Parc fotovoltaic plin de ilegalitati

Noul Consiliu Local a primit o plangere de la Polus Real Estate, firma partenera la construirea Cartierului Tineretului, pentru a anula hotararea prin care aproba reconversia acestuia intr-un parc fotovoltaic. Plangerea a fost respinsa, desi consilierii opozitiei s-au aratat de mai multe ori ingrijorati de legalitatea reconversiei, iar compania reclamanta a intentat deja mai multe procese legate de aceasta.

In cadrul ultimei sedinte a Consiliului local Cluj-Napoca, de vineri, 8 iulie, s-a discutat anularea hotararii prin care a fost aprobata reconversia proiectului pentru construirea cartierului Tineretului intr-un proiect pentru amenajarea unui parc fotovoltaic. Compania Polus Real Estate a solicitat legislativului local anularea PUZ-ului pentru dealul Sf. Gheorghe, unde urma sa aiba loc dezvoltarea imobiliara. Cererea, depusa in cadrul unei plangeri prealabile, a fost respinsa de consiliu, prin voturile alesilor PDL si UDMR, care au majoritatea in noul for.
Consilierii au decis sa nu dea curs solicitarii actionarului majoritar al Polus Real Estate de a se revoca hotararea din mai 2012, prin care a fost aprobata documentatia urbanistica pentru parcul fotovoltaic, dar vor fi nevoiti sa-si motiveze decizia in fata instantei pentru ca respectiva hotarare va fi atacata in contencios administrativ pentru anulare.

Ba case, ba curent

Pentru ridicarea Cartierului Tineretului, municipalitatea a format o asociere cu Polus Real Estate, ale carei actiuni in cadrul societatii au fost ulterior transferate catre o alta companie, printr-o Hotarare de Consiliul Local. Prin aceeasi Hotarare s-a decis si transformarea scopului asocierii, dintr-o investitie imobiliara, din care Primaria urma sa primeasca un anumit numar de apartamente in cartierul de locuinte, intr-un parc fotovoltaic, de la care ar primi energie electrica pentru a asigura iluminatul stradal. Si acea Hotarare a fost contestata in forul Consiliului Local, iar opozitia a reusit chiar sa o respinga intr-o prima faza.
Ulterior, actionarul majoritar al Polus Real Estate, compania britanica Iris Ventures, a deschis mai multe procese la instantele clujene pentru a-si recupera partea de actiuni transferata de la Polus Real Estate la noul asociat al Primariei, SC Green Energy Napoca SRL, controlata de Arpad Paszkany. Instanta a suspendat decizia prin care Adunarea Generala a Actionarilor de la Polus Real Estate a decis reconversia proiectului. Cu toate acestea, Comisia de Urbanism a Primariei clujene a dat aviz parcului fotovoltaic pe care Green Energy Napoca intentioneaza sa-l realizeze pe locul destinat construirii Cartierului Tineretului.
Iris Ventures Limited, compania care detine 77% din capitalul social al Polus Real Estate, considera ca CL a adoptat hotarari nelegale si ca in acest fel si-a dat concursul la sprijinirea omului de afaceri Arpad Paszkany, care detine 13% din capitalul social al societatii, pentru a pune in practica un plan infractional grefat pe societatile implicate in proiectul imobiliar (cu concursul interpusilor acestuia in aceste societati), avand ca scop unic prejudicierea Polus Real Estate cu peste 8 milioane de euro. Folosind ca paravan votul CL, arata Iris Ventures Limited in plangerea prealabila impotriva hotararilor forului local prin care s-a facut reconversia redactata de Casa de Avocatura Musat si Asociatii, omul de afaceri Arpad Paszkany a reusit „scoaterea din patrimoniul Cartierului Tineretului SRL si transmiterea catre Green Energy Napoca a dreptului de administrare si folosinta asupra unei suprafete de peste 197 de hectare din terenul initial de 203 hectare; preluarea intregii participatii a PRE la capitalul social al Cartierul Tineretului SRL prin pretinsa dare in plata specificata in cadrul acordului din 5 mai 2011, cu consecinta transmiterii partilor sociale detinute de Polus catre Green Energy Napoca; eliminarea Polus, respectiv a subscrisei din cadrul asocierii Cartierul Tineretului SRL, obtinerea de beneficii financiare impresionate in suma de aproximativ 9 milioane de euro, ca urmare a crearii si impunerii prin esafodajul juridic creat a unei creante fictive a Green Energy Napoca asupra Polus”.

Legal sau nu?

