeu. Astfel, primaria a acordat terenul în suprafata de 418 mp societatii familiei Rus pe care urma sa se construiasca un complex commercial, iar în schimb, Viafarm urma sa acorde un teren pentru extinderea bazei sportive din Panticeu. Aceasta întelegere a fost perfectata prin Hotarârea Consiliului Local Panticeu numarul 34 din 11.08.2006. În alte cuvinte, Toma Rus si Viafarm urmau sa primeasca un teren în suprafata de 418 mp de la primarie pentru construirea unui complex comercial, cu totul ca domeniul de activitate al Viafarm este distrubutia si comercializarea de produse farmaceutice în niciun caz constructia de complexe comerciale. Mai mult decât atât, în urma întelegerii cu Primaria comunei Panticeu, societatea familiei Rus urma sa primeasca si 610 mp de teren pentru amenajarea de parcari si de spatii verzi în imediata vecinatate a magazinului Oncos. Conform reprezentantilor primariei Panticeu, respectiva suprafata de teren “a fost, este si va fi folosita pentru parcarea gratuita în folosul comunitatii. Consiliul Local a dorit prin aceasta hotarâre ca aceasta societate sa-si aduca o contributie în folosul comunitatii prin amenajarea de parcari si spatii verzi, iar SC Viafarm SRL nu are parc auto pentru a acapara aceasta parcare, nu poate stabili taxa de parcare si nu poate sa schimbe destinatia terenului, având în vedere ca aceasta societate nu este proprietare tabular pe suprafata respectiva”, precizeaza reprezentantii primariei Panticeu. Totusi, chiar daca societatea Viafarm nu este proprietara terenului în suprafata de 610 mp, ea este proprietara pe terenului pe care este construit magazinul respectiv, putând pretinde o chirie oricât de mare ar dori.  

Cu santajul …

Afacerea amplasarii complexului comercial în comuna Panticeu are ramificatii mult mai ample. Astfel, Toma Rus a preluat de la Primaria Panticeu un teren de 418 mp cu scopul precis de a aduce societatea respectiva în comuna. Totusi, problema este ca oricât de buni prieteni ar fi patronul societatii respective cu Toma Rus, o investitie în aceasta comuna ar însemna moartea spiritului antreprenorial din cauza profitului mult prea mic pe care l-ar fi obtinut. În aceste conditii este greu de crezut ca un om de afaceri ar fi vrut de buna voie si nesilit de nimeni sa îsi amplaseze un magazin în aceasta comuna numai de dragul lui Toma Rus. Exista suspiciuni conform carora patronul societatii respective ar fi fost “fortat” de catre Toma Rus sa deschida acolo un magazin. În conditiile în care Toma Rus este proprietar peste terenul unde este construit magazinul, este curios de observat care este valoarea chiriei pe care Toma Rus o pretinde “prietenilor” de la societatea cu pricina.

Evazinoistul

Motivatia lui Toma Rus pentru aducerea Oncos în Panticeu se poate regasi în valoarea respectivei investitii. Astfel, Toma Rus detinea înainte de schimbul cu primaria un teren care valora câteva sute de lei. Odata cu schimbul de terenuri, el s-a “procopsit” cu un teren care valoreaza mii de euro. Din sursele noastre, Toma l-a “invitat” nu tocmai prieteneste pe patronul societatii care a deschis supermarketul sa îsi ridice acolo un magazin, pretinzându-i o chirie substantiala. Totusi, chiar daca în declaratia de avere a comisarului nu este trecut faptul ca acesta pretinde chirie de pe urma terenului cu pricina, este greu de crezut ca Toma Rus este atât de darnic încât sa faca asemenea favoruri. Mai mult decât atât, sursele noastre afirma ca Toma pretinde si implicit primeste o chirie în euro, cu multe zerouri. Nedeclarând acesti bani, el nu este nevoit sa plateasca impozite, iar toti banii intra în buzunarul lui. Mai mult decât atât, Toma Rus a vazut în acest spatiu un mijloc bun de a-si vinde produsele prin intermediul farmaciilor pe care le detine. În aceasta directie, în aceeasi cladire în care îsi desfasoara activitatea si una din farmaciile lui Toma.

Augustin Stanciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here