Consilierii USL, aflati din nou in opozitie, prin vocea Stelutei Cataniciu, au cerut mai multe informatii in legatura cu statutul terenului si legalitatea reconversiei, dat fiind ca avocatii Polus Real Estate arata in plangere ca aceasta a fost facuta in mod ilegal, „cu ignorarea voita a situatiei legale concrete a proiectului investitional.” Cataniciu, a recomandat ca situatia sa fie luata in serios si consilierii sa fie informati in permanenta cu privire la aceste actiuni si la riscuri, pentru a evita ca alesii sa ajunga in situatia in care „sa dea cu subsemnatul” ca au votat proiecte in afara legii. Aceasta deoarece atunci cand instantele se pronunta, toti consilierii sunt pasibili sa raspunda, in cazul unei decizii nefavorabile. Executivul primariei a dat asigurari ca nu exista astfel de procese care sa priveasca consilierii, asa ca acestia nu au de ce sa-si faca griji.
Serviciul juridic-contencios al primariei a informat ca in cazul proiectului Cartierul Tineretului reconvertit in parc fotovoltaic exista cinci dosare pe rol in care, sustin specialistii, nu s-a dat deocamdata nici o solutie definitiva si irevocabila. Actionarul majoritar al Polus Real Estate, societatea Iris Ventures Limited, a reusit doar sa suspende in instanta o hotarare a societatii Cartierul Tineretului SRL prin care proiectul imobiliar devenea parc fotovoltaic, prin noua societate Green Energy Napoca.
Consilierii din opozitie au mai ridicat obiectii in legatura cu legalitatea reconversiei. Anul trecut, inainte de arestarea lui Apostu, consilierii locali au avut in fata spre aprobare o serie de rapoarte de evaluare, obligatiile privind furnizarea energiei electrice produse si modificarile la documentatia privind investitia in ceea ce primarul a anuntat ca va fi cel mai mare parc fotovoltaic din tara. Opozitia din Consiliul Local (CL) a ridicat problema legalitatii unei asemenea reconversii. „Eu am mari retineri legate de legalitatea proiectului. Daca domnul primar si executivul Primariei vor sa-si asume acest proiect, e in regula, sa o faca, insa noi ne vom abtine”, a declarat Remus Lapusan, pe atunci consilier local PSD. Absenta unor consilieri PDL si abtinerile si voturile impotriva ale opozitiei, au blocat pentru o vreme reconversia. Cei care s-au abtinut au fost consilieri locali PNL si PSD, impreuna cu Petru Pantea, de la PDL. Din randul opozitiei, Steluta Cataniciu a fost singura care a votat impotriva, alaturi de consilierul local UDMR Somogyi Gyula.

Pe placul lui Apostu

Sorin Apostu a fost insa foarte atasat de acest proiect si astfel acesta a fost rescris si inclus pe ordinea de zi a uneia din sedintele urmatoare ale CL. Apostu a declarat chiar ca  “este bine sa avem la Cluj-Napoca un parc fotovoltaic si pentru ca, dupa cum stiti, la nivelul Uniunii Europene, prin Agenda 2020, s-a stabilit obiectivul ca 20% din energia folosita sa provina din surse regenerabile”.
Beneficiile pentru municipalitate, in cazul aprobarii acestui proiect, constau in obligatia firmei care trebuia sa construiasca locuinte ca in locul acestora sa furnizeze energie electrica. Proiectul prevede si obligatia Polus Real Estate de a pastra 5,1 hectare din cele 203 puse la bataie de municipalitate pentru construirea unui ansamblu de locuinte, dupa cum prevad reglementarile urbanistice din zona. Firma ar trebui sa cedeze 30% din energia produsa timp de 49 de ani, obligatia sa fiind sa furnizeze municipalitatii cel putin 170.000 MWh, adica 3.500 MWh pe an. Aceasta va fi folosita pentru alimentarea sistemului de iluminat public din oras, precum si pentru necesarul unor institutii subordonate municipalitatii, printre care Spitalul Municipal. La un pret al energiei de 105 euro/MWh, aceasta inseamna echivalentul a 17.850.000 de euro.
In 2006, Primaria Cluj-Napoca a incheiat un parteneriat cu Polus Real Estate pentru constructia Parcului Tineretului, o investitie estimata la 500 de milioane de euro. Proiectul consta intr-un cartier de locuinte pe 203 hectare, puse la dispozitie de municipalitate. Partenerii s-au angajat atunci sa livreze Consiliului Local 384 de locuinte sociale, din cele 6.000 preconizate. Partenerul Primariei nu a mai reusit sa contracteze finantarea necesara realizarii proiectului, motiv pentru care a cautat o varianta mai buna de valorificare a terenului. Investitorul Polus Real Estate a notificat municipalitatea, printr-o adresa oficiala semnata de Florin Cionca, presedintele Consiliului de Administratie al societatii Cartierul Tineretului, ca a identificat parteneri privati – WWS Energy Development LLC si Green Energy Holding LLC – impreuna cu care poate crea in termen de un an un parc fotovoltaic pe terenul de pe Dealul Sf. Gheorghe.

Marin Escaladrian

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.